Sport koronavírus

„Tönkre akarjátok tenni a sportágunkat?” – senki sem érti a kézivébé koronavírus-protokollját

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Bár Európában szinte már nincs is olyan ország, ahol szigorú koronavírus-protokollnak meg kellene felelni, egy hónapja biztonságban lezajlott egy futballvébé is, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség mégis ragaszkodik a korábban bevezetett előírásokhoz. Így aztán buborék ugyan nem lesz, de a szabályok szerint minden kézilabdázót tesztelni kell a világbajnokság előtt, a vb-csoportkör után, majd a negyeddöntő előtt ismét. Pozitív esetnél a sportoló legkorábban öt nap múlva térhet vissza, már amennyiben a tesztje negatív lesz. A hír nagyon nagy ellenkezést váltott ki.

„Most ismét egy covid-vb felé tartunk, sohasem gondoltam volna, hogy ez a torna is ilyen lesz. Sajnálok mindenkit. Ez lehetett volna a koronavírus utáni első nagy buli. Nagyon-nagyon szomorú vagyok, hogy így lesz” – idézte a Daniasport.hu a dán Tv2 szakértőjét, Bent Nyegaardot.

A portál idézte a svéd válogatott másodedzőjét, Michael Apelgrent is, aki szerint megalázó, hogy a csapat hazai pályán szerepel, de nem találkozhat a szurkolókkal, nem osztogathat autogramot és készíthet közös fotókat, hiszen ki az, aki kockáztatna egy pozitív tesztet?!

„Nem értem az egészet, Svédországban a koronaidő lejárt, és április elseje óta már nem sorolják a társadalomra veszélyes betegségek közé. Itt már senki sem fél a covidtól, de az biztos, játékosként nem nagy móka kihagyni egy hazai vébét” – mondta.

Az előző tornák traumája még nem múlt el

A dán sztár, Mathias Gidsel frusztrálónak, a szövetségi kapitány Nikolaj Jacobsen pedig sajnálatosnak nevezte, szerinte ennek komoly következményei lehetnek a sportágra nézve.

Sander Sagosen norvég sztárjátékos odáig ment, hogy idiotizmusként jellemezte az egészet.

„Furcsa és szomorú, hogy belépünk egy olyan buborékba, ahol a társadalomnál sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak ránk” – vélte.

Björgvin Páll Gústavsson, a Valur 37 éves kapusa kemény Twitter-bejegyzést tett közzé, amelyben feltette a kérdést:

Tönkre akarjátok tenni a sportágunkat?

A magyarokkal azonos csoportban lévő izlandiak klasszisa levelet írt az IHF-nek, amelyben kifejtette, a karanténba tett játékosok teljes joggal perelhetnék be később a szövetséget.

„Az IHF karanténról beszél, ami ellentétes az emberi jogokkal két olyan rendező országban, amelyek már régóta nem tekintik a Covid-19-et veszélyesnek. Ha az IHF ezt a szabályozást a játékosok védelmének tekinti, akkor ennek az ellenkezőjét éri el, és azt hiszem, mindenki nevében beszélek. Az előző tornák traumája még mindig mélyen érinti a játékosokat” – írta.

Később megosztotta azt is, mit válaszolt neki a nemzetközi szövetség.

„Most kaptam választ az IHF-től. Ahogy az várható volt, azt írta, hogy mindezt a játékosok megvédésének érdekében teszik. Ugyanakkor egy szállodában szállunk meg más csapatokkal, a hotel többi vendégével és a személyzettel, koronavírus-korlátozás és maszk nélkül…”

Ha lázasan keresel, találsz is valamit

Gústavssont sokan a támogatásukról biztosították, köztük volt a svédek legendás kézilabdázója, Staffan Olsson is, aki jelenleg a holland férfiválogatott szövetségi kapitánya.

„A szerdai, Franciaország elleni felkészülési mérkőzésünk napján csapatunk három vezetőjének és egy játékosának a tesztje pozitív lett. De mindenki teljesen egészségesnek érezte magát, ezért újabb vizsgálatot kért. Alig néhány órával később négyből három már nem volt pozitív, így mehetett a meccsre. Ez azt mutatja, hogy a covid-tesztek tévesek lehetnek. A csapatorvosok, akikkel a témában beszéltem, határozottan állítják, hogy ha lázasan keresel, akkor találsz is valamit” – vélte Olsson.

Manapság a társadalomban már senki sem él korlátozás alatt. Teljesen lehetetlen, hogy a kézilabdázók és a szakmai stáb ettől eltérő bánásmódban részesüljön.

Tönkreteszik a kézilabda fejlődését?

A L’Equipe megszólaltatta a francia válogatott szövetségi kapitányát, Guillaume Gille-t, aki szerint kétségbeejtő, hogy a nemzetközi szövetség nem módosítja a koronavírusra vonatkozó szabályokat.

„Ez egy hülyeség, ami őszintén szólva feldühít. Érthetetlen. Katarban, a leguniverzálisabb sportágban, a futballban a világbajnokság másfél hónapja alatt egyszer sem hallottam a covid vagy a PCR-teszt szót. Mivel nem vagyunk buborékban, nem tudjuk biztosítani a sportolók biztonságát azzal, hogy ezen a világbajnokságon ne találkozzunk a coviddal. Kicsit kár, hogy nem tudunk kizárólag a sportra és a kézilabdára koncentrálni.”

Az aktív játéktól tavaly nyáron visszavonult Rasmus Boysen, aki közösségi oldalain szép lassan az egyik legmegbízhatóbb hírforrássá nőtte ki magát, csak annyit posztolt:

Belefáradtam, hogy van egy nemzetközi szövetségünk, amely újra és újra tönkreteszi a kézilabda fejlődését!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik