Élő Sport

Jó kezdés után fájdalmas folytatás: kikapott a pólóválogatott Olaszországtól a vb-negyeddöntőben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A magyar férfi vízilabda-válogatott vereséget szenvedett a vizes világbajnokság negyeddöntőjében, az első negyedet leszámítva jobban játszó Olaszország 11-10-re nyert. A legjobb esetben az ötödik helyen zárhatja a tornát Märcz Tamás csapata.

A magyar válogatott csoportgyőztesként egyből a nyolc közé jutott, miközben az olaszoknak játszaniuk kellett egyet Ausztrália ellen – igaz, azt a meccset elég simán nyerték. Azután így nyilatkozott az olasz szövetségi kapitány, Alessandro Campagna:

Magyarország ellen fantasztikus meccs következik, világklasszis játékosok szerepelnek a soraikban. A vízilabda történetének két leghíresebb csapata csap össze, szóval ez biztosan jó meccs lesz

– és valóban jogos volt a várakozása, a vb-k történetének két legeredményesebb csapata találkozott egymással.

Jól kezdett a magyar válogatott, háromszor is vezetést szerzett az első negyedben, majd védekezésben hosszú percekre sikerült gólképtelenné tenni Olaszországot. A második negyedben aztán kicsit leblokkolt a hazai csapat, és nem tudott élni az olaszok hibáival sem, így a rivális fordított, sőt Di Somma centerből szerzett találata után már 5-3 volt oda.

Varga Jennifer / 24.hu

Ekkor jött egy magyar fellángolás elsősorban Manhercznek köszönhetően, aki fontos gólt szerzett (több mint egy negyednyi játékidő után voltunk ismét eredményesek), majd blokkolt védekezésben, Zalánki pedig gólra váltott egy fórt. A szünet előtt azonban egy parádés ejtéssel visszavette a vezetést Di Fulvio, aki a meccs legjobbja volt.

Innentől kezdve az olaszok irányítottak, végig két-háromgólos távolságban tudták tartani a magyar válogatottat, mely fórok sokaságát hagyta ki. Bő két perc volt hátra, amikor már látszott, elmegy a továbbjutási esély, 7-11 volt ekkor az állás.

Bár három magyar bombagóllal ért véget a meccs, ezek már későn érkeztek, akkor dőlt el végleg, amikor Manhercz 27 másodperccel a vége előtt ziccert rontott. Összességében az ezen a mérkőzésen jobban teljesítő csapat jutott tovább, amely Olaszország volt.

Ami a statisztikát illeti, a magyar válogatott 32 lövésből szerezte a tíz gólját, ami 31 százalékos hatékonyság, Vogel Somának pedig hat védése volt. Vámos Márton volt a legeredményesebb, három találatig jutott.

A mezőny legkiemelkedőbb teljesítményét a túloldalon kell keresni, Di Fulvio hat dobásból talált be négyszer. Marco del Lungo pedig 12 védéssel segítette csapatát.

Varga Jennifer / 24.hu

Az olasz csapat Görögországgal elődöntőzik, míg Magyarország számára az ötödik hely megszerzése lehet innentől a legjobb eredmény a vizes világbajnokságon. Az Egyesült Államok lesz az első ellenfelünk.

Természetesen mindenki, így én is csalódott vagyok. Ugyan tudtam, hogy nagyon nehéz meccs lesz, de bíztam abban, hogy a játékosok rutinja, minősége meghozhatja a kívánt eredményt

– mondta Märcz Tamás.

„Úgy kezdtünk, ahogyan kellett, tisztában voltunk vele, hogy sok ítélet lesz mindkét oldalon, nekünk pedig ezekből kell majd lehetőséget szerint minél többet kihozni. Azonban jöttek a fegyelmezetlenségek, nem arra az emberre mentünk, akire kellett volna, és túl sok akciógólt kaptunk, ami nem fér bele. Fájó, hogy nem tudtuk abba az irányba vinni a mérkőzést, hogy az emberelőnyös és az emberhátrányos szituációkon múljon a dolog.”

A magyar női válogatott ott van a négy között, csütörtökön pedig elődöntőt játszik, az ellenfél Hollandia esz.

Világbajnoki negyeddöntő, férfiak

Magyarország – Olaszország 10-11 (3-2, 2-4, 1-2, 4-3)
gólszerzők: Vámos 3, Hárai, Manhercz 2-2, Varga Dé., Zalánki, Janik Sz. 1-1 illetve Di Fulvio 4, Di Somma, Echenique 2-2, Dolce, Cannella, Bruni 1-1

 

Magyarország: Vogel Soma – Vámos Márton, Varga Dénes, Pohl Zoltán, Jansik Szilárd, Hárai Balázs, Zalánki Gergő, csere: Lévai Márton (kapus), Manhercz Krisztián, Mezei Tamás, Angyal Dániel, Burián Gergő, Nagy Ádám

Itt a vége!

Az olaszok az első negyedet leszámítva szinte végig jobban játszottak, így nekünk az ötödik hely lehet a legjobb eredmény, amit elérhetünk.

10-11

Kései a hajrá: Jansik is bombagólt szerez, de 17 másodperccel a vége előtt. azt pedig már lepasszolgatták az olaszok. Még egy időkérés is belefért.

9-11

Na, az utolsó esély! Kimaradt olasz támadás után Manhercz vágta be a léc alá a labdát. Ha ezek a lövések korábban jönnek…

8-11

Végre beakadt egy Vámos-lövés, de lehet már későn, mert még így is hárommal vezetnek az olaszok. Szűk két perc van hátra.

7-11

Nem, egyszerűen nem megy előnyben. Most Manhercz dobott alaposan a kapu mellé, a túloldalon meg óriási gólt dob Echenique. Hidegzuhany.

7-10

Fú, de nagy gólt dobott Di Fulvio. Az olaszok jobban élnek az emberelőnyökkel, most a meccs – eddigi – embere, Di Fulvióra volt kijátszva az emberelőny, távolról tüzelt védhetetlenül a kapunkba. Időt kért Marcz Tamás.

Ne szarokat lőjünk

– hangzott a tanács.

7-9

Újabb pech: Varga remek lövésénél a kapufa hárított. Echenique ugyanakkor kihagyott egy szabadot, és aztán megint kaptunk egy fórt, Vámos lövése pedig végre becsúszott. Az olasz kapitány felrobban a parton.

6-9

Sokadik magyar fór maradt ki, de szerencsén van, mert Echenique szélről leadott lövését védte Vogel. Kulcsfontosságú lehet ez a bravúr.

Újabb magyar fór, de a kapusba lövés utáni kipattanót is védte Del Lungo, majd Hárait küldték ki. Időt kértek az olaszok, de hiába járatták szépen a labdát, túljátszották, így megszereztük a labdát.

6-9

Hát, nem sikerült élni az első támadás lehetőségével, Vámosra fújtak támadóhibát. A túloldalon ellenben Echenique rövid gondolkodás után középmagasan a kapu hosszú oldalába lőtt, három van közte.

Megy a negyedik negyed

Eddig a lövések 27 százalékából sikerült gólt szereznie a magyar válogatott, az olaszok jobban állnak, az ő hatékonyságuk 35 százalék. Ugyanakkor most végre elhoztuk a ráúszást. Hátha ez adja meg a kellő lökést!

6-8 a harmad végén is

Megint nem sikerült élni a momentummal: Vogel védett nagyot, majd fórba kerültünk, de Pohl lövését védte a kapus. Aztán egy rossz olasz indítás zárta le a negyedet, így legalább nem három gól a különbség a hajrá kezdetén.

Varga Jennifer / 24.hu

6-8

Most ismét hullámvölgyben a magyar csapat, leginkább támadásban. Mert védekezésben hiába jönnek a blokkok lassan már menetrendszerűen, elöl rossz passzok és pontatlan lövések miatt nem sikerült csökkenteni a hátrányon.

Magyar időkérés

Kicsit kapkodóvá vált a meccs, amely során több ítélet is sújtott minket, de Hárai blokkja után Manhercz kiharcolt egy kiállítást, Märcz pedig időt kért.

6-8

Elképesztő pech… Olasz előnyben előbb védett, de a kipattanót megszerezte a rivális. Brunit játszották meg centerben, üresen lőhetett, beleért a magyar kapus, de a labda a kapufáról visszapattant a fejére, onnan meg a kapuba.

6-7

Vámos villant! Mi is kaptunk egy előnyt, Varga pedig az ugyan távol lévő, de a kapuval szemben tanyázó Vámoshoz passzolt, aki némi lóba után szintén a blokk mellett célozta ki a kapufa melletti részt.

5-7

Sajnos a Vogel-bravúrok elmaradnak, de ez nem az ő kritikája, egyszerűen klasszis teljesítmény kellene most tőle, mert Cannella fórban a blokk mellett lőtte ki a kapu oldalát. Kettővel mennek az olaszok.

5-7

Hiába kerültünk fórba és jutottunk el lövésekig, Varga próbálkozását a kapus tolta fölé, Jansik pedig a kapu fölé pattintott. Burián aztán blokkolta Di Fulvio lövését, és ugyan újra ők jöhettek, nem sikerült gólt szerezni.

Ezután mi játszhattunk előnyben, Burián pedig ott volt a kapu torkában, de szélről épp a kapusba bombázott.

Megy a harmadik negyed!

És megint az olaszok hozták el a labdát. Ez azért luxus, hogy mindig ők vezethetik az első támadást. Varga ugyanakkor remekül védekezett, így miénk lehet az első lövés.

5-6 a félidőben

Már-már úgy tűnt, mi jövünk ki jól a füttyparádéból, mert az oda-vissza támadóhibák után mi jöhettünk, és ugyan Vámos lövését blokkolták, Zalánki lecsapott a lecsorgóra. Csakhogy rosszul játszotta meg a csapattársat, így az olaszok támadhattak a félidő végén, Di Fulvio pedig világklasszis ejtéssel, a kapufa segítségével csapta be Vogelt. Három lövésből három gólnál tart…

Miénk az utolsó támadás, de nyolc másodperc alatt lövésig sem jutunk. Előnyben az olaszok.

5-5

Kijelenthetjük: kimásztunk a gödörből! A Manhercz-percek után Jansik harcolt ki fórt, Zalánki pedig kihasználta az előnyt, így sikerült kiegyenlíteni.

Varga Jennifer / 24.hu

4-5

De fontos gólt szerzett Manhercz! Egy túlzottan bátor, és emiatt ki is maradt olasz próbálkozás után Varga játszotta meg, ugyan egy védő a nyakán volt, de aztán elemi erővel pattintott kicsit a szélről az olasz kapuba. Kellett! Utána védekezésben egy blokkot is bemutatott.

3-5

Fórba kerültünk és jó is volt a figura, Pohlt sikerült középen megjátszani, de egy olasz kéz odaért, így kiperdült a kezéből a labda. A túloldalon centerből kaptunk gólt, kettővel vezetnek az olaszok.

3-4

Egyelőre nem tudjuk kihasználni az olasz hibákat, pedig egy újabb rossz kapuskidobás után támadhattunk, Zalánki lövése azonban a blokkról fölé pattant. Olaszország viszont átvette a vezetést, Di Fulvio szabaddobásól lőtte ki az alsó sarkot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik