Sport

Ketyeg az újabb időzített bomba az atlétikában

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megvizsgálja az összes olyan atlétát, aki együtt dolgozott Alberto Salazarral. A világ legjobb futóedzőjének tartott kubai-amerikai szakembert négy évre tiltotta el az USADA (az amerikai doppingellenes szervezet), mivel egy többéves nyomozás során kiderült, hogy vétett a doppingszabályok ellen – gyanú szerint ő és az endokrinológus Jeffrey Brown vényköteles gyógyszert adagoltak intravénásan versenyzőknek az engedélyezettnél nagyobb dózisban, hogy fokozzák a teljesítményüket.

Évekre eltiltották a világ egyik legjobb futóedzőjét
Az egyik tanítványa világbajnok lett a mostani vébén.

Mindezt a Nike Oregon Projekt keretén belül tették, amit a sportszergyártó le is állított a közelmúltban, noha azt többször is hangoztatta, hogy a vizsgálat során nem sikerült bebizonyítani, hogy a program során tiltott szereket használtak volna. A NOP 2001-ben indult és olyan sportolók is együtt dolgoztak ez idő alatt Salazarral, mint a négyszeres olimpiai bajnok Mo Farah. A brit még egy teszten sem bukott meg és mindig is tagadta, hogy vétene a szabályok ellen.

Sir Craig Reedie, a WADA elnöke azt mondta a BBC-nek, hogy a legnagyobb kérdés az, vajon Salazar és csapata munkája befolyásolta-e a nagy világesemények eredményeit.

Ezt mindenképpen meg kell vizsgálnunk és meg is fogjuk.

Az idei, dohai atlétikai világbajnokságon több olyan versenyző is indult, akinek Salazar volt az edzője. Közülük az etióp születésű, holland színekben szereplő Sifan Hassan megnyerte a 10 ezer métert a női mezőnyben, az amerikai Donavan Brazier pedig a férfiak 800 méteres versenyét.

Kiemelt kép: Andy Lyons/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik