Sport

„Nem félünk semmitől” – fegyvert ragadott Ukrajnáért a világbajnok sílövő

Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP
Pavel Bednyakov / Sputnik / Sputnik via AFP

Két hete még a pekingi téli olimpián állt rajthoz három versenyszámban, jelenleg viszont már az oroszok ellen harcol az ukránok világ- és Európa-bajnok sílövője, Dmitro Pidrucsnyij. A ternopili születésű sportoló szülővárosa Nemzeti Gárdájába kapott behívót.

Kapcsolódó
„Goebbels is forogna a sírjában” – beállt az ukrán seregbe a Sheriff Tiraspol edzője
Jurij Vernidub döntött, klubja hétfőn még semmiről sem tudott.

A 30 éves biatlonos 2015-ben, 2018-ban és 2020-ban Európa-bajnoki aranyat nyert, pályafutása eddigi csúcsára pedig 2019-ben, Östesundban ért, ahol a 12,5 km-es üldözőversenyben világbajnok lett.

„A hétvégén Kontiolahtiiban kellene lőnie, ahol folytatódik a világkupa, ehelyett óriási kontraszt, hogy a saját hadseregében fogott fegyvert. Ez olyan messze van az általunk ismert világtól, hogy nehezen tudom szavakba önteni. Az országa büszke lehet a polgáraira” – nyilatkozta Johannes Thingnes Bö, a norvégok ötszörös olimpia bajnoka, aki a már említett három évvel ezelőtti vébén a második lett Pidrucsnyij mögött.

Nem félünk semmitől. Ukrajnában maradunk, hogy megvédjük otthonainkat és családjainkat az országot február 24-én megszálló fegyveres orosz erőkkel szemben

– idézte az Nrk.no portál az ukrán sportolót, aki Pekingben két 13. és egy 18. helyen szerzett.

Elmondása szerint nem ő az egyetlen olimpikon az egységénél, vele szolgál a 23 éves Dmitro Mazurcsuk is, aki a pekingi játékokon északi kombinációban indult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik