Sport

Az időkérést adta a tévé, amikor az orosz edző majomnak nevezte az ellenfél kubai játékosát

Mikhail Golenkov / Sputnik / AFP
Mikhail Golenkov / Sputnik / AFP

Miközben az ország megtámadta Ukrajnát, a sportélet nem állt le Oroszországban, május 12-én játszották a női röplabda-bajnokság fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzését, amelyen a Lokomotiv Kalinyingrád ugyan kétszettes előnyt herdált el az Uralocska ellen, ám végül megnyerte a meccset és az aranyérmet is. A Lokomotiv edzője, Andrej Voronkov elég feszült volt a találkozó alakulása miatt, egy alkalommal a közvetítésben is látszott, ahogy leteremti játékosait, majd az egyikükhöz fordult és tisztán hallatszott, ahogy azt mondja:

Miért nem próbálod meg blokkolni azt a majmot?

Voronkov ezzel a jekatyenburgi rivális kubai játékosára, Ailama Cese Montalvóra célzott, aki az egész döntő egyik legjobb teljesítményét nyújtotta, az ötből négy mérkőzésen is csapata legtöbb pontot szerző röpise volt. Az edző rasszista kirohanásának komoly visszhangja lett, az Uralocska vezetői elfogadhatatlannak tartották, ám hiába kérték fel nyíltan, Voronkov nem kért bocsánatot. Az ügy most ott tart, hogy az orosz sportminiszter fegyelmi eljárás lefolytatását követeli az ország röplabda-szövetségén.

A kubai játékos az Instagram-oldalán reagált a történtekre. Azt írta, hogy már javában a szezonzáró vacsorán volt a csapattársaival, amikor rengetegen írtak neki a történtek miatt. Ő visszakereste a felvételt, meghallgatta, elolvasta az erről szóló cikkeket, és bebizonyosodott számára, valóban rasszista jelzővel illette az ellenfél edzője.

Megmondom őszintén, nincs ezzel problémám, az edzővel sem, aki merészelt nem tisztelni engem. Tudom, hogy ki vagyok, büszke vagyok a bőrszínemre.

A szavai egyáltalán nincsenek rám hatással, mert csak azt bizonyítják, hogy nem tudta kontrollálni a telhetetlen egóját, úgy akart eredményt elérni, hogy másokat sérteget, ami csak arra bizonyíték, milyen kevés értékkel rendelkezik, és rámutat a szakmai etika hiányára. Hogy mondhatnék többet is? Persze. De attól még nem leszek jobb ember, hogy a rosszat rosszal viszonzom. Nem engedhetem meg magamnak, hogy ilyen mélyre süllyedjek, sokkal több vagyok ennél” – írta Ailama Cese Montalvo, aki úgy érzi, lelkileg legyőzte a Lokomotiv edzőjét abban a döntőben, mert a sértő szavak sem tudták őt megtörni, és a legjobbját tudta nyújtani.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ailama Cesé (@ailamacese) által megosztott bejegyzés


A kubai játékos a szezon végén elhagyja orosz csapatát, de azt mondta a lejáró szerződése miatt, a történteknek nincs erre hatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik