Sport

Sorra jelentik be a különböző sportági szövetségek az orosz és fehérorosz versenyzők kitiltását

Oguzhan Demiray / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Oguzhan Demiray / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A sportági világszövetségek egymás után jelentik be, hogy kitiltják az orosz versenyzőket.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat ne engedjék indulni a versenyeken és a két ország hivatalos személyeit is tiltsák ki. Kedden hat szövetség is eleget tett a kérésnek: az evezősök (WR/World Rowing), a síelők (FIS), a tollaslabdázók (BWF), a rögbisek (WR) és a röplabdázók (FIVB) nemzetközi, valamint a röplabdázók európai (CEV) szövetsége.

Elvette Oroszországtól a FIVB a világbajnokság rendezését is. A vizes sportágakat tömörítő szervezet (FINA) eközben annyit jelentett be, hogy az orosz és fehérorosz sportolók függetlenként versenyezhetnek, továbbá elvette több idei verseny rendezési jogát Oroszországtól.

Korábban már hasonló lépésről döntött többek között a labdarúgók nemzetközi (FIFA) és európai (UEFA) szervezete, továbbá a kézilabdázók európai (EHF), valamint a korcsolyázók (ISU) és a jégkorongozók nemzetközi (IIHF) szövetsége is.

Frissítünk!

A férfi tornákat szervező ATP és a női versenyek rendezéséért felelős WTA közös keddi döntése szerint nem lesz októberben moszkvai tenisztorna. Szintén nem vehetnek részt orosz és fehérorosz sportolók a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetség (ICF) versenyein. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) ugyancsak felfüggesztette az orosz és fehérorosz versenyzőket.

Kiemelt képen röplabda-mérkőzésen lengettek ukrán zászlót a szurkolók a béke jegyében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik