Sport

Kulcsár Krisztián: Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság december 30-i rendkívüli közgyűlésén lemondatták Kulcsár Krisztián elnököt, miután a bizalmi szavazáson a többség a sportvezető ellen voksolt. A szervezetet 2017 óta irányító Kulcsár a döntést elfogadta és január 31-ével távozik posztjáról.

A bizalmi szavazást egyébként maga az elnök kezdeményezte, miután többek között a szeptemberben életbe lépett alapszabály-módosítás miatt a tagság részéről számos bírálatot kapott, az elnökség és a MOB-ból kirekesztett szervezetek pedig lemondásra szólították fel.

Kapcsolódó
Kulcsár Krisztiántól megvonta a bizalmat a MOB-közgyűlés
A pekingi olimpiára már nem utazik el.

Bár egyből még nem válaszolt az újságírók kérdéseire, a közgyűlést követően végül sajtótájékoztatót tartott. „Én azt hittem, nyerni fogok” – mondta, és elárulta, december közepén jutott a fülébe, hogy szervezkedés kezdődött és elébe akart menni a dolgoknak a bizalmi szavazással. Nem akarta megvárni, hogy az elnökségi tagok, vagy máshonnan érkező nyomás hatására kelljen lemondania.

Arról is beszélt, hogy hiba volt a részéről megengedni, hogy félreértelmezzék a szándékaikat, és többet beszélgetne a tagokkal arról, hogy igazából mi is történik az olimpiai bizottságnál.

Túl nagy teret adtam azzal, hogy az átalakulási folyamat útját nem magyaráztuk el, ezzel táptalajt tudtam adni a támadásoknak, aminek ez lett a vége. Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna

– fogalmazott. A jövőjéről egyelőre nem tudott konkrétumot mondani, azt viszont hangsúlyozta, hogy nem távolodik el a magyar olimpiai családtól, mert továbbra is a tagjának érzi magát.

Az új elnök megválasztási folyamatával kapcsolatban Vékássy Bálint főtitkár azt válaszolta, hogy többféle forgatókönyv létezik. Az alapszabály szerint február 15-ig kellene összehívni az elnökválasztó közgyűlést, de a szervezetnek az az érdeke, hogy a pekingi olimpia miatt már február elejére kiírja. A döntés az elnökség kezében van, amely tájékoztatása szerint legközelebb január 12-én fog ülésezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik