Sport

„Most akkor elsők vagy másodikok lettetek, apa?” – a botrányos csapatdöntő ellenére Klampár szerint játékosait megilleti a tisztelet

A Celldömölk asztalitenisz-csapata és iráni légiósa közti románc egy ideig idillinek tűnt, azonban Amir Hosszein Hodaei ballépése miatt az elmúlt tíz év legeredményesebb csapata jogi úton bukhatja el a vasárnap amúgy megnyert bajnoki címet.

Vasárnap délután a komlói sportcsarnokban foghíjas dobogót láthattak a nézők, mivel csak az első helyezett Celldömölki VSE Swietelsky és a bronzérmes Komlói Bányász játékosai tisztelték meg a férfi asztalitenisz Extraliga Final Four díjátadóját.

A döntőben a CVSE-től 7:6-os vereséget szenvedő PTE PEAC pingpongosai nem vonultak ki, és nem vették át az ezüstérmet, majd miután lement a díjátadás, felálltak a dobogó tetejére és ott fotózkodtak. 

Helyszíni jelentések szerint a szurkolók közül többen is a döntő alatt ócsárolták, csalózták a celldömölkieket, és bekiabálásaikkal zavarták az eredményhirdetést is.

Egy kétéves szabály és Amir Hossein Hodaei ütközése

Annak megértéséhez, hogy ki és miért sértődött meg, ki és mivel követett el sportszerűtlenséget, ha egyáltalán elkövetett, nagyjából két évet kell visszakanyarodni az időben.

Európában az asztalitenisz-bajnokságok időben nem fedik egymást, ezért egy-egy jobb játékos akár egyszerre több ország ligájában is játszhat. A Magyar Asztalitenisz Szövetség reagálva e nemzetközi trendre, nagyjából két évvel ezelőtt hozta meg a saját vonatkozó szabályát: ennek értelmében az Extraligába nevezett játékosok maximum további két nemzet bajnokságában állhatnak asztalhoz a magyar mellett.

A 2010 óta nyolc bajnoki címet begyűjtő, azonban az utóbbi években az aranyat ezüst- és bronzérmekre cserélő Celldömölk a 2021/22-es bajnokságra minden bizonnyal azzal a szándékkal szerződtette Amir Hosszein Hodaeit, hogy visszaszerezze a korábbi dominanciáját. A két éve a junior világranglistán első, jelenleg a felnőttek közt a 109. helyen álló iráni sráccal nem nyúltak mellé: általános vélemény szerint is a legerősebb játékos a ligában, amit a 23 éves pingpongos a legjobb győzelem/vereség aránnyal nyomatékosított, és ezzel alapszakasz-győzelemhez segítette a CVSE-t.

https://www.facebook.com/amirhossein.hodaei Amir Hosszein Hodaei remek teljesítményt nyújtott a magyar bajnokságban.

 

 

Amir a magyar mellett a spanyol és a francia bajnokságban is a szövetség tudtával/engedélyével ütögette a labdát. Ám vagy nem ismerte a magyar szabályokat, vagy csak azt gondolta, úgysem derül ki, de tény, idén tavasszal a svéd bajnokságba is beugrott négy egyéni meccs erejéig.

Így három helyett egyszerre már négy ország bajnokságában lépett asztalhoz egy adott évadban, ami ütközik a magyar szabályokkal.

Minderre mikor máskor, mint a bajnoki címet eldöntő, múlt hétvégi, komlói Extraliga Final Four előtt pár nappal derült fény, amikor óvás érkezett a szövetséghez.

Celldömölki „jogi csusza”

A hivatalból azonnal eljáró játékvezetői bizottság (JB) a szövetség szabálykönyve értelmében Amir első svédországi meccse pillanatától törölte a magyar csapatbajnokikon elért eredményeit. Ez a határozat a Celldömölk hat alapszakasz-párharcát érintette, amelyekből az iráni remeklésének (is) köszönhetően a CVSE ötöt megnyert és egyszer döntetlenre végzett. Mivel a győzelem három, a döntetlen két pontot ér, a JB a múlt hét csütörtökön összesen 17 pontot vont le a vasi klub alapszakasz-végeredményéből, és ettől nyomban feje tetejére állt a tabella.

  • Az addigi első Celldömölk papíron az ötödik helyre csúszott,
  • míg az ötödik, a Final Fourról éppen lemaradó Szondi SE asztaliteniszezői a hír hallatán előbb örömünnepet tartottak, majd csomagolni kezdtek, hiszen azt hitték, utazhatnak Komlóra, mert immár negyedikként a másodikról az első helyre ugró Péccsel játszhatnak majd a bajnoki döntőbe jutásért szombaton, és akár még bajnokok is lehetnek.
  • A Pécs abban bízhatott, hogy a legnagyobb vetélytárs távollétében 2020 és 2021 után harmadszor is behúzza a bajnoki címet.

Igen ám, de mivel a játékvezetői bizottság határozata még nem jogerős, a CVSE kihasználva a jogi kiskaput, hogy a szabályzat nyolc napot biztosít a fellebbezésre – szóban jelezték, hogy a döntő után majd megteszik azt  –, nem lépett vissza, hanem vállalta, hogy

Amir Hosszein Hodaeit otthonhagyva, három fővel, mindkét meccsét 0:4-ről kezdve, óvás alatt is végigjátssza a Final Four hétvégét.

A CVSE számára az iráni játékosa nélkül már szombaton, a Soltvadkert elleni elődöntőben is rezgett a léc, a döntőben pedig a Péccsel szemben óriási hendikepnek számított Amir hiánya. Ennek ellenére Fazekas Péter, Jakab János és a fiatal Huzsvár Erik óriásit meccselt, és a létező legszorosabb módon végül kiharcolta a végső győzelmet.

A pécsiek kiborultak az elmúlt napok történéseint, pláne a vereségen, ezért nem vonultak ki az eredményhirdetésre.

A történtek kapcsán a három fő kérdés az:

  • a Celldömölk szimplán szerencsés, hogy kihasználhatta a jogi kiskaput, vagy súlyos sportszerűtlenséget követett el azzal, hogy a JB-döntés ellenére nem lépett vissza a Final Fourtól?
  • A Pécs vezetőségének, játékosainak indulata érthető, vagy a sport szellemiségét sértették azzal, hogy nem vették át a díjat, majd miután minden lement, felálltak a dobogó tetejére?
  • A végső döntést meghozó első vagy másod fokon eljáró testület hogyan dönt majd, végül ki nyeri meg a 2022-es férfi asztalitenisz-csapatbajnokságot?

Döntés később

A Pécsi Tudományegyetem dékánjától, az egyetemi sportklub elnökétől, Prof. Dr. Ács Pongráctól azt kérdeztük, hogyan ítéli meg a kialakult helyzetet, sportszerűtlennek tartja-e, hogy csapata tagjai nem ismerték el a pályán kialakult végeredményt, nem álltak dobogóra, és lesz-e következménye ennek.

Alapvetően sajnálom a celldömölki asztaliteniszezőket, az edzői stábot, mert vezetői hibának, mulasztásuknak köszönhetően alakult ki az a helyzet, amibe kerültek. Ellenőrizniük kellett volna, hogy az iráni játékosuk tisztában van-e a magyar szabályokkal, és valóban csak további két bajnokságban lép asztalhoz. Végképp sajnálom a Szondi SE csapatát, mert Komlón csupán nézőként tudtak jelen lenni, pedig akár bajnoki címet is nyerhettek volna. Ami a mi játékosainkat illeti, már azt nagy vezetői sikernek tartom, hogy egyáltalán hajlandók voltak játszani a döntőben, hiszen tudták, a CVSE ellen korábban két csapat is óvást nyújtott be.

A Pécs nem is tudott a legerősebb összeállításban játszani. Az elnök beszámolt arról is, a szerb-magyar kettős állampolgár olimpikonjuk, Pető Zsolt mindezek ellenére vállalta a játékot, minden mérkőzését megnyerte, és a döntő után kisfiával a karjaiban nekiszegezte a kérdést: Most mit feleljek a gyerekemnek, mert az iránt érdeklődik, elsők vagy másodikok lettetek, apa? „A történtek ismeretében a klub részéről nem hiszem, hogy bármiféle következménytől kellene tartaniuk asztaliteniszezőinknek azért, mert nem álltak fel a dobogóra.”

Klampár Tibor, a Celldömölk vezetőedzője, a magyar asztalitenisz ikonja, aki 69 éves kora ellenére még mindig aktív játékos, megkeresésünkre nem rejtette véka alá a véleményét.

Mi is három nappal a döntő előtt tudtuk meg, hogy Svédországban is játszott az iráni srác. Columbo kutyagumi ahhoz képest, aki ezt kinyomozta, de valakinek mégis érdekében állt megtenni. Szóval a szabályok szerint egyfelől jogosulatlanul indultunk a döntőn, ezért lehet elveszik az aranyat, de amíg van fellebbezés, addig egyúttal jogszerűen is indultunk és jogszerűen nyertünk bajnokságot.

„Ami az eredményhirdetést illeti: én annyira nem vettem észre a bekiabálásokat, nem arra figyeltem, de egyébként sem ez a lényeg, hanem az, bárhonnan is csűrjük-csavarjuk, három fővel kiállva is megnyertük négy ellen a bajnokságot. Ez gyönyörű eredmény, mert emiatt öt százalék esélyt adtam a döntő előtt magunknak. Remélem a szövetség ítéletében is tévedni fogok. Meg kellene adni nekünk a tiszteletet. Annak a négy sportolónak a részéről mindenképp, akiket legyőztek a tanítványaink” – mondta lapunknak Klampár Tibor.

A szövetség főtitkára is készséggel válaszolt arra a kérdésünkre, mi a MOATSZ álláspontja. Lajtai Kristóf ugyan véleményével nem akarta megelőzni az eljárást, és abban sem  foglalt állást, a CVSE vagy a Pécs csapata volt a sportszerűtlenebb, ám azt megerősítette: „a  CVSE szóban már a döntő előtt jelezte, hogy e hét közepéig, a nyolcnapos határidőn belül fellebbezni fog a játékvezetői bizottság határozatával szemben, és az a furcsa helyzet, hogy jogszerűen járt el, azaz jogában állt indulni a döntőn.

 Az eljárási rend szerint ezt a beadványukat vizsgálja majd első fokon a fellebviteli bizottság, újabb fellebbezésük esetén pedig a másodfok dönt. Azt viszont meg tudom erősíteni, mert azonnali kérésünkre mindhárom érintett ország szövetsége hivatalosan visszaigazolta Amir játékát, hogy a JB tényszerűen, a szabályok szerint hozta meg a döntését.

EXTRALIGA, FINAL FOUR, KOMLÓ

FÉRFIAK, DÖNTŐ
CVSE Swietelsky Future FM I.–PTE PEAC Kalo-Méh I. 7:6

  • Pető Zsolt, Demeter Lehel–Fazekas Péter, Jakab János 1:3
  • Kovács Sebestyén, Molnár Dávid játék nélkül győzött
  • Pető–Huzsvár Erik 3:1
  • Demeter  játék nélkül győzött
  • Molnár–Jakab 1:3
  • Kovács–Fazekas 2:3
  • Pető játék nélkül győzött
  • Demeter–Jakab 3:0
  • Molnár–Fazekas 0:3
  • Kovács–Huzsvár 2:3
  • Pető–Jakab 3:1
  • Demeter–Fazekas 2:3
  • Molnár–Huzsvár 0:3

BRONZMÉRKŐZÉS
Komlói Bányász–BS Plastic Soltvadkert 7:6

 

NŐK, DÖNTŐ
SH-ITB Budaörsi Sport Club I.–Budapesti Erdért SE 6:2

  • Fazekas Mária, Makszuti Aneta–Ambrus Krisztina, Madarász Dóra 3:2
  • Makszuti–Marharita Peszocka 1:3
  • Dari Helga–Fejős Anna 3:1
  • Póta–Madarász 3:2
  • Dari–Peszocka 1:3
  • Makszuti–Madarász 3:0
  • Póta–Fejős 3:0
  • Dari–Ambrus 3:2

BRONZMÉRKŐZÉS
Kecskeméti Spartacus SK és Közösségi Tér I.–Ajkai ASE 5:3

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik