Sport téli olimpia 2022

Magyar óvás elutasítva, érvényben maradt Liu Shaolin kizárása

XU ZIJIAN / XINHUA / AFP
XU ZIJIAN / XINHUA / AFP

Kedden elutasították a magyarok óvását, így rövidpályás gyorskorcsolyában nem változott a férfi 1000 méteres döntő végeredménye a pekingi téli olimpián, azaz a célvonalon elsőként áthaladó Liu Shaolin Sándort kizárták, míg Liu Shaoang a kínai Zsen Ce-vej és Li Ven-lung mögött bronzérmes lett (itt nézheti meg videón a történteket).

Kapcsolódó
Videón Liu Shaolin kizárása és Liu Shaoang olimpiai bronzérme
Egy vitatott döntés után is sporttörténelmi magyar érem született Pekingben.

„Nem mondanám, hogy meg vagyok lepne, hiszen olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy megmásították volna a jégen született döntést.

Értem, miért határoztak így, hiszen, ha megtennék, elindulna a lavina, és jönnének sorban az óvások, ám azt a döntéshozóknak is meg kell érteniük, hogy ebben az esetben nekünk óvni kellett – védeni kellett a versenyzőinket, az általunk vélt igazságot, jelezni kellett, hogy szerintünk nem ez a helyes döntés.

Így talán később, hasonlóan nehéz szituációban talán majd eszükbe jut, hogy ez a csapat a végsőkig harcol az igazságért és a versenyzőiért” – mondta Bánhidi Ákos, a válogatott edző-menedzsere a szövetség közleménye szerint, miután megkapta az ügyben eljáró bizottság döntését.

„Majd megpróbálom 4 év múlva” – kommentálta Instagram-sztoriban a döntést Liu Shaolin.

A végletekig kiélezett hétfői döntőben Liu Shaolin még úgy is az első lett, hogy kínai riválisa az utolsó kanyarból kiérve két kézzel húzta vissza, a magyar gyorskoris pedig elesett a célvonal előtt. Öklét rázva ünnepelt, ám hosszas videózás következett, ami után az a döntés született, hogy Liu Shaolin két esetben szabálytalankodott (egyszer előzés közben, míg a lerántása előtt karjával visszatartotta ellenfelét), így a zsűri sárga lappal kizárta őt a versenyből.

Liu Shaolin érthetően nem nyilatkozott senkinek, de az Instagramon aztán gratulált Zsen Ce-vejnek a győzelemhez és azt írta: keményebben és okosabban edz mostantól.

Kapcsolódó
„Ez egy gyönyörű sport, és imádom” – Liu Shaolin kizárása után gratulált a riválisnak
Sajnálja, hogy végül nem lett aranyérmes, de semmit sem csinálna másképp. Mostantól még keményebben edz.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók eddig két bronzérmet nyertek (Liu Shaoang és a mixváltó révén), a program pedig szerdán a férfi 1500 méterrel folytatódik a Liu fivérekkel és John-Henry Kruegerrel, ebben a számban érmeket is osztanak. Emellett a női 1000 méter selejtezőjében Jászapáti Petra és Kónya Zsófia áll rajthoz, míg a női váltó elődöntőjében nem lesz magyar érdekeltség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik