Sport

Kulcsár Krisztiántól megvonta a bizalmat a MOB-közgyűlés

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A Magyar Olimpiai Bizottság december 30-i rendkívüli közgyűlésén megvonták a bizalmat az elnök Kulcsár Krisztiántól. A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes egykori vívó 2017 óta töltötte be ezt a pozíciót.

24-en szavaztak ellene, 18-an mellette, és volt egy érvénytelen voks. A döntést elfogadta Kulcsár, már nem utazik el a téli olimpiára, 2022. január 31-ével lemond. Ha az új elnököt február 1-jéig megválasztják, ő ott lehet Pekingben.

A közgyűlés

Nagyon sajnálom, hogy egy hónappal Peking előtt az ünnepek nem tisztán családról, szeretetről és olimpiavárásról szólnak

– kezdte mondandóját Kulcsár, majd azzal folytatta, hogy elnézést kért, amiért olvasnia kellett a gondolatait, de volt nem egyszerű mindezt elmondania.

Közölte, hogy nyilvánosságra akarta hozni a korábbi elnökségi ülések hanganyagait, de jogilag ez nem lehetséges. Így kénytelen mindenki az ő szavának hinni.

Amikor az ember ellen igaztalan kampány folyik, akkor fel kell szólalnia, mondta. Nem akart sárdobálásba belemenni, de úgy érzi, a mostani hallgatásával kudarcot vallott, mert most a MOB körül kialakult helyzetről szóltak a hírek. Benne is felmerült az a kérdés:

Mit tettem, amivel azt az eljárásmódot érdemeltem, hogy az elnökség, akivel együtt hoztuk meg a döntéseket így ellenem fordul és egyszemélyes bűnbakká tesz?

A bizalmatlanság első jelnénél egyértelmű volt neki, hogy a tagság elé áll. Le akarták mondatni, de az szerinte a vádak beismerése lett volna, ezért a tagságra bízta a sorsát. Néhány dolgot máshogy csinálna, de nincs benne megbánás.

Illyés Tibor / MTI

Rögtön az elnöki köszöntő után jött a kérvény, hogy az első napirendi pontot, azaz a november 27. óta eltelt időszak értékelését vegyék le a napirendről, és a bizalmi szavazás legyen az egyetlen napirendi pont.

A kérdés úgy hangzott: egyetért-e ön azzal, hogy Kulcsár Krisztián folytassa MOB-elnöki munkáját?

A szavazásra jogosult 51 tagból 43 volt jelen a közgyűlésen, és végül 24-18 arányban (egy érvénytelen szavazat mellett) a nemek győztek. A szavazás titkos volt.

Kapcsolódó
Kulcsár Krisztián: Egy kis politikai bölcsesség is kellett volna
A Magyar Olimpiai Bizottság leköszönő elnöke már tudja, mit csinált volna másképp.

Előzmények

December 20-án, hétfőn érkezett a hír, hogy rendkívüli közgyűlést hívott össze december 30-án 11 órára a MOB 2017-ben megválasztott elnöke. Ennek eredetileg két napirendi pontja volt: a legutóbbi közgyűlés (november 27.) óta eltelt időszak beszámolója, valamint a bizalmi szavazás Kulcsár Krisztián személyéről. A novemberi közgyűlésen már a májusban elfogadott alapszabálynak megfelelő összetételben vett részt a tagság.

„A megörökölt, 200 fős közgyűlés létszámát még a 2018-as első lépcsőben csökkentettük 128-ra, majd idén májusban, másfél éves előkészítő munkát követően szavazta meg a tagság egyhangúan az új alapszabályt. Az új tagság maximum 115 főt fog számlálni, vagyis a számszerinti eltérés nem jelentős a korábbi változáshoz képest, ugyanakkor

reményeink szerint ezzel megszűnik az a 2017 óta fennálló probléma, hogy minden közgyűlésen közelharcot vívunk a határozatképesség eléréséért, mivel a „lefokozott” MOB a tagság egy részének egyszerűen nem tudott elég vonzó maradni. Vannak, akik értik ezt, vannak, akik nehezen fogadják el

– nyilatkozta ezt még korábban Kulcsár.

Létrehoztak egy jelölőbizottságot, amelyet Habsburg György vezet, és amelynek 54 helyre kellett volna ajánlásokat tennie (51 helyet a nyári és a téli olimpiai sportágak szakszövetségei töltöttek fel), eddig azonban nem jutott el a történet, mert többen is az elnök ellen fordultak.

Az elmúlt napokban sorra jelentek meg a Kulcsár Krisztiánt és a MOB-főtitkár Vékássy Bálintot kritizáló nyilatkozatok, és a távozásukat követelték, miközben előkerült az is, hogy az elnök emelt a fizetésén, noha azt az elnökség még 2020 szeptemberében szavazta meg. Ugyanennek az elnökségnek a tagjai közül a többi közt öt olimpiai bajnok, Vári Attila (a vízilabda például nem kapott helyet az újjáalakuló MOB-ban), Kovács Antal, Magyar Zoltán, Wladár Sándor és Gyurta Dániel is aláírta azt a levelet nemrég, amiben közölték: elveszítették a bizalmukat Kulcsár Krisztiánban. De közleményt adtak ki a körön kívülre került szervezetek is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik