Sport

Családtagjai brutális megverésével, fiatalok szexuális zaklatásával vádolják a lengyel teniszelnököt

Foto Olimpik / NurPhoto / AFP
Foto Olimpik / NurPhoto / AFP
koló történetet tárt fel az Onet.pl portál, amely szerint Miroslaw Skrzypczynski, a Lengyel Tenisz Szövetség elnöke a női családtagjait bántalmazta, kiskorú teniszezőket molesztált, és politikai kapcsolatainak köszönhetően építette ki hatalmát. A sportvezető mindent tagad.

Két oknyomozó újságíró, Janusz Schwertner és Jacek Harlukowicz megdöbbentő leleplező cikket közölt a múlt héten a Lengyel Tenisz Szövetség vezetője, Miroslaw Skrzypczynski ellen. Az újságírók számtalan embert, családtagot, volt teniszezőket szólaltattak meg, hogy felfedjék a nagy titkot, miszerint a sportvezető rendszeresen mentális és fizikai erőszakot alkalmazott családjával és éveken át edzett játékosaival szemben.

Az Onet.pl-ben publikált írás szerint 2017. május 20-án nagy feltűnést keltett, hogy egy korábbi – nem túl sikeres – teniszező, Renata Skrzypczynska férje, Miroslaw Skrzypczynski került a lengyel szövetség élére. A megválasztását sokan meglepőnek találták, hiszen korábban edzőként nem alkotott kiemelkedőt, de nem is nagyon tett semmit, hogy aktív részese legyen a helyi teniszéletnek.

De öt éve egy wroclawi vállalkozó, egy ügyvéd, valamint egy egykori politikus segítségével olyan pályázati anyagot tett le az asztalra, amelyben a sok pénz ígérete elvarázsolta a küldötteket. És valóban csoda történt, hiszen elmúltak azok az idők, amikor a szövetség kasszája üres volt.

A komoly szponzorok mellett a Sportminisztériumtól kapott támogatások azóta több tízmillió zlotyra rúgnak, a lengyel tenisz virágzásának pedig mi más lehetne a legkézzelfoghatóbb bizonyítéka, mint Iga Swiatek világranglista-elsősége.

„Mindezt az apám csinálta. Kérem, segítsen!”

A háttérben azonban nem ilyen rózsás a helyzet, ez derült ki az oknyomozó riportból, amely szerint 2019. február 28-án megmutatkoztak az első jelek, amikor is egy kézzel írott levél érkezett a lengyel szövetség varsói székházába. A feladó Sabina W., Miroslaw Skrzypczynski egykori anyósa volt, aki komoly vádakat fogalmazott meg.

Véleménye szerint Skrzypczynski lelkileg és fizikailag megfélemlítette a családot, egyik lányát annyira megverte, hogy a testén zúzódások keletkeztek és tájékoztatta az elnökséget, hogy 2018 decemberében feljelentést tett a rendőrségen. A levél azonban soha nem kerül az elnök kezébe, az elnökség egyik tagja úgy döntött, hogy nem adja tovább.

2020 januárjában Skrzypczynski névtelen ellenfelei létrehoztak egy Facebook-profilt, amely váratlanul erősítést kapott: az elnök megvert lánya fotókat küldött, amelyeken monoklik és zúzódások voltak láthatók.

„Mindezt az apám csinálta. Kérem, segítsen!” – könyörgött az áldozat, aki elismerte, nem jutott el az igazságügyi orvosszakértői vizsgálatig, enélkül pedig a rendőrség a fotókat nem tekintette elég bizonyítéknak.

Félek tőle. Nem normális ember, nem szabadna ebben a pozícióban lennie

– írta.

Hiába volt minden feljelentés

Az Onet újságírói három évvel a szövetségnek küldött, családon belüli erőszakról szóló levél után, és két évvel a lány vallomása után, idén októberében elérték Sabina W.-t, Skrzypczynski egykori anyósát, aki elismerte, ő írta a levelet, és a képeket látva megerősítette, hogy azokon az unokája látható.

A vele folytatott beszélgetésből kirajzolódott a sok éven át tartó családon belüli erőszak, amelyet állítólag Skrzypczynski követett el, és amelyet az illetékes hatóságok felé tett bejelentések ellenére sem sikerült megállítani.

Az anyós állította, hogy többször is tanúja volt veje agressziójának, mind lánya, mind unokája ellen. Emlékszik, hogy kislány olykor megszökött az apjától és nála keresett menedéket.

A lap felkereste a Zielona Góra-i ügyészséget, ahol kiderült, Sabina W. valójában kétszer is beszámolt a családon belüli erőszakról, de mindkettőt „a bűncselekmény fennállását megalapozó okok hiányával” magyarázva lezárták.

Azt azonban az ügyészség elismerte, hogy a bejelentő fél tanúvallomásán kívül senkit sem hallgattak ki ezekben az esetekben.

Évek óta nyílt titok a lengyel tenisztársadalomban

A lap megkereste Renata Skrzypczynskát, az elnök volt feleségét is, aki először gondolkodási időt kért, majd egy nappal később sms-ben azt üzente:

„Uram, amit ön próbál tenni és sugalmazni, az annyira undorító, hogy erről értesíteni fogom a volt férjemet. Kérem, ne keressen!”

Ugyanakkor kiderült a tényfeltárás során, hogy az egykori teniszezőnő jelenleg egy olyan szervezet felügyelete alatt áll, amely a családon belüli erőszak áldozatainak nyújt támogatást.

„Mindazok, akikkel beszélgettünk, akik évek óta kapcsolatban álltak a lengyel teniszközösséggel, és akik személyesen ismerték Renata Skrzypczynskát, megerősítették, hogy tudomásuk szerint a nő többször is áldozatul esett volt férje brutalitásának. Ez évek óta nyílt titok a lengyel tenisztársadalomban” – írta a lap.

Foto Olimpik / NurPhoto / AFP

Szexuális utalások, mindennapos verések

A két újságíró kapcsolatba lépett az Energetyk Gryfino klub – ahol Miroslaw Skrzypczynski az 1990-es évek elején dolgozott – két korábbi játékosával, akik traumáik és félelmeik miatt névtelenséget kérve nyilatkoztak.

Amit velünk tett, az kétségtelenül erőszaknak és a szexuális zaklatás egy formájának nevezhető

– mesélte egyikük.

„Mindig csak egy lányt hívott az irodába, azzal az ürüggyel, hogy megbeszélje, milyen elemeket fejleszthetünk a játékunkban. 14 éves koromban érintett meg először. Megfogta a mellem, a fenekem. Még emlékszem a nevetésére, mert ő szórakozásnak vette.”

A Skrzypczynski által alkalmazott edzésmódszerek között a szexuális utalások és a kifinomult büntetések is állandó elemként szerepeltek, amelyek a képzés állandó elemei voltak.

„Felnőtt nőként tisztán látom, hogy a gyerekekkel szemben erőszakos ember volt. Ránk szállt, volt, hogy amíg a pályán a labdákat szedtük, ő direkt bennünket célozva fejbe lőtt bennünket.”

Hogy miért hallgatott évekig, és miért nem tájékoztatta szüleit a szadista edzőről?

Szégyelltem magam

– magyarázta.

A szavait megerősítette egy másik játékos is, a férfi azt mondta, a verés mindennapos volt.

„Amikor a táborban voltunk, kijárási tilalom volt érvényben. Ha valaki ébren volt este 10-kor, annak elverte a fenekét. Aztán rávett minket, hogy menjünk ki, és fussuk körbe a stadiont cipő nélkül, alsógatyában. Gyakran átvert bennünket. Megkérdezte, akarunk-e egy hamburgert, és ha valaki igennel felelt, a teniszütővel verte meg.”

Több beszélgetőtárs szerint éppen a nevelési módszereivel elégedetlen szülők panaszai miatt fejezte be munkáját ebben a klubban.

A teniszelnök mindent tagad

A lap természetesen megszólaltatta Miroslaw Skrzypczynskit, aki időhiányra hivatkozva kibújt a találkozó alól, és azt kérte, mailben tegyék fel a kérdéseket az újságírók.

A rövid beszélgetés során tagadta a családi erőszak vádjait, azt mondta, sohasem hallott Sabina W. leveléről.

Nem alkalmaztam erőszakot a családommal szemben. A volt anyósom elmebeteg. Ez egy idős nő, aki engem hibáztat, amiért 18 évvel ezelőtt elváltam a lányától.

A lánya állítólagos fotóiról hallva, hülyeségnek minősítette a helyzetet és azzal védekezett, egyetlen bírósági ügyben sem indítottak ellene eljárást. Azt követelte, hogy a lap fedje fel a forrásait, és nevezze a játékosokat, akik ellene vallottak.

Végül úgy döntött, hogy nem válaszol az e-mailben neki küldött kérdésekre, szerinte az újságírók megpróbálnak beavatkozni a magánéletébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik