Sport

„Nehéz visszatartani a könnyeket” – így gyászol a svéd kézilabdasport

Bengt Johansson miatt gyászol a világ kézilabdázása, a 79 éves korában meghalt legenda feltette a térképre Svédországot. Ahogy Robert Wedberg, a Svéd Kézilabda Szövetség főtitkára fogalmazott, a svéd sport egyik legnagyobb alakja távozott. De megszólaltak a legendás tanítványok is.

Johansson játékosként három, edzőként öt svéd bajnoki aranyat nyert, sikerei hatására 1988-ban szövetségi kapitánynak nevezték ki. Ezzel egy csodálatos korszak vette kezdetét, a Benga Boys 13 érmet nyert világversenyeken, Johansson vezetése alatt olyan játékosok váltak világklasszisokká, mint Ola Lindgren, Magnus Andersson, Per Carlén és Magnus Wislander.

Kapcsolódó
Meghalt minden idők egyik legjobb kézilabdaedzője
Bengt Johansson Parkinson-kórban szenvedett.

Az első világbajnoki arany 1990-ben, Csehszlovákiában csodaszámba ment az akkori Szovjetunió ellen, ez volt a kezdete egy olyan sikeres időszaknak, amelyet aztán csak Franciaország tudott megismételni.

A válogatott 1999-ben, Egyiptomban is világbajnok lett (a két arany között még nyert egy vb-ezüstöt és két vb-bronzot), míg az Európa-bajnokságokon négy aranyat is szerzett (1994, 1998, 2000, 2002). Az olimpia maradt az egyetlen olyan világverseny, ahol csak ezüstéremre futotta, de 1992-ben a Független Államok Közössége, 1996-ban Horvátország, 2000-ben pedig Oroszország is jobbnak bizonyult.

Bengt Johansson annak ellenére, hogy az elmúlt években Parkinson-kórban szenvedett, továbbra is szorosan követte a kézilabdát. Januárban, a svédek legutóbbi Európa-bajnoki aranya után is méltatta a válogatottat.

Megérdemeltük ezt az aranyat. Ez egy új csapat, amely nagy sikereket fog elérni a jövőben, sok játékos még csak a fejlődés elején jár

– mondta akkor.

Az utolsó pillanatig aktív volt

A kiváló szakember hosszan tartó betegség után halt meg, a hírt fia, Petter Johansson erősítette meg.

„Apám május 8-án este végleg elaludt. Utolsó kívánsága szerint otthon ápolták. Megértem, hogy sok embernek sokat jelentett a sportban és azon kívül is. De a család szeretné, ha lenne ideje feldolgozni a gyászt” – írta, hozzátéve, hogy Bengt Johansson fájdalom és szorongás nélkül élte élete utolsó szakaszát.

Nagy segítségére voltak a közvetlen családtagok, akik az elmúlt fél évben vele éltek, a házi gondozói szolgálat és mindenki, aki részt vett az ápolásában.

Bengt Johansson az utolsó pillanatig aktív volt, bridzselt és márciusban még részt vett egy találkozón egykori csapatával.

Robert Wedberg, a Svéd Kézilabda Szövetség főtitkára szerint valamilyen módon tisztelegni akarnak emléke előtt, de még korai lenne erről bővebben beszélni.

„Rendkívül szomorú pillanat ez, mert a svéd kézilabda és a svéd sport egyik legnagyobb vezetője távozott. Felbecsülhetetlen értékű, amit véghez vitt, ő volt az, aki Svédországot a világ tetejére vezette és megmutatta, hogy lehet ott maradni ilyen sokáig. Számos olyan játékost nevelt és tanított, akikből vezetők lettek, és akik továbbra is a kézilabdában dolgoznak.”

A dán TV2 szakértője, Bent Nyegaard legendaként emlegette Johanssont.

„Az emberi értékrendje emelete ki a többiek közül. Ő volt az első, aki komolyan bevonta a játékosokat taktikailag is a vezetésbe. Az első modern kézilabdaedzőnek nevezném, aki megelőzte korát. Egyedivé tette a svéd válogatottat azzal, hogy számára az volt a legfontosabb, hogy a játékosok jól érezzék magukat. Igazi közösséget teremtett.”

Emberként ő volt a legnagyobb

A svéd Aftonbladet megszólaltatta egykori csapatának ugyancsak világklasszis játékosait

„Megdöbbentő volt értesülni a hírről, pedig tudtuk, hogy egy ideje rosszul volt már. Még ha számítottunk is erre, nehéz visszatartani a könnyeket. 15 évig voltunk szoros, baráti kapcsolatban. Hiányozni fog” – nyilatkozta Magnus Wislander.

A legendás beállós, Per Carlén vasárnap este értesült a hírről.

„Idén lett volna 80 éves. A 75. születésnapi partiján ott voltam, de egyébként is rendszeresen beszélgettem vele. Elsősorban hatalmas szívű emberként szeretnék emlékezni rá. Sokat gondolt mindenkire, mindig szeretett megbizonyosodni arról, hogy mindenki jól van.

Emberként ő volt a legnagyobb, ami extra sokat jelent abban az időben, amikor még más volt a hozzáállás

– mondta.

Stefan Lövgren csapatkapitányként dolgozott Johansson edzősködése alatt.

„Nehéz érzés, még akkor is, ha tudtuk, hogy beteg. Ugyanakkor örülök minden szép emléknek, annak, ahogy a hihetetlen melegségével, érdeklődésével és jelenlétével hogyan segített. Tudta, milyen fontos, hogy mindenki jól érezze magát. Nagyszerű vezető volt, megtiszteltetés, hogy részese lehettem a sikernek” – mondta.

„Ez valóban a bánat napja”

A 22 éves Magnus Anderssont ő vitte a HK Drott csapatához, majd a válogatotthoz.

„Rendkívüli ürességet érzek. Szomorú és megdöbbent vagyok, még akkor is sokkoló, hogy tudtuk, hogy beteg” – nyilatkozta.

Ola Lindgren ugyancsak fiatalként került a Drott első csapatába, így valószínűleg ő a Bengan Boys egyik tagja, aki a legtöbbször találkozott vele.

„Az egész pályafutásomban részt vett, az egyik legnagyobb vezetőnk volt Svédországban. Szinte egyedülálló munkamódszerrel dolgozott, a játékosai a gyerekei voltak és élvezte, ahogy fejlődtek a kezei alatt.

Amikor a kézilabdán kívül közel kerültünk hozzá, még világosabbá vált, milyen nagyszerű ember, és micsoda értékei vannak.

Staffan Olsson nem tudta visszatartani könnyeit, amikor egy rádióműsorban Johanssonról kezdett beszélni.

„Ez valóban a bánat napja. Nem gondoltam volna, hogy ez megtörténik. Hihetetlenül nehéz és szomorú érzés. Amióta megtudtam, rengeteg időt töltöttem azokkal a fantasztikus emlékkel, amelyek vele kapcsolatban megmaradtak.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik