Élő Sport

Elődöntőbe jutott a női pólócsapat a világbajnokságon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A női vízilabda-válogatott 7-6-ra legyőzte Ausztráliát és bejutott a hazai rendezésű világbajnokság elődöntőjébe.

Bíró Attila együttese Kolumbiát és Kanadát is legyőzte a csoportkörben, de Olaszország ellen kikapott, ezért már a legjobb nyolc közé jutásért is meccselnie kellett. Argentína ellen azonban hozták a kötelezőt a pólósaink és Ausztrália ellen is esélyesként ugranak medencébe a mieink.

Gyilkos iramú mérkőzés vette kezdetét, az ausztrálok kétszer dobtak gólt centerből, míg a magyarok két végletekig kijátszott akcióból voltak eredményesek. Ezután nagyon türelmesen játszottak ellenfeleink, Halligan pedig megszerezte újra a vezetést és Palm annyira jól védett, hogy nem is tudtunk egyenlíteni.

Varga Jennifer /24.hu

A második negyedben nagyon erőlködött a magyar csapat az egyenlítésért, de Palm káprázatosan védett. Eközben a mieink is melóztak hátul becsülettel, végül Keszthelyi egy remek támadás végén megtörte a gólcsendet és egalizált. Jól mutatja, mennyire kemény volt a találkozó, hogy ez volt a negyed egyetlen gólja.

Ezután kissé erőtlenül játszott Ausztrália, hiányzott az átütő erő támadásban és úgy tűnt, senki sem akar kockázatot vállalni tőlük. A magyarok bezzeg támadtak volna, de a bírók többször is elvették a labdát. Ez az egész negyedre igaznak bizonyult, Vályi Vanda azonban megtörte a csendet és a kapus feje fölött dobott gólt, majd Rybanska középről húzott be egy labdát. Az utolsó negyedre így 5-3-mal mehettünk neki.

Varga Jennifer / 24.hu

Rögtön büntetővel zárkóztak az ausztrálok és nagyon komolyan fokozni kezdték az iramot. Keszthelyi elmozgásának hála Rybanska válaszolt a gólra, de kettős emberhátrányból szépíteni tudott viszont Abby Andrews. Sok hiba jött már mindkét oldalon, érezhető volt a feszültség, Keszthelyi viszont a lehető legjobbkor villant és kilőtte a jobb alsót. Az ausztrálok még egy váratlan távoli bombával szépítettek, de egyenlíteni már nem tudtak, így a magyar csapat jutott a legjobb négybe. Palm végül 14 védéssel (!) zárta a mérkőzést, de még ez sem volt elég a továbbjutáshoz.

Varga Jennifer / 24.hu

Az elődöntőben már korábban eldőlt, hogy Hollandia lesz a magyarok ellenfele.

Végeredmény – vízilabda-világbajnokság, negyeddöntő

Ausztrália-Magyarország 6-7 (3-2, 0-1, 0-2, 3-2)

Korábbi eredmények:

Hollandia-Görögország 12-7 (3-1, 3-2, 3-3, 3-1)
Egyesült Államok-Spanyolország 13-8 (3-3, 3-2, 5-3, 2-0)
Olaszország-Franciaország 17-7 (3-2, 4-1, 6-1, 4-3)

Elődöntők:

Magyarország-Hollandia
Olaszország-Egyesült Államok

1-2

Kőkeményen védekeztek a magyarok, Kearns nem dobhatott újabb gólt ennek köszönhetően. Ezután előnybe kerültünk, Rybanska egészen közeli próbálkozása viszont elakadt a kapusban. Megnézték videón is, tényleg nem volt gól. Kearns rossz pattintott lövése után újra a magyarok támadhattak, Gurisatti Gréta viszont nagy erővel lőtt a kapu jobb oldalába.

1-1

Keszthelyi-Nagy Rita kicsit talán hamar szánta el magát lövésre, a blokk ujjheggyel beleért, ez is elég volt, hogy a lécre mentsék a labdát. Elrontották az ausztrálok a következő lövést, Magyari pedig indította az ellépő Vályit, neki volt szíve még leadni a túloldalon érkező Keszthelyi-Nagy Ritának, aki így simán gólt dobott.

1-0

A közönség üdvrivalgása is jelezte, hogy a mieink vezethették az első támadást, sajnos ez lövés nélkül egy rossz bejátszással zárult. Túloldalon viszont Tilly Kearns pontos labdát kapott, amit Magyari Alda mellett a kapuba dobott.

Van miért visszavágni

A 2019-es világbajnokságon a bronzmeccsen talákozott egymással ez a két válogatott, akkor Ausztrália 10-9-re nyert.

„Nekünk fognak esni"

Az elejére oda kell figyelnünk, mert nekünk fognak esni. Ugyanazt a dinamikus játékot fogják hozni, mint eddig. Fizikálisan fel tudják őrülni az ellenfeleiket, nagyon jók a lefordulásban, de nekünk kell meglepni őket

– mondta Bíró Attila a mérkőzés előtti interjújában.

Az elődöntőben a hollandok várhatnak a magyarokra

Közvetlenül a magyarok mérkőzése előtt Hollandia magabiztos játékkal 12-7-re legyőzte Görögországot, így bejutott a legjobb négy közé. Ezzel eldőlt, hogyha továbbjutnak a mieink, akkor a hollandokkal kell a döntőért megmérkőzni. Másik ágon Olaszország az Amerikai Egyesült Államok csapatával csap majd össze.

Olvasói sztorik