Sport téli olimpia 2022

Az már a vég, ha műkorcsolyában is doppinggyanúba lehet keveredni

Alexander Mysyakin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Alexander Mysyakin / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Határozatlan időre elhalasztották a műkorcsolyázók csapatversenyének éremátadó ünnepségét a pekingi olimpián, mert doppinggyanú – ahogy a szervezőbizottság fogalmazott, jogi probléma – merült fel.

Az érmeket kedden kellett volna átadni, azonban egyelőre nem tudni, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság áldását adja-e a végső sorrendre, amely alapján az oroszok nyertek, megelőzve az amerikaiakat és a japánokat.

Kapcsolódó
Liu Shaolin Sándor: Remélem, a bíró a jövőben jól fog tudni aludni
Az 1500 méteres döntő után őszinte nyilatkozatot adott a magyar gyorskorcsolyázó.

A NOB szóvivője, Mark Adams szerint a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetséggel (ISU) még egy jogi kérdésben dönteniük kell. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem árulta el.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a helyzet a lehető leggyorsabban megoldódjon. De a jogi ügyek néha elhúzódhatnak” – tette hozzá Adams.

Az Inside The Games úgy tudja, hogy a problémát egy olimpia előtt elvégzett teszt pozitív mintája jelenti. Ezt fejelte meg az orosz Match TV újságírója, Szergej Lisin, aki szerint az esetleges doppingvétség a marihuána-használattal hozható összefüggésbe.

Az oroszoknál Kamila Valijeva, Mark Kondratyuk, az Anasztaszija Misina, Alekszandr Galljamov páros, illetve a Viktorija Szinyicina, Nyikita Kacalapov jégtánckettős indult.

Kapcsolódó

A 15 éves Valijeva szereplése kulcsfontosságúnak bizonyult, miután mind a rövid programban, mind a szabad korcsolyázásban győzött, ráadásul kétszer is négyfordulatos ugrást hajtott végre.

Ugyanakkor Valijeva azon négy orosz korcsolyázó között volt, akik szerdán nem jelentek meg a pekingi edzésen, ez pedig növelte a helyzet körüli zűrzavart.

Az orosz szövetség szóvivője, Olga Jermolina a TASSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy hivatalos tájékoztatást vár ezzel kapcsolatban.

Doppingügy? Az nem lehet! Mutogathatnak ránk, de mindannyian tiszták vagyunk

– jelentette ki az egyik legsikeresebb orosz edző és a válogatott tanácsadója, Tatyjana Taraszova.

Egy másik híres edző, Alekszej Miszin sem hinne benne.

Senki nem lökné bele magát ekkora mocsokba. Ez valamiféle provokáció lehet

– mondta a Sports.ru-nak adott interjújában.

De még a Kreml is megszólalt, Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov úgy fogalmazott: csak a hivatalos nyilatkozatok alapján ítélkeznek, márpedig eddig csak sajtóhíresztelésekről van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik