Sport

Remek arany az ifjúsági olimpián – csak megközelíteni tudták a magyar sízőt, de megelőzni nem

Szalmás Péter / MOB
Szalmás Péter / MOB

Fantasztikus magyar sikert hozott az olaszországi téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) szombati zárónapja: Bányai Attila aranyérmet szerzett szuperóriás-műlesiklásban.

Az olimpia.hu beszámolója szerint a küldöttség így hat aranyat, valamint egy-egy ezüstöt és bronzot gyűjtve az éremtáblázat ötödik helyén végzett.

A Callberg Sportiskola versenyzője, Bányai kilencedikként rajtolt, elképesztő tempót diktálva támadta a kapukat, és szenzációs időeredményt repesztve az élre állt. Ezt követően jó néhányan megközelítették az eredményét, de felülmúlni végül senki sem tudta, így az öt rövidpályás gyorskorcsolyaarany után született egy hatodik magyar elsőség is, alpesi síben. Bányai a múlt héten az U18-as korosztályban ezüstérmet nyert lesiklásban és bronzot szuperóriás-műlesiklásban a junior alpesisí-világbajnokságon.

„A pálya nem volt különösen nehéz, ám éppen ezért nagyon szoros volt a verseny, kis különbségek alakultak ki az élmezőnyben, minden egyes századmásodpercért meg kellett küzdeni.

Ha őszinte akarok lenni, vártam magamtól a jó helyezést, most azt is megtudtam, hogy ez a valaha volt legjobb magyar eredmény EYOF-on alpesi síben – ennek is örülök, mert a hazámnak szereztem ezt az aranyat.

Nem volt hibátlan futam, a pálya elején egy kicsit túlhúztam egy ívet, de ha azt nem úgy csinálom, talán másképp jött volna ki a sebesség, úgyhogy összességében jó volt” – idézi az olimpia.hu Bányait.

A Friuli Venezia Giulia tartományban rendezett esemény holtversenyben a második legjobb magyar szereplést hozta a téli EYOF-ok történetében, az aranyérmek számában pedig minden idők legjobbja volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik