Sport

Kit érdekel az elbukott bajnoki döntő, ha a világ legjobbja lehet a Veszprém?

Piotr Polak / PAP/ MTI
Piotr Polak / PAP/ MTI
Izgalmas négyes döntő előtt áll a férfi kézilabda: a Bajnokok Ligája kölni Final Fourjába a Barcelona kivételével három olyan együttes jutott be, amely a szezont nem úgy zárta, ahogy szerette volna. Ilyen a Telekom Veszprém is: a Szegeddel szemben az utolsó másodpercben elbukott bajnoki címet azonban senki sem bánná, ha végre összejönne a hőn áhított nagy diadal.

Egy éve nagy szomorúság lett úrrá a bakonyi kisvárosban, hiszen a csapat kettős vereséggel elbukta a Szeged elleni bajnoki döntőt, ráadásul nem jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe sem, ez pedig David Davis edző állásába került.

Kapcsolódó
Két veszprémi kézilabdázó is bekerült a BL álomcsapatába
Petar Nenadic és Kentin Mahé is a legjobbak között.

Az utód Momir Ilic lett, akinek munkáját Gulyás Péter, a korábbi kiváló válogatott szélső segíti. A klubvezetés akkor bejelentette, hogy hároméves programot indít, amely szerint egy hosszútávú csapatkoncepcióra építve szeretnék elérni a legfontosabb célokat.

„Az első év kulcsfontosságú feladatai:

  • a csapategység kialakítása,
  • generációváltás megkezdése,
  • a magyar bajnoki cím visszaszerzése,
  • a minél jobb szereplés a Bajnokok Ligájában”

– írta akkor a klub hivatalos honlapja. A fiatalítás hatását annyira nem lehetett érezni, igaz, az NB I-ben és a BL-ben is szerephez jutott néhány fiatal (Lukács Péter, Dörnyei Borisz, Ilic Zoran és Csányi Dániel), de ezt azért nem lehet generációváltásnak nevezni.

A csapategység olykor-olykor működött, bár a Bajnokok Ligájában a 2013–14-es szezon óta nem szerzett ennyire kevés pontot (17-et) a Veszprém, de tegyük hozzá, az akkori hatcsapatos csoportban az első helyet ért. Most viszont a 14 mérkőzésből mindössze nyolc győzelem jött össze, a Porto elleni hazai 28-28-as döntetlen mellett pedig a csapat kikapott Bukarestben, Flensburgban, Barcelonában és Kielcében is. A Veszprém aztán simán túllépett az északmacedón Vardaron (30-22, 31-31), majd talán a legjobb teljesítményével kiverte a dán Aalborgot (36-29, 35-37).

A mélyütést nem is a BL-hullámvölgy, hanem a bajnoki kudarc okozta.

Az alapszakaszt veretlenül, 24 győzelemmel és két döntetlennel lehozó csapat ugyanis nem bírt a döntőben a 26 meccs alatt három ponttal kevesebbet gyűjtő Pick Szegeddel. A versenykiírás azonban kétmeccses bajnoki döntőt tartalmaz, amelynek első, szegedi mérkőzését hiába nyerte meg a 29-28-ra, a veszprémi visszavágón – Rosta Miklós utolsó másodpercben lőtt találatának köszönhetően – a Szeged 30-29-re győzött, és idegenben szerzett több góllal megvédte a címét.

Kapcsolódó
Rosta az utolsó másodpercben csinált bajnokot a Szegedből
Idegenben szerezte meg története ötödik bajnoki címét a Tisza-parti csapat.

A kulcsfontosságúnak jelölt négy feladat közül tehát három nem hozta meg az áttörést, de abban biztosak lehetünk, hogy a vezetők, a játékosok és a szurkolók mindent elfelejtenének, ha összejönne a nagy álom, a Bajnokok Ligája megnyerése.

Ezt fogalmazta meg a másodedző Gulyás Péter is, aki szerint

már a legjobb négyben vagyunk, és a világ legjobb csapata lehetünk, ez motivál minket.

Milyen mumus?

Az elődöntőben a Kielce vár a csapatra, és a lengyelekkel kapcsolatban a közvélemény immáron hat éve a 2016-os Bajnokok Ligája-döntőt emlegeti fel, amely azóta is béklyóba köti a veszprémieket a legrangosabb sorozatban.

2016. május 29-én a csapat 17-13-as félidő után a 46. percben már kilenc góllal, 28-19-re vezetett, de egy megmagyarázhatatlan holtpont miatt a lengyelek az 57. percre egy 9-0-s sorozattal kiegyenlítettek (28-28).

A rendes játék idő 29-29-cel, a hosszabbítás 35-35-tel ért véget, a heteseknél pedig a Kielce volt higgadtabb, és végül megnyerte az összecsapást.

Arcanum.hu Nemzeti Sport, 2016. május 30.

A felek azóta kilencszer találkoztak a Bajnokok Ligájában, a Veszprém hatszor, a Kielce kétszer nyert, egy meccs pedig döntetlennel zárult. Azaz nem kell babonás félelemmel várni az összecsapást.

Elődöntőre finomhangol a Kielce

Már csak azért sem, mert a rivális verhető, és erről leginkább az a Xavi Sabaté tudna mesélni, aki hat éve átélte a kínos kudarcot a veszprémi kispadon, most viszont a Wisla Plock edzőjeként olyat tett, amire 2008 óta nem akadt példa: elvette a kupagyőzelmet a Kielcétől.

A kirakatcsapat eddig 19 bajnoki címet és 17 kupagyőzelmet számlál, hazájában olyannyira egyeduralkodó, hogy jószerével megszorítani sem lehetett az elmúlt évtizedben. Sorozatban 11. aranyérme mellett azonban zsinórban a 13. kupasiker nem jött össze, a június 4-i fináléban ugyanis a Plock 34-27-re elverte.

Fájó a vereség, de be kell ismernünk, hogy ellenfelünk jobb volt nálunk. A védekezésünkből hiányzott a kommunikáció, szerintem túl passzívak is voltunk, és ezt a rivális kihasználta. A sportban senkinek nincs győzelmi monopóliuma, ezt el kell fogadni. Jövőre még éhesebbek leszünk, hogy megvédjük a bajnoki címet és visszaszerezzük a kupát

nyilatkozta a Kielce másodedzője, Krzysztof Lijewski, aki szerint a hét a hat elleni játék sem működött, bár nem érzi, hogy ez lett volna a kudarc oka.

„A májusi, Montpellier elleni párharc óta nem került szóba a Bajnokok Ligája, csak a hazai küzdelmekre koncentráltunk. Amikor az ember veszít, akkor tanul is, biztos, hogy mindannyian levonjuk a következtetéseket. Egész Lengyelország megkapta azt, amire régóta várt, vagyis a változást. Sokaknak monoton és unalmas volt a sorozatunk. Néha el kell jönnie a pillanatnak, amikor a csapat veszít, és a Plock tizenhárom éve vár erre a címre. Gratulálunk” – tette hozzá.

Szerinte az öltözőben sem érződött letargia, a játékosok azonnal váltottak, és már csak a Veszprémre koncentrálnak.

Kapcsolódó
A visszavonuló Lazarov: Hívtak a magyar válogatottba, de árulásnak éreztem volna
Az északmacedón minden idők egyik legjobb kézilabdázójaként vonult vissza, nem csoda, ha több nemzeti csapat szívesen látta volna a soraiban.

Az edző, Talant Dujshebaev azt mondta, két hete már csak a Veszprémre és a Final Fourra készülnek, és látva a magyar csapat két bajnoki döntőjét, nagyszerű alapanyagot kapott a szombati összecsapáshoz.

„Hétfőtől finoman kell hangolnunk néhány újdonságot, amit ellenfelünk játékában láttunk. Oda kell figyelnünk arra, amit támadásban és védekezésben gyakrabban csinálnak, és ez sok munkát igényel” – mondta a szakember, aki szerint a Veszprém egész jól játszott hét a hat ellen, de korábban mégis kevesebbet használta ezt.

„Erre is fel kell készülnünk. Ha mindkét csapat teljesítményét nézzük, nincs nagyobb különbség, mint amit a csoportkörben vagy akár az elmúlt szezonokban játszottunk. Nehéz lesz meglepetést okozni a másiknak. De készen állunk arra, hogy bárkivel egyenrangú félként küzdjünk meg. A csoportelsőség lehetővé teszi, hogy a srácok még jobban higgyenek magukban.”

Főnixmadarakra vár a Kiel

A másik ágon a THW Kiel a Barcát fogadja, de a németek sem lehetnek maradéktalanul elégedettek, hiszen nem sikerült megvédeniük a bajnoki címet. A Bundesligában 34 forduló után 58 ponttal csak az ezüstérem jött össze, ezúttal a Magdeburg örülhetett a végelszámoláskor.

Ettől még persze a német csapat nagy esélyes lehetett volna a BL végelszámolásakor, azonban előbb Achilles-szakadás miatt elveszítette kulcsjátékosát, Hendrik Pekelert, majd a világ egyik legjobb irányítója, Sander Sagosen szenvedett bokatörést.

Két ilyen veszteséget pedig nem lehet egykönnyen pótolni, akkor sem, ha a klubvezetés visszacsábította a pályára a már visszavonult, 40 éves Bjarte Myrholt.

A védelem oszlopa és a támadás vezére nélkül nagyon nehéz dolgunk lesz, főleg egy olyan nagy tornán, mint a Final Four. De ilyenkor szoktak mások feltámadni főnixmadárként

vélte Niklas Landin, a Kiel világklasszis kapusa.

„Biztos vagyok benne, hogy Domagoj Duvnjak, Miha Zarabec vagy Nikola Bilyk nagyszerűen fogja vezetni a támadásainkat. És talán Niko lesz az, aki eldönti a meccseinket” – tette hozzá.

A német sajtó kisebbfajta csodát vár Filip Jichától, a cseh szakember játékosként igazi rémálom volt a Barca számára a 2010-es fináléban, amikor 11 gólt szerzett a Kielben (36-34), majd amikor átvette Alfred Gíslason helyét, egy év múlva (2020) edzőként is megnyerte a Bajnokok Ligáját.

Ilyen bravúrra korábban hárman voltak még képesek: a Xavi Pascual, Talant Dujshebaev, Roberto García Parrondo spanyol trió. Hozzájuk csatlakozhat a korábbi veszprémi mester, Carlos Ortega, a Barca jelenlegi edzője.

Csak három BL-riválisától kapott ki a Barca

A katalánok talán az egyetlenek, akik úgy érkeznek, hogy a szezon közben nem éltek át válságot. A bajnokságot simán megnyerték, igaz, nem hibátlanul: az Antequera elleni 32-32-es döntetlen mellett ugyanis akadt egy vereségük is. Elég buta körülmények között, egy figyelmetlenség következtében, ugyanis a Torrelavega csapatát november 30-án nagyon simán, 41-28-ra legyőzték. Azonban a mérkőzésen pályára lépett az a tunéziai beállós, Juszef Benali, akit november 19-én a sérült Luis Frade helyére szerződtettek a katalánok.

Még ez is belefért volna, de a meccs eredeti időpontja október 10-e lett volna, ám azt a Barca klubvilágbajnokságon való részvétele miatt elhalasztottak. Azaz Benali akkor nem játszhatott volna, így másfél hónappal később jogosulatlanul szerepelt.

Ezzel csak egy dolgot ért el a fegyelmi bizottság: megszakította a csapat 2018. október 13-a óta tartó, 97 bajnokiból álló veretlenségi sorozatát.

A kupasikert semmi sem akadályozta meg, egy hónapja a fináléban a Bidasoa Irunt 37-29-re verték a katalánok, míg a Bajnokok Ligájában kilenc győzelemmel, két döntetlennel és egy Kiel, egy Kielce és egy Veszprém elleni vereséggel csoportmásodikként végeztek, majd simán, kettős győzelemmel intézték el a Flensburgot (33-29, 27-24).

Férfi kézilabda-BL, Final Four

Elődöntők (június 18.)
15.15: Telekom-Veszprém – Kielce (lengyel)
18.00: THW Kiel (német) – Barcelona (spanyol)

 

Helyosztók (június 19.)
15.15: a 3. helyért
18.00: döntő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik