Sport

Kőkemény döntést hozott a WTA az eltűnt egykori világelső miatt

Saeed KHAN / AFP
Saeed KHAN / AFP

A női tenisztornákat szervező WTA másfél hete jelezte, amennyiben nem kap megnyugtató híreket a korábbi páros-világelső Suaj Pengről, kivonul Kínából és egyetlen versenyt sem rendez a távol-keleti országban.

Szerdán be is következett ez, a BBC jelentése szerint a WTA azonnal felfüggesztette az összes Kínába tervezett versenyt.

A 35 éves játékosról azóta nincs hír, hogy közösségi oldalán egy november 2-i bejegyzésben szexuális zaklatással vádolta meg Csang Kao-li korábbi kínai miniszterelnök-helyettest.

Kapcsolódó
Szexuális erőszakkal vádol egy volt miniszterelnök-helyettest a kínai teniszsztár
A párosban kétszeres Grand Slam-győztes Peng Suaj bejegyzését szinte azonnal törölték.

A posztot fél órával megjelenése után eltávolították, Peng pedig azóta nem adott életjelet magáról.

Szombaton a Global Times angol nyelvű kínai lap főszerkesztője azt közölte a világhálón, hogy a teniszezőnő biztonságban van, otthonában tartózkodik, jól van, és hamarosan megjelenik a nyilvánosság előtt, hogy eloszlassa az aggodalmakat.

Steve Simon, a WTA elnök-vezérigazgatója azonban ezt kevesellte.

Komoly kétségeim vannak azzal kapcsolatban, hogy Peng szabad, biztonságban van és nincs kitéve megfélemlítésnek. Tiszta lelkiismerettel nem tudom, hogyan kérhetném fel a teniszezőket, hogy Kínában versenyezzenek

– mondta.

„Amennyiben a befolyásos emberek el tudják nyomni a nők hangját, és szőnyeg alá söpörhetik a szexuális zaklatással kapcsolatos vádakat, akkor a WTA fő elve, a nők egyenlősége óriási veszteséget szenvedne.

Ezt nem engedhetem, hogy megtörténjen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik