Sport vizes vb 2022

Milák edzője: Egy zsenit kell kezelnem, és a zsenik más úton járnak

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Remélem, hogy lesz jobb. Ha az olimpián így alakul, az lesz a legjobb

– válaszolta Milák Kristóf és Kapás Boglárka edzője, Virth Balázs arra a kérdésre, hogy a keddi volt-e élete legboldogabb napja.

Kapcsolódó
„Nem volt egy okos úszás” – Milák a világrekordjáról
Nem akart a nemzetközi sajtó előtt minden részletbe belemenni, de azon dolgozik, hogy olyan időt ússzon, amit utána akár húsz évig sem tudnak megdönteni.

Milák szabályosan tönkreverte a mezőnyt és a saját világcsúcsát megdöntve védte meg a címét 200 pillangón, míg Kapás szintén ugyanebben a számban a nyolcadik legjobb idővel jutott be a szerdai döntőbe úgy, hogy a felkészülése során csípősérüléssel bajlódott. Emiatt Virth meg is jegyezte, hogy míg előbbitől mondhatni elvárás volt az aranyérem, utóbbi eredményének különösen örül.

Úgy, ahogy ő tud küzdeni, senki nem tud

– mondta Kapásról.

Milák Kristóf a tokiói olimpia után jelentette be, hogy edzőt vált, és már nem Selmeci Attila, hanem Virth Balázs irányítja a felkészülését. Virth hosszasan fejtegette, hogy óriási felelősségnek érzi, hogy egy ilyen sportolóval dolgozhat együtt.

Megfelelő személyiséggel és alázattal kell hozzáállnom – egy zsenit kell kezelnem. Emberileg abszolút jól kijövünk, de a zsenik más úton járnak

– mondta, mondandója végét pedig azzal magyarázta, hogy sok kritika érte Milákot az edzéshez való hozzáállása miatt, és ő maga is teljesen másképp ítélte meg a sportolót kívülről, de most már az edzőjeként azt látja, igenis el tudja végezni a kellő munkát, mint ahogy Gyurta Dániel tette korábban, vagy jelenleg Kapás.

„Én magam is sokat tanultam Selmeci Attilától, és viszem tovább azt, amit alkalmazott. De Kristófnak az emberi kapcsolatokban másra van szüksége, mint a többieknek.

Úgy érzem, hogy megtaláltam hozzá a fonalat, de ez egy folyamat, nekem is meg kell tanulnom őt kezelni. Hozzá kell tenni az agyamat, a tudásomat és úgy kell neki új ingert adnom, hogy a régit nem veszem el. Nagyon fontos az a szakmai alap, amivel ő Attilával készült, és amivel végigverték a világot. Hogy ezt tovább tudjam vinni, ahhoz jó visszajelzéseket kell kapjak.

Mondhatjuk, hogy a világrekord egy jó visszajelzés volt” – fogalmazott Virth Balázs, aki a Duna Aréna hangulatát csodálatosnak nevezte és megjegyezte, hogy Milákot az ilyen körítés mindig magával ragadja.

Csak annyit mondtam neki az elején: élvezze ki minden pillanatát, mert őt ez annyira feldobja, hogy nagyon nagy erőt tud belőle meríteni.

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ami a riválisokat illeti, Virth Balázs kiemelte, hogy Léon Marchand remeklése nem lepte meg. A 400 vegyesen korábban világbajnoki címet nyert francia rohamosan fejlődik ebben a versenyszámban is, az edzője pedig nem más, mint Bob Bowman, aki anno Michael Phelpset is felkészítette. Virth szerint ez is jelzi, hogy mindig lesznek  olyan fiatalok, akik berobbannak, úgyhogy nem szabad ráülniük az eredményekre.

Kapcsolódó
Milák Kristófra onnan leselkedhet veszély, ahonnan nem is számított rá
Michael Phelps korábbi edzőjének vezetésével elképesztő fejlődést mutat be a francia Léon Marchand.

„Három hete még messze jártunk ettől”

Virth Balázs az M4-nek is nyilatkozott, ott arról beszélt, mennyi nehézség hátráltatta a Milákkal való közös munkát. „Mikor elkezdtük a közös munkát, covidos lett, műteni kellett, majd mikor felépült, januárban megint beteg lett, és a magyar bajnokság után volt még egy kihagyása szintén betegség miatt. Állandóan jöttek a problémák. Rajta viszont nem láttam, hogy izgulna, azt mondta, nyugi, megoldjuk.”

 

A tavasszal is voltak olyan időszakok, amikor Virth azt érezte, újra- és újrakezdik a munkát, úgyhogy a klasszikus formába hozás helyett végigcsináltak egy másfél hetes kőkemény alapozást. „Az elvégzett munkát látva bennem azért felmerült, hogy esetleg lehet ebből majd világcsúcs, Sós Csaba szövetségi kapitány viszont ki is mondta. De visszanézve, nagyon megterhelő volt, hogy állandóan utol kellett érnünk magunkat. A hódmezővásárhelyi edzőtábor előtt nagyon messze jártunk ettől az időeredménytől.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik