Sport

A két orosz tagját nem zárja ki a NOB

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn azt javasolta a nemzetközi sportszövetségeknek, hogy Oroszország ukrajnai háborúja miatt, amit Fehéroroszország is támogat, akadályozzák meg az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyeken való szereplését, ne engedjenek be a két országból érkező tisztségviselőket, hivatalos személyeket. A nemzetközi szövetségek nagy többsége már bejelentette: eleget tesz a NOB-ajánlásnak, és törölte összes oroszországi és fehéroroszországi rendezvényét.

Kapcsolódó
„A sportnak most lett hirtelen büdös és véres az orosz pénz”
Miután kitört az orosz-ukrán háború, a nemzetközi sportszövetségek szinte azonnal elvették Oroszországtól azokat a nagy világeseményeket, amelyek rendezését korábban odaítélték, majd szankcionálták az orosz sportolókat is. De vajon mennyire meglepő ez a gyors, határozott reakció?

Ehhez képest a NOB nem tervezi orosz tagjainak kizárását – írta vasárnap a brit The Sunday Times. A londoni lap NOB-forrásra hivatkozva azt közölte, hogy az érintettek egyike sem felfüggeszthető az ötkarikás mozgalom irányító testületének szabályai szerint. Jelenleg a NOB-nak két orosz tagja van: a 39 éves, kétszeres olimpiai és sokszoros világ- és Európa-bajnok rúdugró, Jelena Iszinbajeva (képünkön, fotó AFP), valamint a 74 esztendős Samil Tarpiscsev, egykori teniszező és edző. Előbbi 2016, utóbbi 1994 óta tagja a szervezetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik