Sport

Már hetekkel ezelőtt letartóztattak egy amerikai kosarast Moszkvában, de a világ csak most értesült róla

Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Christian Petersen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Drogbirtoklás miatt Moszkvában őrizetbe vették Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót.

Az eset a seremetyjevói repülőtéren történt hetekkel ezelőtt, még februárban, amikor az Euroliga-címvédő Jekatyerinburg és a WNBA-s Phoenix Mercury világbajnok centerének a táskájában elektromos cigarettához tartozó, kannabisz tartalmú olajat találtak.

Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást. A 31 éves játékost őrizetbe vették, és 5-10 év szabadságvesztés is kiszabható rá.

Az amerikai szövetség és a WNBA játékos-szakszervezete közleményben biztosította támogatásáról Grinert, és legfontosabb feladatként a testi épségének a biztosítását és hazajutásának a megszervezését nevezte meg.

A 2014 óta az uráli klubnál légióskodó Griner nem érdekelt az Euroliga kedden rajtoló negyeddöntőjében, mivel a veretlen Jekatyerinburgot az ukrajnai háború miatt – a többi orosz csapattal együtt – a múlt héten kizárták a nemzetközi kupaküzdelmekből.

Griner az egyetlen játékos az amerikai egyetemi kosárlabda történetében, aki 2000 pont mellé legalább 500 blokkot is összehozott, ráadásul előszeretettel mutatott be zsákolást, ami a női mezőnyben nem túl gyakori. Griner azon kevesek közé tartozik, akik meg tudták nyerni az egyetemi bajnokságot, az olimpiát, az Euroligát és a WNBA-t is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik