Sport

Magyar kézilabdaedző: Minden ellenfelet komolyan kell venni, főleg mínusz 11 után

Kurucz Orsolya
Kurucz Orsolya
Kurucz Orsolya 2003 óta Dániában él, közel 200-200 élvonalbeli mérkőzésen védett a magyar és a dán élvonalban, jelenleg edzőként dolgozik a SönderjyskE U17-es csapatánál. Emellett kapusiskolát működtet (Orsi Handball Goalkeeper Academy), és nagyon büszke arra, hogy kollégái gyakran kikérik a véleményét, hogy dolgozhatott az idei férfi Eb meglepetéscsapatának, Hollandiának egyik válogatott kapusával, és egy dán szakportálon videósorozata jelenhetett meg a munkájával kapcsolatban.

Kurucz Orsolya Magyarországon több csapatban, Békéscsabán, Fehérváron és Dunaújvárosban és Esztergomban is védett, végül ez utóbbi csapat csődje nyitotta meg előtte az utat, ennek nyomán került 2003 decemberében Dániába, a SönderjyskE csapatához.

Itthon olyan edzőkkel dolgozhatott, mint Zsiga Gyula, Köstner Vilmos vagy Laurencz László, korosztályában Pálinger Katalinnal, Ferling Bernadettel vagy éppen Siti Eszterrel szerepelhetett az ifi- és a juniorválogatottban, azt viszont a mai napig sajnálja, hogy a felnőtt válogatottban sohasem kapott helyet. Akkor sem, amikor az egyik legjobb formában lévő kapus volt.

Szeretne feljebb lépni edzőként

Azt mesélte, hogy pályafutása során sokszor érezte úgy, van érzéke a sporthoz edzőként is, gyakran kikérték a véleményét, és tudott megfogadható tanácsokkal szolgálni. Gondolta, akkor miért ne próbálná ki magát?

„Az edzői iskolánál pluszt jelentett, hogy több évet a ligában játszottam, így nem a legalján, hanem magasabb szinten lehetett kezdeni a tanulmányokat” – mondta. Hivatalosan divisiontraenernek számít, azaz akár a legmagasabb osztályban is dolgozhatna vezetőedzőként. Fölötte már csak a diplomtraener és az EHF mastercoach fokozat van.

Eddig leginkább kapusedzősködtem, de szeretnék feljebb lépni. De itt egy szint után nem tudsz továbbmenni, csak akkor, ha van csapatod.

Ezért is kezdtem el az U17-eseknél dolgozni, mert ki akarom próbálni magam, hogy lássam, ez az, amit akarok, vagy maradjak a kapusoknál, esetleg bejön egy teljesen más, harmadik dolog. Ám ha nem próbálom ki, akkor nem tudom, hogy tényleg ezt akarom-e. Emellett a Rödekro-Aabenraa Haandboldnál, amely a SönderjyskE utánpótlása, elnökségi tagságot is vállaltam.”

Kurucz Orsolya Az U17 után feljebb lépne az edzői pályán

A pályafutása során olyan emberek kérték a segítségét és véleményét, mint a hollandok világbajnok irányítója, Estevana Polman, akivel még a SønderjyskE színeiben szerepelt együtt. De tavaly nyáron a holland férfibajnok Green Park/Aalsmeer csapatánál tarthatott kapusedzést, majd a januári Európa-bajnokságon meglepetésre felbukkant az a René De Knegt a pályán, akivel akkor együtt dolgozott.

A covid alatt segítette a holland női válogatott bő keretében szereplő kapus, Claudia Rompen felkészülését is.

De büszke arra is, hogy a dánok egyik szakportálja együttműködést kötött vele és a kapusakadémiája 10 videóval segített inspirációt adni az edzésekhez.

Nyitni kellene a magyar edzőknek

Amikor felvetettük, hogy miközben gyakran hiányosságként rójuk fel, hogy nincsenek külföldön dolgozó edzőink, és talán tudna segíteni meglátásaival, tanácsaival, csak felnevetett.

„Sohasem keresett senki, maximum, ha videókazettát vagy dvd-t kellett küldeni valamelyik dán csapatról. Amikor kijöttem, azt mondták, ne menjek, Dániában csak visszafejlődök. Igaz, akkor a dán liga olyan volt, mintha most az angol Premier League-ben fociznál. Mindig olyan csapatba mentem, hogy játszhassak.

Egyszer érdeklődtek Győrből, de nekem akkor azt mondták itt, hogy rám építik a csapatot, és megvolt már szerződésem is. Maradtam.

Azt nem tudja, a magyarországi topedzők és szövetségben dolgozók mennyire széles látókörűek, de szerinte sokat segíthetne, ha nyitnának olyan országok felé, amelyek jelenleg előttünk járnak.

„Nagyon sok nemzet esetében, akár a norvégokról, akár a hollandokról beszélünk, Dánia célországnak számít. Azaz tanulmányútra egy magyar edzőnek is érdemes lenne kijönnie, hiszen testközelből megtapasztalhatna sok mindent. Biztosan egy otthoni edzőnek is akadna itt újdonság, legalább elbeszélgethetne a szakmával.”

Azt mesélte, Dániában a gyerekek iskoláskortól csoportban dolgoznak, így kell ezt elképzelni az edzőknél is.

„Amikor a kétszeres világbajnok Nikolaj Jacobsennek EHF-mestervizsgája volt, elmentem, meghallgattam. Az 5+1-es védekezésről beszélt, szerintem tőle mindenki csak tanulhat. Ott több edzővel találkoztunk, a hallott dolgokat megvitattuk, kérdéseket tettünk fel egymásnak. Ez a legjobb a dán edzői képzésben, hogy együtt vagyunk, a csoportmunkában kikérik a véleményed.”

De jó kapcsolatot ápol korábbi edzőjével, Ulrik Kirkelyvel, aki jelenleg az Odensénél dolgozik, és ha már Háfra Noémi odaszerződött a nyáron, meg is látogatta egyik edzésüket.

A nyolc közé jutás is megbecsülendő lenne

A pénteken kezdődő Európa-bajnokságtól azt várja, hogy a skandinávok elöl lesznek, de szerinte a hollandok is meglepetést okozhatnak, mert nagyszerűen szerepeltek a felkészülés során.

Úgy érzem, az 5-6. hely alatt sok azonos képességű válogatott van, ha a magyarok elkapnak egy jó szériát, akkor bejuthatnak a legjobb nyolc közé. És azt is meg kell becsülni

– mondta.

Hozzátette, az távol Magyarországtól is nagyon meglepi, hogy otthon milyen rengeteg pénz van a sportágban, mégsem jönnek az eredmények és az új tehetséges játékosok.

„Ami itt nagy különbség, hogy nagyobb a bázis, sokkal több gyerek játszik. De nem a kiválasztás a lényeg, nem csak azzal foglalkoznak, aki bizonyos korban nagyon jó. Itt mindenkinek megvan a lehetősége, mindenki a maga szintjén játszhat. A lényeg, hogy minél többen legyenek, mert így van esély arra, hogy kinevelődik egy-egy jó játékos. Az, hogy valakit egy akadémián kiválasztanak, nem biztos, hogy célravezető. Itt, aki nem annyira ügyes, az is megkapja a játéklehetőséget a maga szintjén, hiszen nem lehet tudni, hogy ő későn érő típus-e, és esetleg lehagyja-e majd azokat, akik most ügyesebbek.

Itt a gyerek addig marad a rendszerben, amíg játszani akar.

Minden ellenfelet komolyan kell venni

A sűrű mindennapok mellett azért megpróbál meccseket is nézni, a németek elleni hétfői súlyos vereségbe is bele-belepillantott.

„Kicsit soknak tűnt a 11 gólos vereség, pláne hazai pályán. Még egy felkészülési meccsen sem szabadna, hogy ez megtörténjen. Bár kapusszemmel az ellenünk nagyszerűen védő Katharina Filtert éppen pár hete láttam a Köbenhavn Haandboldban, meg is jegyeztem, milyen jól mozog és helyezkedik, egészen ügyes.”

Czeglédi Zsolt / MTI Egy jó szériával nem elképzelhetetlen a nyolc közé jutás

Látta első csoportellenfelünket, a svájci válogatottat, amely szeptember végén, október elején a Golden League-en szerepelt. Ugyan simán kikapott Dániától, Norvégiától és Hollandiától, úgy látta, kifejezetten ügyes, képzett játékosai vannak.

Mellesleg dán edzővel készülnek, látszott is, hogy az egyéni képzésre nagy hangsúlyt fektettek. Kerstin Kündig személyében az irányítójuk Viborgban játszik, sokat próbálják az emberelőnyös, hét a hat elleni játékot. Ennek ellenére a magyarok jobbak, de minden ellenfelet komolyan kell venni. Főleg mínusz 11 után…

Hogy a magyarok ágán szereplő Dánia milyen lesz?

„Két éve Eb-negyedikek, tavaly vb-harmadikok voltak, felszálló ágban és jó időszakban vannak. Mia Rej ugyan megsérült, de az Ikast irányítója, Simona Petersen most berobbanhat a nemzetközi mezőnybe. A balátlövő Mie Höjlund is egyre jobb, szerintem okozhat meglepetést a csapat.”

Az A csoport programja

November 4., péntek.
18.00: Magyarország-Svájc.
20.30: Norvégia-Horvátország.

 

November 6., vasárnap.
18.00: Horvátország-Magyarország.
20.30: Svájc-Norvégia.

 

November 8., kedd.
18.00: Horvátország-Svájc.
20.30: Norvégia-Magyarország.

 

Az Eb csoportbeosztása
A csoport: Norvégia, Magyarország, Horvátország, Svájc.
B csoport: Dánia, Svédország, Szlovénia, Szerbia.
C csoport: Franciaország, Hollandia, Észak-Macedónia, Románia.
D csoport: Lengyelország, Montenegró, Németország, Spanyolország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik