Sport

Megsértették az olimpiai békét, kemény döntések kézi- és vízilabdában

Piero CRUCIATTI / AFP
Piero CRUCIATTI / AFP
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az olimpiai béke megsértését emlegeti az orosz-ukrán konfliktus kapcsán. December 2-án az ENSZ mind a 193 tagországa elfogadta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot, az olimpiai béke január 28-án megkezdődött, és március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér(ne) véget, írta az MTI.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ugyancsak arra kér minden nemzetközi sportszövetséget, hogy helyezze át vagy törölje az Oroszországba vagy Fehéroroszországba tervezett eseményeit.

A NOB pénteki sajtóközleménye szerint a testület semmilyen eseményt nem tervez a két országban, egyben szorgalmazza, hogy ne helyezzék ki az orosz és a fehérorosz zászlót, illetve ne játsszák le a két ország himnuszát nemzetközi sporteseményeken.

A NOB végrehajtó bizottsága pénteken megismételte, hogy határozottan elítéli az olimpiai fegyverszünetnek az orosz és a fehérorosz kormány általi megsértését, illetve ennek támogatását. Az olimpiai béke január 28-án kezdődött, hét nappal a pekingi téli játékok megnyitója előtt, és elméletileg március 20-án, a téli paralimpia után egy héttel ér véget.

December 2-án az ENSZ mind a 193 tagországa elfogadta az olimpiai fegyverszünetről szóló határozatot. A béke tradíciója mintegy 3000 éves, az ókori olimpiák koráig nyúlik vissza.

Se kézilabda…

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) pénteki döntésének értelmében a háborús helyzet miatt az orosz és az ukrán válogatottaknak és klubcsapatoknak semleges helyszínen kell lejátszaniuk hazai mérkőzéseiket.

A női Európa-bajnokság selejtezősorozatában a Lengyelország-Oroszország és a Csehország-Ukrajna mérkőzéseket elhalasztották. A Finnország-Ukrajna férfi világbajnoki selejtező mindkét meccsét Finnországban rendezik.

A pénteki döntés a férfi Bajnokok Ligájában az ukrán Motor Zaporizzsja, a női BL-ben az orosz CSZKA Moszkva és a Rosztov-Don, a férfi Európa Ligában az orosz Csehovszkije Medvegyi, a férfi Európa Kupában pedig az orosz HK Viktor Sztavropol csapatát érinti.

Az EHF és az EHF Marketing GmbH felmentette a férfi Bajnokok Ligája klubjait a versenysorozat hivatalos partnere, a Nord Stream 2 emblémájának és reklámjainak kötelező megjelenítése alól.

…se vízilabda

A vizes sportágak európai szövetsége ugyancsak jelezte, semmilyen versenyt és mérkőzést nem rendez Oroszországban. A LEN pénteki sajtóközleménye szerint az Oroszországba tervezett összes versenyt elhalasztják később kijelölendő időpontra és helyszínre.

Ez érinti a női vízilabda Euroliga egyik negyeddöntőjét is, a Dinamo Uralocska ugyanis szombaton Cseljabinszkban fogadná az olasz Plebiscito Padova csapatát a párharc visszavágóján.

A másik orosz csapat, a Kinef Kirisi az UVSE vendége lesz szombaton, az első meccset a magyar együttes 8-7-re elveszítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik