Sport téli olimpia 2022

„Most már eltemethetnek a sivatagba” – 20 éve is kizárás döntött el egy gyorskorcsolyaversenyt

JOHN MACDOUGALL / AFP
JOHN MACDOUGALL / AFP

Miközben milliók átkozzák a sorsot, a szabályokat és a versenybírói döntéseket férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenye – és főleg az elsőként célba érkező Liu Shaolin Sándor kizárása – miatt, az olimpiák történetében nem ez az első olyan eset, amelyet kizárás döntött el.

Kapcsolódó
Magyar óvás elutasítva, érvényben maradt Liu Shaolin kizárása
A magyar klasszis már a döntés előtt gratulált kínai riválisának.

Szinte napra pontosan húsz évvel ezelőtt hasonló történt a férfiak 1500 méteres számában, Salt Lake Cityben a hazai közönség csak arra volt kíváncsi, vajon Apolo Anton Ohno megszerzi-e a vágyott olimpiai aranyérmet. Az 1000 méteres viadalt egy csoportos bukás miatt elvesztő – végül másodikként célba érkező – amerikai nem volt könnyű helyzetben, a harc az utolsó körig kiegyensúlyozott és éles volt.

Az élen a világkupát akkor toronymagasan vezető dél-koreai Kim Dong Szung állt, már-már úgy tűnt, Ohno túl későn eszmélt.

„Az utolsó kanyarban éppen a dél-koreai mögött próbálta megtalálni az ideális ívet, amikor Kim Dong Szung egy picit megtaszította a fenekével – a visszajátszások jól mutatták a mozdulatot –, amire az amerikai kibillent az egyensúlyából, és örülhetett, hogy egyáltalán másodikként célba ért. »Oh – no!« – szakadt ki több ezer torokból. Majd olyasmi történt, amire még nem volt példa a Salt Laké City-i ötkarikás játékok alatt. Az eddig rendkívül sportszerű amerikai közönség heves füttykoncertben tört ki. A koreai fiút is megzavarta egy pillanatra a felé hullámzó ellenszenv, ám akkor honfitársai a kezébe nyomtak egy nemzeti zászlót, és boldogan kezdett ünnepelni. Nem tehette sokáig. A hangosbemondó pár perc elteltével közölte a bírók döntését, Kim Dong Szungot kizárták akadályozásért” – írta a Nemzeti Sport 2002. február 22-i száma.

Kapcsolódó
Szupermodell nyerte meg a női síakrobaták versenyét
A 18 éves Ku Aj-ling győzött az olimpián most debütáló viadalon.

A döntést követően Ohno térdre rogyott a jégen, Kim, aki a dél-koreai zászlóval egy győzelmi kör közepén járt, teljesen összeomlott.

Most már eltemethetnek a sivatagba. Aranyérmet kaptam, teljesen jól vagyok

– lelkendezett Ohno, aki egy sérülés miatt a bal combjában hat öltéssel versenyzett.

„Ez túlzás, ennek semmi értelme. A játékvezetés nem érte el azt a szintet, amilyennek egy olimpián lennie kellene” – dühöngött a koreai edző, Jun Mjung Kju.

Park Szung In, a dél-koreai olimpiai delegáció vezetője jelezte, hivatalos panasszal élnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Korcsolya Szövetség felé – persze nem értek célhoz.

Őszintén szólva, bojkottálni akarom a továbbiakat és haza akarok menni. Nem bírom tovább nézni ezeket a tisztességtelen ítéleteket

– jegyezte meg egy dél-koreai riporternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik