Sport

Fogolycserével tér haza az amerikaiak olimpiai bajnoka

Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP
Kirill KUDRYAVTSEV / POOL / AFP

Az orosz külügyminisztérium megerősítette, hogy a kémkedésért elítélt Paul Whelant és a drogbirtokláson kapott, kétszeres olimpiai bajnok Brittney Grinert elcserélték az Egyesült Államokban fegyvercsempészet miatt börtönbe kerülő Viktor Butra.

Griner február óta orosz börtönben sínylődött, majd augusztusban Nyikolaj Vlasszenko ügyész szinte a maximális ítéletet, 9,5 évnyi börtönbüntetést kérte a bíróságtól a játékosra, továbbá egymillió rubeles (hat és fél millió forint) bírság kiszabását is kezdeményezte, majd ennek megfelelően el is ítélték a sportolónőt. Nyáron az Egyesült Államok kezdeményezte a tárgyalásokat, végül a fegyvercsempészetért 2012-ben 25 évre elítélt Viktor Butot ajánlotta fel Oroszországnak Grinerért cserébe.

Nem rég beszéltem Brittney Grinerrel. Biztonságban van. Repülőgépen ül. Hazafelé tart

– írta Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke a Twitter-oldalán.

Griner az egyetlen játékos az amerikai egyetemi kosárlabda történetében, aki 2000 pont mellé legalább 500 blokkot is összehozott, ráadásul előszeretettel mutatott be zsákolást, ami a női mezőnyben nem túl gyakori. Griner azon kevesek közé tartozik, akik meg tudták nyerni az egyetemi bajnokságot, az olimpiát, az Euroligát és a WNBA-t is. Előbbit a Jekatyerinburg, utóbbit a Phoenix Mercury centereként.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik