Sport téli olimpia 2022

16 évvel ezelőtt az olimpiai aranyába került a nagyképűsége, de most megcsinálta

Wang Haofei / XINHUA / Xinhua via AFP
Wang Haofei / XINHUA / Xinhua via AFP

A hódeszkások krossz szakágának legendás alakja, a 36 éves amerikai Lindsey Jacobellis szerdán megszerezte pályafutása még hiányzó címét, miután győzni tudott a pekingi téli olimpián.

A karrierje során egyéniben hatszoros világbajnok és tízszeres X Games-győztes sztár már 20 évesen, 2006-ban közel volt az olimpiai elsőséghez, ám a torinói döntőben emlékezetes körülmények között veszített: Olaszországban óriási előnnyel vezetett, az utolsó előtti ugratónál azonban fölényesen viselkedett, és egy olyan trükköt mutatott be a levegőben, ami megbosszulta magát, mert a leérkezésnél elesett, a svájci Tanja Frieden pedig megelőzte őt.

Ezt követően minden téli játékokon a legnagyobb esélyesek közé sorolták, ám 2006-os ezüstje után egészen mostanáig még a dobogóra sem állhatott fel, ezúttal pedig már nem ő volt a favorit, hanem a címvédő Michela Moioli.

Az olasz a rangsorolót meg is nyerte, míg Jacobellis az ötödik időt futotta, a nyolcad- és a negyeddöntőből pedig egyaránt magabiztosan jutottak tovább. Az elődöntőben aztán egy futamba kerültek, és ott az amerikai volt a jobb, végig vezetve nyert, Moioli viszont hibázott és csak harmadik lett, így döntőbe sem jutott. Az olasz búcsúja után a négyes fináléban nem akadt igazán komoly riválisa Jacobellisnek, aki nagyon koncentrált és magabiztos csúszással, minden kanyarra és ugratóra figyelve gyűjtötte be karrierje első olimpiai bajnoki címét.

Az ezüstérmet a francia Chloé Trespeuch, a bronzot pedig a kanadai Meryeta O’Dine szerezte meg.

eredmények, hódeszka, női krossz:

1. Lindsey Jacobellis (Egyesült Államok)
2. Chloe Trespeuch (Franciaország)
3. Meryeta Odine (Kanada)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik