Sport

Lelki terror miatt 20 millió dollárt követel az amerikai atléta

Jonathan Ferrey / Getty Images / AFP
Jonathan Ferrey / Getty Images / AFP

Két éve lépett először a nyilvánosság elé Mary Cain, aki azt állította, hiába volt a leggyorsabb lány az Egyesült Államokban, miután csatlakozott a Nike Oregon Projecthez és edzéseinek irányítását Alberto Salazar vette át, egy romlott, bántalmazó rendszer részévé vált.

Kapcsolódó
Majdnem öngyilkosságba kergette leggyorsabb atlétáját a doppingedző
„Beragadtam egy olyan rendszerbe, amely elpusztítja a fiatal lányok testét” – mondta Mary Cain.

Az öngyilkossági kísérletekig fajuló lelki terrornak a visszavonulás vetett véget, de Cain ennyivel nem érte be, hétfőn keresetet nyújtott be Oregonban a sportszergyártó céggel és Alberto Salazarral szemben. A célja, hogy 20 millió dollárt kapjon azokért a bántalmazásokért, amelyeket az elit edzésprogram során elszenvedett.

Állítása szerint az edzője folyamatosan terrorizálta, azt mondta neki állandóan, hogy túl kövér, nagy a melle és a feneke.

Ügyvédjei azt is állítják, hogy Salazar és a Nike több alkalmazottja gyakran szexista és tárgyilagos megjegyzéseket tettek a női sportolókra, elsősorban a megjelenésükre és súlyukra összpontosítva, miközben férfi sportolókkal kapcsolatosan nem engedtek meg hasonlót maguknak.

A sportoló a keresetben azt is leírta, hogy olyan diétát kellett tartania, ami miatt annyira éhes volt, hogy meglopta a csapattársait, és az ételt a fürdőszobában falta fel. Állítása szerint edzője még azután is nyilvánosan kritizálta a súlyát, hogy 2014-ben megnyerte a 3000 métert az oregoni junior világbajnokságon.

Úgy véli, Salazar tisztában volt vele, hogy étkezési zavarban szenved, de hiába próbálta felhívni magára a figyelmet azzal, hogy vágásokkal szándékosan kárt tett önmagában, edzője csak kinevette.

Amikor 2019-ben először megosztotta ezeket a dolgokat a New York Timesszal, a Nike azt mondta, vizsgálatot indít a vádakkal kapcsolatban. A lap arról is beszámolt, hogy Salazar mailt küldött a szerkesztőségnek, amelyben tagadta az állításokat, sőt azt mondta, ő támogatta a lányt mindenben.

A projektet még abban az évben leállították, mert Salazart az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége négy évre eltiltotta. Az edző ugyan fellebbezett, de a pert a múlt hónapban elveszítette.

A Nike a CNN-nek szerdán eljuttatott közleményében jelezte, hogy a folyamatban lévő pereket nem kommentálja. De hozzátette, a nők és a lányok sportjának jövőjét mindig is pozitívan támogatta, és többet tesz ezen a területen, mint korábban valaha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik