Sport

Sidi Péter jelenléte vonzó és inspiráló lehet a román sportlövőknek

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

Sidi Péter, 2021 legdurvább sportbotrányának főszereplője szerdán megkapta a román állampolgárságot. Hogy a magyar sportlövő innentől kezdve román színekben versenyezhet-e, az már a szakszövetség döntésén múlik.

Kapcsolódó
Sidi Péter román állampolgár lesz
Az év magyar sportbotrányának egyik főszereplője a jövőjét is meghatározó döntést hozott.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Román Sportlövő Szövetség elnöke, Lucia Mihalache egyértelműen erősítésnek éli meg Sidi honosítását. Mint mondta, nemcsak amiatt, mert megilleti az ártatlanság vélelme, hanem mert felesége, a román válogatott Sidi Roxána miatt már amúgy is közülük valóként tekintenek rá.

Bár a szakágban nem állunk rosszul, hiszen Alin Moldoveanu londoni győzelme után korosztályos világbajnokaink és Európa-bajnokaink is vannak, Sidi jelenléte mindenképpen vonzó és inspiráló lehet a mezőny többi tagja számára

– idézi Mihalachét a Magyar Nemzet. Hozzátette, hogy miután megkapják a hivatalos átiratot, jogászok bevonásával elemzik Sidi eltiltásának esetleges romániai vonzatait, és a legrövidebb úton igyekeznek azt tisztázni a magyar szakszövetséggel, amellyel az elnöknő szerint kitűnő viszonyt ápolnak.

Tavasszal, egy indiai világkupával kezdődött az év magyar sportbotránya. Péni István fennakadt a doppingvizsgálaton azt követően, hogy Pekler Zalánnal együtt nem akartak Sidivel együtt csapatban indulni. Péni azzal védekezett, hogy a doppingszert belekeverték a vitaminjába, és ugyan nem nevezte meg az elkövetőt, a szövetség a szálloda felvételei alapján első fokon egy, másodfokon két évre eltiltotta Sidi Pétert a versenyektől és az edzésektől, így lemaradt a tokiói olimpiáról is – Péni felmentést kapott a nemzetközi szövetségtől, ő versenyezhetett.

Sidi Péter ugyanakkor romániai versenyengedélye birtokában továbbra is versenyez, az Európa-bajnokságon pedig a román válogatott edzőjeként vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik