Sport

A vállukon vitték le a nagyot bukó esélyest, fair play díjat kaptak érte

Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP
Vladimir Astapkovich / Sputnik / Sputnik via AFP

A női gördeszkadöntősöknek ítélte a szakmai zsűri a tokiói olimpia fair play díját.

A Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) pénteki közlése szerint rengeteg jelölés érkezett a felhívásra olimpiai bizottságoktól, nemzetközi sportszövetségektől, versenyzőktől és a szurkolóktól, ezek közül tizenhárom került a szűkített listára.

Ezek között volt az is, amikor Kozák Luca a 100 méteres gátfutás elődöntőjében, melyben nem ért célba, felsegítette felbukó versenytársát. A döntős jelöléseket a Nemzetközi Fair Play Napon, szeptember 7-én hirdette ki a bizottság.

Kapcsolódó
„Ez az, amiről az olimpia szól” – magyar atlétával mutatták be a játékok szellemiségét
Lehet, hogy Kozák Luca nem jutott döntőbe, de sokak szívébe belopta magát.

A szakmai zsűri végül a női gördeszka park versenyszáma döntőseinek ítélte a díjat, akik, nagy esése után, vállukon vitték le a pályáról a világbajnoki címvédő japán Okamoto Miszugut.

A fair play díj nyertesei: a japán Joszozumi Szakura és Hiraki Kokona, a brit Sky Brown, az ausztrál Poppy Olsen, az amerikai Bryce Wettstein, valamint a brazil Dora Varella és Yndiara Asp.

„Gratulálok a gördeszkás versenyzőknek. A fair play díjuk nagyon megérdemelt” – idézte Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét a CIFP közleménye.

„A sport megtanít arra, hogy minden tevékenységünk során a kiválóságra törekedjünk; hogy békében, barátságban éljünk embertársainkkal, tiszteltjük magunkat és másokat, és mindig a fair play szellemiségében éljük az életünket. A sport nemcsak verseny, hanem a sporthoz kapcsolódó értékek közvetítése a világ felé. Ez az, amit mindannyian láthattunk Tokióban a versenypályán”.

Nincs sport fair play nélkül, és ez jelent meg Tokióban is számtalan esetben

– mondta Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke.

„Nagyon hálásak vagyunk, hogy a NOB-bal közösen az olimpiai játékokon ismételten felhívhattuk a versenyzők, a sportvezetők és a közvélemény figyelmét a fair play fontosságára.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik