Sport

„Súlyos, maradandó károkat okozhatott volna, ha nem műtenek meg időben” – nehéz időszakon van túl a magyar úszónő

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Innentől hallgatok a testem jelzéseire, és azt adom neki, ami neki jó, és nem azt, ami másnak jó” – írta tavaly nyáron a Facebook-oldalán a kétszeres Eb-ezüstérmes úszó, Burián Kata, akinek egy miómát találtak a méhén, így a tokiói olimpia után műtéten esett át.

Az úszónő most ismét a nyilvánosság elé tárta a tavalyi kálváriáját, amikor kiderült, hogy a mióma nagyon nagyra nőtt meg, ezért muszáj kés alá feküdnie.

„Hetekig szorongtam a műtét miatt, mert az orvosaim azt mondták, hogy nehéz lesz kivenni, mert rossz helyen van, nehéz hozzáférni, és lehet, hogy a hagyományos laparoszkópia helyett fel kell vágni az egész hasam, de attól jobban tartottam, hogy mi van, ha lesz valami komplikáció és nem lehet majd gyermekem, mégis csak ott turkálnak, de szerencsére a legjobb kezekben voltam. A Semmelweis Egyetem Nőgyógyászati Klinikáján műtöttek és minden rendben volt.

A műtét után kiderült, hogy szerencsére jó indulatú volt, nem kellett vágni, csak kaptam plusz egy nagyobb lyukat a hasamra. Kiderült, a szövet fele el volt halva, ami súlyos, maradandó károkat okozhatott volna, ha nem műtenek meg időben

– írta Burián az Instagram-oldalán, amit az NSO szúrt ki.

A 27 éves úszónő azt is elárulta, ma már teljesen rendben van, de a rehabilitáció a vártnál nehezebb volt, két hónapjába telt, mire meg tudott csinálni tíz felülést, de ma már azt is tudja, hogy túl korán kezdett el ismét edzeni.

„Nyolc-kilenc hónapig nem éreztem semmit az egyik oldalon a bikinivonal környékétől a combom felső részéig (megsérült egy ideg a műtét közben), fél évig fájt a hasam az edzéseken, versenyek után (közben a Covidot is benyeltem). Sok türelem kellett ehhez az időszakhoz, de a lényeg az volt, hogy a lehető legjobban regenerálódjanak a testem megbolygatott részei.

Lassú folyamat volt, sok kritikát is kaptam, hogy az utóbbi éveimhez képest az idei nem volt sikeres, én meg örülök, hogy ennyit ki tudtam belőle hozni, mert rengeteg munkám volt benne. Szomorúan hangzik, de nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy végig tudtam csinálni az olimpiát, és csak utána kellett ezen keresztülmennem

– hangzott az idei, budapesti vébén 200 háton nyolcadikként végző Burián vallomása.

Kapcsolódó
„Nem méltó ez az idő, szégyellem magam" – Burián Katalin nyolcadik lett 200 háton
Molnár Dóra hatodik lett ugyanebben a világbajnoki döntőben.

A posztot azzal zárta, hogy minden nőnek azt tanácsolja, hogy járjanak el rendszeresen nőgyógyászati szűrővizsgálatra, mert a korai diagnózis megállapításával megelőzhető a nagyobb baj.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik