Sport

„Katasztrofális, rossz volt nézni” – a kapitány szerint Hosszú Katinka leggyengébb szereplését láttuk

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

Magyarország a második helyen zárta a medencés úszók versenyét a római Európa-bajnokságon, a mieink öt arany-, hét ezüst- és három bronzérmet nyertek, csak a házigazda olaszok szerepeltek ennél jobban. A szövetségi kapitány, Sós Csaba értékelte az eseményt az Inforádiónak, ahol a sok dicséret mellett kritikus hangot is megütött, amikor Hosszú Katinka teljesítményére terelődött a szó.

Kapcsolódó
Sós Csaba: A rengeteg támogatással, amit az államtól kapunk, élünk és nem visszaélünk
Boldogan értékelte az Európa-bajnokságot az úszók szövetségi kapitánya.

A háromszoros olimpiai bajnok a vébén sem volt jó formában, és bár Rómában szerzett egy bronzérmet a váltó tagjaként, fő számában, 400 vegyesen nem jutott döntőbe (Mihályvári-Farkas Viktória nyerte meg a számot, Jakabos Zsuzsanna második lett), 200-on pedig nyolcadikként végzett.

„Mondhatnék én most sok mindent. Hosszú Katinka eddigi életútja tiszteletet parancsol, mi nagyon szeretjük, nekem meg különösen jó okom van arra, hogy kedveljem őt és higgyek benne, de

ez kertelés nélkül egyrészt a pályafutása leggyengébb szereplése volt, másrészt nyilvánvalóan edzetlenség okozta

mondta a kapitány, aki azzal folytatta, a sportoló filmjéből is kiderül, hogy az úszás mellett már egyre több más érdekli, aminek a következménye, hogy kevesebbet készül, így pedig meg sem kell lepődni azon, hogy ilyen eredményeket ért el. Azzal folytatta, hogy ez a nyár eleve speciális felkészülést igényelt volna, mivel hat hét különbséggel rendeztek két nagy eseményt.

Ez szerintem katasztrofális volt. Nagyon messze volt az egyéni legjobbjaitól. Nekem ezt rossz volt látnom, de úgy gondolom, hogy lelkileg nyilván ő is szenved ettől.

Sós azzal zárta a gondolatmenetét Hosszú Katinkáról, a 33 éves sportoló nemrég kétéves szerződést kötött egy sportszergyártóval, hogy Párizsig folytatja, ha ezt komolyan gondolja, akkor viszont most hónapokig keményen kell edzenie. A tehetsége nem szállt el, de az edzettsége és az állóképessége igen” – jegyezte meg Sós Csaba.

Kapcsolódó
Hosszú a 400 vegyesről: Talán annyira azért nem éltem meg drámaian ezt a dolgot, mint mindenki más
Még nem döntötte el, hogy belevág-e az olimpiai felkészülésbe, de ha ott akar lenni, akkor mindent félre kell tennie a cél érdekében.

Hosszú Katinka egyébként maga is beszélt arról, hogy jobban fel kell készülnie a jövőben.

„Amit eddig kerestem, az egy kicsit az egyensúly a magánéletben, és hogy jól is érezzem magam,

viszont az a helyzet, hogy ha én így készülök, akkor annak ez az eredménye.

Főként arról van szó, amit az uszodán kívül csinálok. Egyszerűen nem férhet bele más, annak is arról kell szólnia, hogy a lehető legjobban felkészüljek. Ez az élsport, erre gondolunk, amikor mondjuk, mennyi lemondással jár. Ahhoz, hogy felkészüljek Párizsra, az kell, hogy ezt az életstílust folytassam” – magyarázta az MTI-nek még azt követően, hogy lemaradt a 400 vegyes döntőjéről.

Hosszú korábban úgy fogalmazott, mindenképp szeretné elérni a 100 érmet nemzetközi versenyeken. A váltóval szerzett bronzzal 97-nél jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik