Sport

Aggódnak a teniszezőnő miatt, aki szexuális zaklatással vádolta meg Kína egyik legbefolyásosabb emberét

GREG BAKER / AFP
GREG BAKER / AFP

A női teniszezők érdekeit képviselő szervezet, a WTA azt kéri a kínai hatóságoktól, hogy indítson vizsgálatot Suaj Peng ügyében. A párosban korábban világelső Peng Kína legnépszerűbb mikroblogján, a Weibón azzal vádolta meg Csang Kao-lit, a Kínai Népköztársaság korábbi miniszterelnök-helyettesét, hogy szexuálisan zaklatta. A bejegyzést aztán viszonylag hamar eltüntették, Pengért pedig egyre többen aggódnak a teniszvilágban.

14 éves korom óta ismerem Penget. Mindannyian érintettek vagyunk, ez egy komoly ügy. Hol lehet most? Biztonságban van? Minden információ jól jön vele kapcsolatban

– írta a Twitteren a korábbi világelső Chris Evert.

Steve Simon, a WTA ügyvezetője nagyon bátornak nevezte Penget, amiért a nyilvánosság elé állt, és most azt várja, hogy a kínai hatóságok teljes körű és transzparens vizsgálatot folytassanak le az ügyben.

„Ha azt látjuk, hogy semmilyen kézzelfogható eredménye nem lesz a vizsgálatnak, készen állunk arra, hogy a továbbiakban ne üzleteljünk Kínával” – fogadkozott Simon. A WTA évi 11 tornát rendez Kínában, sőt az ázsiai ország ad otthont az évzáró világbajnokságnak is, amelynek Sencsen a házigazdája.

Más kérdés, hogy a koronavírus-járvány miatti beutazási tilalom következtében a 11 tornából egyet sem tartottak meg idén, a vébét pedig a mexikói Guadalajarában rendezik.

Kína Simon szerint 1 milliárd dollárt ölt bele a WTA-vb-projektbe, ebben benne van egy új csarnok felépítése, valamint az is, hogy a torna pénzdíját 14 millió dollárra növelték.

Peng korábban egy párt alkotott Csanggal, és azt írta, a szexuális zaklatásra 2017-ben került sor, nem sokkal azután, hogy távozott a miniszterelnök-helyettesi posztról. Peng azt is elárulta, Csang titokban akarta tartani kettőjük kapcsolatát. A bejegyzés fél órával később törlésre került az oldalról, és a kínai oldalakon sem Peng nevére, sem a tenisz szóra nem lehetett keresni.

Simon azt mondta, több helyről, köztük a kínai szövetségtől is megerősítést kaptak, hogy Peng jól van, és semmilyen fizikai bántalmazás nem érte, de azt is hozzátette, sem a WTA illetékei, sem a játékosok nem tudtak közvetlenül kapcsolatba lépni vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik