Élő Sport

Jó kezdés után fájdalmas folytatás: kikapott a pólóválogatott Olaszországtól a vb-negyeddöntőben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A magyar férfi vízilabda-válogatott vereséget szenvedett a vizes világbajnokság negyeddöntőjében, az első negyedet leszámítva jobban játszó Olaszország 11-10-re nyert. A legjobb esetben az ötödik helyen zárhatja a tornát Märcz Tamás csapata.

A magyar válogatott csoportgyőztesként egyből a nyolc közé jutott, miközben az olaszoknak játszaniuk kellett egyet Ausztrália ellen – igaz, azt a meccset elég simán nyerték. Azután így nyilatkozott az olasz szövetségi kapitány, Alessandro Campagna:

Magyarország ellen fantasztikus meccs következik, világklasszis játékosok szerepelnek a soraikban. A vízilabda történetének két leghíresebb csapata csap össze, szóval ez biztosan jó meccs lesz

– és valóban jogos volt a várakozása, a vb-k történetének két legeredményesebb csapata találkozott egymással.

Jól kezdett a magyar válogatott, háromszor is vezetést szerzett az első negyedben, majd védekezésben hosszú percekre sikerült gólképtelenné tenni Olaszországot. A második negyedben aztán kicsit leblokkolt a hazai csapat, és nem tudott élni az olaszok hibáival sem, így a rivális fordított, sőt Di Somma centerből szerzett találata után már 5-3 volt oda.

Varga Jennifer / 24.hu

Ekkor jött egy magyar fellángolás elsősorban Manhercznek köszönhetően, aki fontos gólt szerzett (több mint egy negyednyi játékidő után voltunk ismét eredményesek), majd blokkolt védekezésben, Zalánki pedig gólra váltott egy fórt. A szünet előtt azonban egy parádés ejtéssel visszavette a vezetést Di Fulvio, aki a meccs legjobbja volt.

Innentől kezdve az olaszok irányítottak, végig két-háromgólos távolságban tudták tartani a magyar válogatottat, mely fórok sokaságát hagyta ki. Bő két perc volt hátra, amikor már látszott, elmegy a továbbjutási esély, 7-11 volt ekkor az állás.

Bár három magyar bombagóllal ért véget a meccs, ezek már későn érkeztek, akkor dőlt el végleg, amikor Manhercz 27 másodperccel a vége előtt ziccert rontott. Összességében az ezen a mérkőzésen jobban teljesítő csapat jutott tovább, amely Olaszország volt.

Ami a statisztikát illeti, a magyar válogatott 32 lövésből szerezte a tíz gólját, ami 31 százalékos hatékonyság, Vogel Somának pedig hat védése volt. Vámos Márton volt a legeredményesebb, három találatig jutott.

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményét a túloldalon kell keresni, Di Fulvio hat dobásból talált be négyszer. Marco del Lungo pedig 12 védéssel segítette csapatát.

Varga Jennifer / 24.hu

Az olasz csapat Görögországgal elődöntőzik, míg Magyarország számára az ötödik hely megszerzése lehet innentől a legjobb eredmény a vizes világbajnokságon. Az Egyesült Államok lesz az első ellenfelünk.

Természetesen mindenki, így én is csalódott vagyok. Ugyan tudtam, hogy nagyon nehéz meccs lesz, de bíztam abban, hogy a játékosok rutinja, minősége meghozhatja a kívánt eredményt

– mondta Märcz Tamás.

„Úgy kezdtünk, ahogyan kellett, tisztában voltunk vele, hogy sok ítélet lesz mindkét oldalon, nekünk pedig ezekből kell majd lehetőséget szerint minél többet kihozni. Azonban jöttek a fegyelmezetlenségek, nem arra az emberre mentünk, akire kellett volna, és túl sok akciógólt kaptunk, ami nem fér bele. Fájó, hogy nem tudtuk abba az irányba vinni a mérkőzést, hogy az emberelőnyös és az emberhátrányos szituációkon múljon a dolog.”

A magyar női válogatott ott van a négy között, csütörtökön pedig elődöntőt játszik, az ellenfél Hollandia esz.

Világbajnoki negyeddöntő, férfiak

Magyarország – Olaszország 10-11 (3-2, 2-4, 1-2, 4-3)
gólszerzők: Vámos 3, Hárai, Manhercz 2-2, Varga Dé., Zalánki, Janik Sz. 1-1 illetve Di Fulvio 4, Di Somma, Echenique 2-2, Dolce, Cannella, Bruni 1-1

 

Magyarország: Vogel Soma – Vámos Márton, Varga Dénes, Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, csere: Lévai Márton (kapus), Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Angyal Dániel, Burián Gergő, Nagy Ádám

3-3

Zajlanak az események: kihagyott Hárai lövés, olasz oldalon befújt kontra, blokkolt Angyal-próbálkozás után törte meg az olasz gólcsendet Di Fulvio, aki Vogel válla fölött bombázott a hálóba.

Megy a második negyed

És megint az olaszok nyerik a ráúszást. Hat lövésből tartunk eddig három gólnál, az olaszok hétszer próbálkoztak, és csak kétszer találtak.

3-2 a negyed végén

Vogel védése után megvolt a momentum, hogy kicsit lerázzuk az olaszokat, de Buriánra fújtak kontrát. Vargát aztán kiszórták, és az olaszok a kapuba is találtak, de támadó hibát ítéltek a játékvezetők.

Csakhogy aztán Nagy lövését védte a kapus, Hárait pedig még ki is állították, megint az egyenlítésért támadott a rivális. Cannella azonban hiába próbálta meg becsapni Vámost, a magyar klasszis blokkolni tudott, a labda ráadásul kipattant.

Innentől kezdve sorra jöttek a kihagyott helyzetek mindkét oldalon, kemény is volt a védekezés, meg kissé pontatlanok a lövések. Kettős fórba kerültek az olaszok a végén, de Vogel jobbal nagyot védett. Szünet.

Varga Jennifer / 24.hu

3-2

Nos, valahogy így néz ki a modern vízilabda, röpködnek a kiállítások. Magyar labdaszerzés után két olaszt is kiküldtek, Varga pedig Zalánki passzát süvítette a hálóba.

2-2

Mi is kipróbálhattuk magunkat emberelőnyben, és ugyan Angyal távoli löketét védte a kapus, ott ólálkodott Hárai, megszerezte a kipattanót és megszerezte a második gólját – megduplázta a mostani vb szerzett találatai számát. A túloldalon ismét fórt kaptak az olaszok, ezt Di Somma verte be.

1-1

Nem vezettünk sokáig, persze ez nem meglepő, kettős emberhátrányt nehéz kivédekezni. Márpedig Pohlt és Jansikot is kiküldték, Dolce pedig a rövid felsőbe bombázta a labdát.

1-0

Rögtön kontrát fújtak az olaszok ellen, úgyhogy nem kellett Vogelnek játékba avatkoznia. A túloldalon Pohl játszotta meg Hárait, aki három védő közül, a kapunak háttal bombázta a kapuba a labdát. Micsoda kezdés!

Megy a meccs!

Fehér sapkában a magyar csapat, kékben az olasz. Az első támadást az olaszok vezethetik, miután Di Fulvio elég magabiztosan nyerte meg a ráúszást.

Már a medencetérben a csapatok

Felsorakoztak a játékosok a parton a bemutatást követően, előbb az olasz, majd a magyar himnusz csendült fel. Utóbbit természetesen az egész uszoda énekelte.

Varga Jennifer / 24.hu

Elég komoly izgalmak voltak már a játéknap során

  • Eddig Görögország nyert a legsimábban, 16-11-re győzte le ugyanis az Egyesült Államokat a játéknap első negyeddöntőjében.
  • Jött aztán a horvát-szerb rangadó, amelyen az olimpiai bajnok végül 14-12-re kikapott, így legjobb esetben is csak az ötödik lehet, míg Horvátország sorozatban kilencedszer jutott el a legjobb négy közé. A csapat 2007 óta ráadásul mindig nyert érmet a vébéken.
  • A magyar-olaszt egy parázs kis csata vezette fel, Spanyolország és Montenegró egy végletekig kiélezett mérkőzést játszott, a spanyolok végül 7-6-ra nyertek. Pedig Montenegró majdnem egalizált, de Bogdan Durdic lövése a lécen csattant, majd a labda a kapu elé pattant le a vízre.
Olvasói sztorik