Sport téli olimpia 2022

Liu Shaolin Sándor vagány előzésével javított a váltó a balul sikerült elődöntő után

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Megnyerte a B döntőt, így hatodik helyen végzett a rövidpályás gyorskorcsolyaváltó a pekingi téli olimpián.

A magyar váltó címvédőként érkezett Pekingbe, de az elődöntőben egy balul sikerült váltás után csak a negyedik lett a futamában, így csak a B döntőbe került.

A szerdai futamban ismét a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence négyes lépett jégre, a B döntőben a holland és a japán váltó volt az ellenfél.

Eleinte a második, majd a harmadik helyen haladt a magyar staféta, de a táv kétharmadánál egy rövid időre első is volt. Az egyik Nógrádi-Krueger váltásnál azonban megint visszacsúszott a sor végére. Két körrel a vége előtt viszont már csak az volt a kérdés, hogy a hollandok vagy a magyarok nyerik a futamot, mivel a japánok nagyon le voltak szakadva.

A váltó utolsó embere Liu Shaolin Sándor volt, aki le tudta dolgozni a hátrányát, és végül az utolsó kanyar után belülről elment holland ellenfele mellett, első helyre behozta a magyar váltót.

Az A döntőt Kanada nyerte Dél-Korea előtt, a bronz az olaszoké lett, akik kilenc ezreddel előzték meg az oroszokat. Mivel az A döntőben nem volt kizárás, így összesítésben a pontszerző, hatodik helyen végzett a magyar váltó.

A magyar korcsolyázók minden idők legsikeresebb téli olimpiáján három érmet is szereztek: Liu Shaoang 500 méteren győzött – ezzel ő lett az első magyar egyéni téli olimpiai bajnok –, 1000 méteren harmadikként zárt, akárcsak a vegyesváltó. Ezen kívül 1500 méteren Liu Shaoang negyedik, bátyja, Liu Shaolin Sándor pedig hatodik volt.

Rövidpályás gyorskorcsolya, férfi váltó:

1. Kanada (Charles Hamelin, Maxime Laoun, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gillies, Pascal Dion) 6:41.257 perc
2. Koreai Köztársaság (Li Dzsun Szeo, Kim Tong Vok, Hvang Te Hon, Kvak Jun Dzsi, Park Dzsang Hjuk) 6:41.679
3. Olaszország (Pietro Sighel, Luca Spechenhauser, Yuri Confortola, Tommaso Dotti, Andrea Cassinelli) 6:43.431
…6. Magyarország (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik