Sport

„Innentől hallgatok a testem jelzéseire, és azt adom neki, ami neki jó, és nem azt, ami másnak jó” – az olimpia után műtét várt a magyar úszónőre

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

100 m háton 18., 200 m háton 10. lett a tokiói olimpián Burián Kata, aki nem sokkal a hazaérkezés után műtéten esett át. Az ok: még áprilisban egy miómát találtak a méhén, ami olyan nagy volt, hogy muszáj volt eltávolítani.

„Minden évben járok nőgyógyászati vizsgálatra, nekem egy rutinvizsgálat közben találták. Nagyon sokszor észrevehetetlen, mert 50 százalékban panaszmentes, de ha nagyra nő, akkor komoly panaszokat tud okozni, mint például fájdalmas menstruációt, a lábak keringési zavarát, vérszegénységet és meddőséget is. Nekem kb 2 éve kifejezetten fájdalmas a menstruációm, nagyon-nagyon nehezen élem meg azokat a napokat, sokkal fáradékonyabb vagyok és rosszabb a regenerációm.

Ami egyébként normális ezeken a napokon, hogy 15-20 százalékot csökken a teljesítőképesség, de akkor is 100 százalékot próbáltam nyújtani az edzéseken ahelyett, hogy 2-3 napig hallgattam volna a testemre, és kicsit visszavettem volna. Azt hittem, azon a pár napon fog elmenni az egész felkészülésem, mert itthon ugyebár ebben a mentalitásban nőttünk fel az uszodák világában, hogy egy nap sem maradhat ki, egy nap sem lehet lazább

– írta Facebook-oldalán a 25 éves, kétszeres Eb-bronzérmes úszó.

Aki korábban nagyon sokszor került túledzett állapotba, de amióta kiderült, hogy miómája van, sokkal jobban odafigyel magára, hagy pár napot a testének.

„Elfogadtam, hogy nem vagyok robot. Sokkal jobban erősödtem, kevesebbet sérültem, és sokkal jobban bírtam az edzéseket, pedig csak 2-3 napról van szó. Ennyit számít. Innentől hallgatok a testem jelzéseire, és azt adom neki, ami neki jó, és nem azt, ami másnak jó” – fogadkozott Burián.

Hozzátette, a műtét jól sikerült, és bár a mióma nagy volt, csak négy pici lyuk jelzi a hasán, hogy mi is történt, pár hét múlva pedig ismét elkezdheti az edzéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik