Sport

„A lelkiismeretem tiszta” – Turi György lemondott minden posztjáról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Lemondott minden posztjáról Turi György.

Az úszőedző vitatható nevelési módszereivel kapcsolatban az elmúlt hetekben több úszó is megnyilvánult, Cseh László nyitotta a sort, majd sokan mások is beszámoltak fizikai, illetve verbális bántalmazásról.

Kapcsolódó
„Megfogadtam, ha összefutunk valahol az utcán, tuti meg fogom ütni” – újabb korábbi tanítványa tálalt ki Turi Györgyről
Orsovai Péter azt mondta, azért hagyta abban az úszást, mert már gyűlölte edzőjét.

Turi most egy közleményt adott ki, amelyben azt írja, az elmúlt két hónapban a személyét érintő helyzet kezelhetetlenné vált, már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, valamint egyesülete, a Kőbánya SC renoméjáról.

Az edző megemlíti, a lelkiismerete tiszta, negyvenkét év alatt azért dolgozott, hogy a tanítványai sikeres sportolók, valamint a magánéletben boldogok és elégedettek legyenek. 

„Sportolói eredményességüket mi sem bizonyítja jobban, mint az ez idő alatt a versenyzőink által megszerzett 196 nemzetközi érem, melyből 104 felnőtt olimpiai, világ-, illetve Európa-bajnoki medál. Szerénytelenül hangzik, de igaz, hogy Európában biztosan nincs még egy úszóműhely, amely tartósan ennyi eredményt tudna felmutatni” – írja az edző.

Azt is megemlíti, elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek, amelyek szerinte az adott időben a sikerhez vezető út részét képezték, olykor vitathatóak voltak, de ezek mindig alkalmazkodtak a változó körülményekhez.

Turi a kialakult helyzetben úgy döntött, lemond a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottságban betöltött elnöki posztjáról.

Az elmúlt 42 év alatt akiket akarva-akaratlanul megbántottam, azoktól itt és most utólagosan bocsánatot kérek! Kérek mindenkit, aki úgy érzi, sérelem érte, a jövőben forduljon az illetékes hatóságokhoz!

Nem védekezhetek ugyanis olyan évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjain megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most, akár évtizedekkel később visszamenőlegesen értékelést” – fogalmazott az edző közleményében.

Kapcsolódó
Turi György: Ez vagyok én, a lelki terrorista
Cseh Lászlóval készült beszélgetésünk óta az egyik legsikeresebb magyar úszóedzőt egyre-másra vádolják korábbi versenyzői. Verésről, megtörésről, molesztálásról beszélnek. Négy évtizedes karriert áttekintő nagyinterjúnk.

A MÚSZ elnöksége Turi korábbi edzői munkájának kivizsgálására november 11-én öttagú bizottság felállításáról döntött, a tréner pedig akkor, a vizsgálat lezárultáig önként felfüggesztette tevékenységét mint a MÚSZ szakmai alelnöke, illetve az edzőbizottság elnöke.

Kapcsolódó
Legalább húsz úszót kíván meghallgatni Turi-ügyben az úszószövetség
Az öttagú bizottság, amely a mesteredző ügyét vizsgálja, decemberre készülhet el a jelentéssel.

Az edző csütörtöki bejelentésére reagálva Wladár Sándor elnök azt írta: a Magyar Úszó Szövetség elfogadja Turi György lemondását a szakmai alelnöki pozícióról, valamint az edzőbizottság elnöki tisztéről.

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre.

Éppen ezért tartom az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából

A bizottság ettől függetlenül folytatja a munkáját, jelezte Wladár Sándor.

„Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik