Sport

Beszólt a briteknek a Putyint támogató, olimpiai és világbajnok ezredes

Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP
Alexey Filippov / Sputnik / Sputnik via AFP

Miközben az orosz és fehérorosz sportolókat a legtöbb nemzetközi szövetség eltiltotta, addig a teniszezők részt vehetnek a különböző tornákon.

A wimbledoni Grand Slam-verseny annyiból kivételnek számít, hogy Nigel Huddleston brit sportminiszter jelezte, a két nemzet sportolóinak indulását politikai állásfoglaláshoz köthetik. Azaz Oroszország és Fehéroroszország sportolói nem indulnak saját zászlójuk alatt, írásbeli nyilatkozatot kell tenniük, hogy nem fognak Vlagyimir Putyin és a háború mellett nyilatkozni.

Kapcsolódó
Kiutasítanák Svájcból Putyin állítólagos szeretőjét, az athéni olimpiai bajnokot
Az egykori ünnepelt sportcsillag, Alina Kabajeva állítólag Putyin szeretőjeként, négy közös gyermekükkel Svájcban rejtőzködik.

Az ötletet elsősorban orosz részről érte sok kritika, megszólalt a témában a legendás tornász, a kétszeres olimpiai, kilencszeres világ- és 13-szoros Európa-bajnok Szvetlana Horkina is.

Az egyik mondás, amit hazánk szeretett elnökének ajkáról hallottam: »A kutya ugat, a karaván halad.« Ennyit szeretnék mondani”

jegyezte meg.

SERGEI CHIRIKOV / POOL / AFP Horkina, Kabajeva és Putyin

A 43 éves egykori sportcsillag elkötelezettsége érthető, mert ugyan nem ápolt olyan szoros kapcsolatot Putyinnal, mint a ritmikus gimnasztikázó Alina Kabajeva, de a férje, Oleg Kocsnev a KGB-utódszervezet, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) egykori tábornoka.

Kapcsolódó
Szégyenletesnek tartja az oroszok kitiltását Putyin állítólagos szeretője
Minden idők egyik legjobb ritmikus gimnasztikázója, Alina Kabajeva szerint csak a nácik ellen léptek fel az oroszok.

Horkina a visszavonulása után kicsit kereste a helyét, szerepelt táncos műsorban, énekelt, színészkedett, még a Playboynak is ledobta a gátlásait és ruháit. 2005 decemberében az Orosz Tornaszövetség alelnökének választották, a 2008-ban a pekingi olimpia tornaversenyén szakkommentátorként dolgozott, közben megírta az önéletrajzát is.

2003 óta tagja az Egységes Oroszország politikai pártnak, a hadseregben ezredesi rangot szerzett, 2007 és 2011 között az orosz Duma képviselőjeként dolgozott.

Az ukrajnai invázió kezdetekor ő is megosztotta Z szimbólumot, amelyhez azt írta: „Kampány azokért, akik nem szégyellik, hogy oroszok.”

Az eltiltásokkal kapcsolatosan pedig úgy fogalmazott, szerinte az orosz sportolók elleni szankcióknak pozitív következményei lehetnek.

Mindig is nehézségekbe ütköztünk, hogy felkeltsük a média figyelmét. Most ez megváltozik – a közönség látni fogja sportolóinkat. És ez csodálatos

mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik