Sport

„A hallgatásotok több tucat életbe kerül” – nem mindennapi akciót hajtott végre Ukrajnáért egy német biatlonos

Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP
Vesa Moilanen / Lehtikuva / AFP
Erik Lesser sokat gondolkodott azon, hogyan segíthetne a háború sújtotta ukránoknak, és ugyan összerakott egy csomagot gyógyszerekből és pelenkákból, végül úgy döntött, a közösségi média ereje lehet az, amivel a leginkább fel tudja hívni a figyelmet az értelmetlen pusztításra.

A németek 33 éves, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes biatlonosa nagyon komoly orosz rajongótáborral rendelkezik, amióta év elején fair play-díjat érő módon segítette Eduard Latyipovot.

Kapcsolódó
Megdöbbent az oroszok olimpia bajnoka a norvégok vandalizmusán
Nem elég, hogy életveszélyes fenyegetéseket kaptak Bolsunovék, de még a kamionjukat is megrongálták.

Az orosz versenyzőtárs pozitív koronavírusteszt miatt karanténba került egy németországi verseny előtt, ám Lesser kerékpárt, cipőt és nadrágot is kölcsönadott neki, hogy folytathassa az edzést. Ez tette lehetővé az orosz számára, hogy némileg fittnek tűnjön az olimpia kezdetén, ahol végül három bronzérmet nyert.

Kapcsolódó
Szégyenletesnek tartja az oroszok kitiltását Putyin állítólagos szeretője
Minden idők egyik legjobb ritmikus gimnasztikázója, Alina Kabajeva szerint csak a nácik ellen léptek fel az oroszok.

Lesser ezzel több ezer orosz követőt szerzett, és most abban reménykedik, hogy ezeket az embereket meg tudja győzni az ukrajnai háború hiábavalóságáról.

„Elgondolkodtam azon, hogy mit tehetek? – mondja Lesser a német ZDF csatornának adott interjújában.

30 ezer orosz követőm van az Instagramon, és úgy gondolom, hogy ezek az emberek nem tudják pontosan, mi történik Ukrajnában

– utal Lesser az Oroszországban jelenleg uralkodó cenzúrára.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erik Lesser (@erik.lesser) által megosztott bejegyzés

Ahelyett, hogy maga posztolt volna üzeneteket, felvette a kapcsolatot egy ukrán versenyzővel, a 27 éves Anasztaszija Merkusinával, és kölcsönadta neki a közösségi oldalát.

„Ha én magam teszek közzé valamit, senki sem hiszi el. De ha rá tudok venni egy ukrán sportolót, hogy 24 órára átvegye a fiókomat, az hatásos lehet” – mondta.

Így aztán szombaton és vasárnap Merkusina posztolt fotókat és videókat, ahogy első posztjánál írta, az információs háborúkban nehéz megtalálni az igazságot, ezért megkérte a barátait, hogy küldjenek neki képeket.

A fotók megrendítőek, romokban heverő házak, összetört rakéta, égő tank képei mellett akad egy fotó az ukrán biatlonosról, Bogdan Cimbalról, aki egy hálózsákban, babával a hasán alszik egy pincében.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Erik Lesser (@erik.lesser) által megosztott bejegyzés

Merkusina megszólította orosz társait is, akik eddig hallgattak a háborúról.

A sportolókhoz szólok, mert ti pontosan tudják, mi történik, és hallgattok. A hallgatásotok pedig több tucat életbe kerül.

Miután Lesser a rövid kölcsönidőszak után visszavette Instagram-fiókját azt közölte, hogy akciója miatt elveszítette néhány orosz rajongóját.

„Minden orosz rajongómnak köszönöm, hogy követ. Akad, aki azt mondta, hogy viszlát, de te még mindig itt vagy.

Te lehetsz a többség. Te vagy a néma ellenállás. Tegyél meg mindent, hogy meghallgassanak!!!

Lessernek szombaton 118 ezer követője volt az Instagramon, vasárnap este ez a szám már 147 ezerre nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik