Sport

Akár jól is járhat az FTC kézicsapata az oroszok kizárásával

Nincs könnyű helyzetben az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), amely hétfőn úgy döntött, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt azonnali hatállyal felfüggeszti Oroszország és Fehéroroszország válogatottjait, valamint az európai kupasorozatokban induló orosz és fehérorosz klubokat.

Ez váratlan helyzetet szült a Bajnokok Ligájában, a nőknél ugyanis az A csoportban az első helyezett dán Team Esbjerg mögött a Rosztov-Don végzett a második helyen, így ez a két csapat jutott egyből a negyeddöntőbe.

Kapcsolódó

A harmadik helyen az FTC-Rail Cargo Hungaria zárt, amelynek így jelen állás szerint a másik csoport hatodikjával, a szlovén Krim Ljubljanával kell játszani a legjobb nyolc közé jutásért.

Igen ám, de Rosztov kizárásával ott a lehetőség a Fradi előtt, hogy feljebb lépjen. Kérdés, az EHF mit kezd az oroszok eddigi szereplésével.

Amennyiben a Rosztovot kizárja, úgy az FTC lehet a csoportmásodik, azaz egyből a negyeddöntőben találhatja magát.

De mi van akkor, ha az EHF úgy zárja ki az oroszokat, hogy az eredményeiket is törli?

Akkor a Fradi összpontszámából hármat le kell vonni (hiszen szeptemberben 20-19-re győzött idegenben, februárban itthon pedig 25-25-ös döntetlent játszott a Rosztovval), marad 16 pontja. Ugyanakkor a 4. helyen zárt Brest-Bretagne 17 pontja nem változik (a franciák oda-vissza kikaptak a riválistól), azaz megelőzi a magyar együttest, és csoportmásodikként zár.

De hasonló helyzet alakulna ki a B csoportban is, ahol a Győri Audi ETO KC első helye megrendíthetetlen, a második helyen a Vipers, a harmadikon a Metz, a negyediken a CSZKA Moszkva végzett. Utóbbi kizárásával és eredményei elvételével azonban a Metz kerülne a második helyre, a norvégoknak az oroszországi sikerrel ugyanis két ponttal kevesebb lenne.

Az európai szövetség azt ígérte, hogy a következő napokban bejelenti, hogyan alakítja át a versenyeket.

CSZKA: diszkriminatív!

A CSZKA Moszkva már jelezte a közösségi oldalán, hogy nem ért egyet az EHF végrehajtó bizottságának hétfői döntésével, amely határozatlan időre felfüggeszti az orosz klubok részvételét az európai tornákon.

„Meggyőződésünk, hogy ez a döntés teljesen ellentétes azzal az elvvel, hogy a sportnak politikamentesnek kell lennie, és amit az orosz kézilabda és a CSZKA mindig is betartott.

Ráadásul nem felel meg a nemzetközi versenyek normáinak és elveinek, diszkriminatív, rengeteg sportolót, edzőt, klubalkalmazottat, de ami a legfontosabb, hogy Európa-szerte több millió szurkolót is megkárosít.

Ezért fenntartjuk magunknak a jogot, hogy a nemzetközi sportjognak megfelelően megtámadjuk az EHF döntését, többek között a nemzetközi Sportdöntőbíróságon is” – olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik