Sport vizes vb 2022

Merkely Béla az elájult szinkronúszóról: „Valószínűleg neki nem ez a sport való”

Peter Kohalmi / AFP
Peter Kohalmi / AFP

A műúszók szerdai versenyében rémisztő jelenetek zajlottak le, az amerikai Anita Alvarez ugyanis elájult a vízben és az edzője mentette ki a medencéből. Andrea Fuentes megjegyezte, hogy a vízimentők lassan reagáltak, ezért cselekedett ő gyorsan.

A szervezők közleményben reagáltak a Széchy Tamás Uszodában történtekre. Merkely Béla, a vébé egészségügyi szolgálatának vezetője többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy szigorú szabályok határozzák meg, a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe, és a vízimentők a szabályok alapján a FINA által delegált bírói kar tagjainak jelzésére ugorhatnak be a medencébe .

Kapcsolódó
„Szigorú szabályok határozzák meg, a vízimentők mikor avatkozhatnak közbe” – reagáltak a szervezők a műúszóversenyen történtekre
Mivel a bírói kartól nem érkezett jelzés, a vízimentőknek ki kellett várniuk. Anita Alvarezt az edzője mentette ki a medencéből.

Merkely Béla az RTL Híradónak nyilatkozva részletezte a történteket. Hangsúlyozta, a szinkronúszás fizikailag rendkívül megerőltető, különleges sportág. A sportolók viszonylag rövid ideig tartózkodnak a víz fölött, ami után jóval hosszabb ideig vannak a víz alatt. Ezért amikor a szinkronúszó a víz felett van, akkor hiperventillál, vagyis gyorsan, viszonylag sok levegőt vesz. Ilyenkor a sportoló a szervezetét oxigénnel dúsítja, ám a víz alatt ezt elhasználja, a szén-dioxid pedig felszaporodik.

Az eset alig 3 méter távolságra történt a színpadtól. Mivel a sportoló edzője, aki jól ismerte a versenyző gyakorlatát, látta, hogy a nő másképpen viselkedik, alig pár másodperccel később már a vízbe ugrott – részletezte a Semmelweis Egyetem rektora, aki hozzátette:

Amikor ezt láttuk, akkor a vízimentésért felelős úszómester a part szélén szaladva szintén beugrott, és együtt kihúzták a versenyzőt a medencéből. A szabályok értelmében a vezető bíró ad engedélyt a vízbe való beugráshoz, de mivel a sportoló edzője már beugrott a vízbe, az úszómester helyesen döntött, és ő is beugrott a vízbe.

A sportolót hátravitték az orvosi szobába, ahol már relatív rendben voltak a paraméterei, magához tért, ezt követően 15 perc múlva saját lábán elhagyta az orvosi szobát az edzőjével és az orvosával.

Merkely tudomása szerint semmit sem jelzett az edző, mielőtt beugrott a medencébe, de bármit is jelzett volna, a vízbe ugráshoz a vezető bírónak kell megadnia az engedélyt. Ugyanis a külső szemlélők nem ismerik pontosan, hogyan néz ki a szinkronúszó gyakorlata, tehát ha kiemelkedik a vízből és utána elsüllyed, az most része-e a gyakorlatának, vagy sem.

A rektor úgy véli, az amerikai edző volt a legtöbb információ birtokában ahhoz, hogy azonnal cselekedjen. Utólag kiderült, hogy Anita Alvareznek korábban volt már ilyen rosszulléte, így lehetséges, hogy az edző most is erre számított.

Különböző típusú sportolók vannak, egyesek jól viselik, hogy az oxigén és a szén-dioxid mennyisége ilyen módon váltakozik. De vannak erre érzékenyebbek, ő közéjük tartozik. Valószínűleg neki nem ez a sport való

– fogalmazott Merkely Béla.

Az RTL Híradónak nyilatkozott a visszavonult amerikai szinkronúszó-világbajnok, tévébemondó, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) delegáltjaként Budapesten lévő, az esetet saját szemmel is látó Bill May. Elmondása szerint Anita Alvarez jó állapotban van, de jelenleg pihen, és reméli, hogy pénteken már újra edzhet.

Merkelyhez hasonlóan May sem vádolta tétlenséggel vagy hibázással a magyar rendezőket, úszómestereket. Szerinte csak a szinkronúszók edzője tudja pontosan, hogy a sportoló gyakorlatának hogyan kell kinéznie. Ezért lehet ilyenkor némi késlekedés a vízimentők részéről, akik azt hiszik, hogy éppen egy következő gyakorlat, mozdulatsor következik.

May szerint az egészségügyi szolgálat nagyon gyorsan reagált, amint észlelték, hogy baj van. Olyan gyorsan ott voltak, amilyen gyorsan csak lehetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik