Sport

Legyőzte a világ egyik legjobb bunyósát, mégsem érzi magát királynak

Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Meglepetéssel zárult a Bokszvilágszövetség (WBA) szombati félnehézsúlyú gálája, amelyen a világ egyik legjobbjának tartott mexikói Saúl Canelo Álvarez pontozásos vereséget szenvedett a címvédő Dmitrij Bivoltól.  Az orosz bunyós taktikus, okos bokszolással harcolta végig a 12 menetet és végül mindhárom pontozó 115:113 arányban őt hozta ki győztesnek.

Kapcsolódó
Pontozással kapott ki a világ legjobbjának tartott mexikói bokszlegenda
Legyőzője, az orosz Bivol pályafutása huszadik meccsét is megnyerte.

A 31 éves Álvarez, aki négy különböző súlycsoportban volt eddig világbajnok, 2013 óta először maradt alul, 57 (közte 39 kiütéses) győzelem, és két döntetlen mellett most kapott ki másodszor, korábban csak Floyd Mayweather Jr. tudta legyőzni. A szintén 31 éves Bivol eddigi húsz profi fellépését megnyerte (11-et KO-val), most kilencedszer védte meg WBA-címét, amelyet 2017 óta birtokol.

A hírek szerint a két menedzsment olyan szerződést kötött a csatát megelőzően, hogy Álvarez veresége esetén opciós joga lesz a revánsra. Ezzel várhatóan élni is fog, főleg, hogy a mérkőzést követően a mexikói úgy nyilatkozott, lehet, hogy pár menetben alulmaradt, de bizton állítja, hogy nem veszített.

De ki ez a Bivol, aki Oroszország ukrajnai háborúja ellenére köztelek közé léphetett?

Profiként eddig hibátlan

Bivol édesapja Moldovában, koreai származású édesanyja Kazahsztánban született. Miután összeházasodtak, Kirgizisztánba költöztek, Dmitrij már ott született 1990. december 18-án és 11 éves koráig ott is élt. 11 éves volt, amikor a család Oroszországba költözött.

Dmitrij 6 évesen kezdett el bokszolni, előnyére vált, hogy korosztályában sokkal nagyobb volt mindenkinél, ez kellő önbizalommal is eltöltötte, hiszen olykor idősebb ellenfeleit is legyőzte.

Amatőrként nyert kadet világ- és Európa-bajnokságot, volt Universiade-ezüstérmes, ifjúsági vb-bronzérmes, de legnagyobb sikerét 2013-ban, Szentpéterváron a harcművészetek világjátékán (World Combat Games) érte el, ahol félnehézsúlyban aranyérmes lett.

Olimpiára és vébére ugyanakkor nem jutott el, bár 2012-ben és 2014-ben is megnyerte az orosz bajnokságot. Amatőr rekordja – ha hinni lehet a statisztikáknak – 268 győzelem és 15 vereség volt.

2014 novemberében debütált a profik között, első hat mérkőzését KO-val nyerte meg. Még nem talált legyőzőre, Álvarez ellen a 20. sikerét aratta.

„A sport és a politika más”

Az orosz-ukrán háború kezdete óta ez volt az első mérkőzése, de a múlt héten Volodimir Klicsko jelezte, szerinte nem szabadna megengedni neki, hogy kötelek közé lépjen.

„Ez nem a sportolókról, hanem Oroszország politikájáról szól. De minden oroszt szankcionálni kell, mert így megmutatjuk Oroszországnak, hogy a világ ellenzi ezt az értelmetlen háborút” – mondta Volodimir Klicsko.

Ugyanakkor a profi ökölvívás négy irányító testülete kijelentette, hogy nem tiltanak el senkit a háború miatt.

Bivol a győzelmét követően reagált erre, úgy fogalmazott, szomorú, hogy élete legnagyobb harca politikai problémává változott.

„Egész karrierje során szurkoltam Klicskónak. Tetszett, ahogy küzdött, és természetesen örültem, amikor nyert.

De igazi sportemberként tudnia kell, hogy a sport és a politika más. Szomorú, hogy egykori sportolóként összekeveri a kettőt

mondta az IFL TV-nek.

Mindenki képes nagy tettekre

Győzelme ellenére Bivol visszafogott maradt és nem fellengzősen vagy nagyképűen, hanem reálisan értékelte a sikerét.

Nem történt semmi, csak megvertem egy srácot, aki az övemet akarta. De nem érzem magam királynak.

Most jobb voltam Canelónál, de nem mondhatom, hogy a legjobb lennék félnehézsúlyban, mert nincs meg minden övem. Csak az egyik legjobb vagyok.”

Azt mondta, a győzelmét annak szeretné szentelni, hogy elmondhassa, mindenkinek, aki egy icipici városkából érkezik, igenis van esélye arra, hogy nagy tetteket vigyen véghez.

Azt is elárulta, rendkívül tiszteli ellenfelét.

„Tudom, hogy az emberek mennyire szeretik Canelót, és ez normális. Valójában ő a világ legnagyobb harcosa, hiszen négy súlycsoportban is volt világbajnok” – nyilatkozta.

Azt elismerte, hogy az ukrajnai háború elszomorította, de Vlagyimir Putyinnal kapcsolatban megtartotta véleményét, azt mondta, sportolóként nem alkalmas politikai kérdések kommentálására.

A hozzáállása érthető, hiszen szülei, felesége és gyermekei Szentpéterváron élnek…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik