Sport

A Balkánról az MVP-ig – Nikola Jokić, az NBA legnagyobb ásza és Jokere

AAron Ontiveroz / MediaNews Group / The Denver Post via Getty Images
AAron Ontiveroz / MediaNews Group / The Denver Post via Getty Images
A vajdasági Zomborban felcseperedő Nikola Jokić a Denver Nuggets mezét viselve úgy szórja a pontokat (és a passzokat) az NBA-ben, hogy idén őt választották meg MVP-nek, azaz a liga legértékesebb játékosának.  A bohóckodása miatt Joker becenéven emlegetett kosaras története azonban nem csak a származása miatt érdekes – amiért egyesek talán a mi kutyánk kölykének neveznék –, hanem azért is, mert 2014-ben 41.-ként draftolták, ilyen későn kiválasztott játékos pedig még sosem nyerte el ezt a címet.

Már a Szolnoki Olaj ellen játszva is MVP lett

Nikola Jokić, az NBA szerb sztárja a magyar határtól 25 kilométerre elhelyezkedő, 12. század óta létező kisvárosban, Zomborban (korábbi nevén Czoborszentmihályon) született egy mezőgazdasági mérnök legkisebb fiaként 1995. február 19-én. A szüleivel, a két bátyjával és az egyik nagymamájával egy kétszobás lakásban élt fiatalon, a kosarazás szeretetét pedig férfi rokonainak köszönheti.

Egyrészt az édesapja, Branislav Jokić rángatta le élete első kosáredzésére, amikor 10 éves volt, másrészt pedig mindkét, nála jóval idősebb bátyja kosarazott versenyszerűen, egyikük a Detroit Mercy Egyetem csapatában.

A labda pattogtatása mellett a másik szenvedélye a lóverseny volt, ami miatt 13 évesen abba is hagyta a kosárlabdát.

15 évesen azonban a Youtube-on felfedezte Magic Johnsont, Hakeem Olajuwont és természetesen Michael Jordant, akik annyira lenyűgözték, hogy visszatért a játékhoz és a KK Vojvodina Srbijagas ificsapatába igazolt. 17 évesen pedig annak ellenére kapta meg élete első profi szerződését a belgrádi KK Mega Baskettől (akkori nevén Mega Vizura), hogy akkoriban nagyon nem volt jó karban, konkrétan még egy fekvőtámaszt sem tudott lenyomni.

Itt aztán elkezdett beérni, és nemcsak a szerb, hanem az adriai ligában is magára öltötte a belgrádiak mezét. A 2014-2015-ös szezonban már olyan jól játszott, hogy az adriai ligában több játéknapon is őt választották a forduló legértékesebb játékosának. Például akkor is, amikor 77-85-re kikaptak a Szolnoki Olajtól. (Csapata ekkor a szponzorszeződés alapján Mega Leks néven szerepelt.)

A mérkőzés összefoglalója itt tekinthető meg (Jokićék csapata a rózsaszín gatyás, ő pedig a 15-ös számú mezben zsákol többször is a szolnokiak gyűrűjében Szolnokon):

Az adriai ligában csak tizedikek lettek, de a szerb bajnokságban zsinórban másodjára végeztek ebben az évben második helyen a belgrádiak Jokić hathatós közreműködésével.

Nem mutatták rendesen a drafton

Persze Jokić ekkor már bízott benne, hogy a világ legjobb kosárligájában folytathatja, hiszen 2014. június 26-án a Denver Nuggets kiválasztotta az újoncok leigazolásakor, az élőben közvetített drafton. Bár Amerikában annyira nem hihettek benne, hiszen csak 41.-ként választották ki, ráadásul az ESPN közvetítésében ő nem is látszott, csak a neve,

 mert épp egy Taco Bell reklámot mutattak helyette.

Ő egyébként az egészet átaludta, hiszen még a Balkánon lakott ekkor. Amerikában élő bátyja természetesen azonnal felhívta a jó hírrel, de a későbbi NBA-sztár azt hitte a hívásra, hogy csak egy álom, ezért rányomta a bátyjára a telefont, és visszafeküdt aludni.

Egy évvel később aztán alá is írták a szerződését, és a 2015-2016-os szezont már a Denver Nuggets játékosaként nyomta le az NBA-ben. Jokićnak azonban nem lehetett könnyű dolga: gyerekkora óta Coca-Cola függő volt (de annyira, hogy napi három litert is megivott kedvenc italából), amitől túlsúlyosnak ítélték, ezért a 2014-es draft után le kellett mondania a cukros üdítőkről is.

Az étrendváltásnak meglett az eredménye: az első NBA-szezonja kezdetére 14 kilót dobott le a feleslegéből.

Az európaiak tripla-dupla királya

Az első NBA-szezonjában volt olyan meccs (a 2016. február 1-i, Toronto Raptors elleni), amikor 27 pontot dobott és 14 lepattanót szedett össze. Utóbbiból még ebben a szezonban sikerült 15-öt begyűjtenie egy későbbi mérkőzésen – ami egy 20-21 éves újonctól nagyszerű teljesítmény. Olyannyira, hogy harmadik lett az év újonca választáson és az év újoncaiból összeállított csapatba is beválogatták a szezon végén.

Bár a Nuggets csak 2019-ben jutott be először a rájátszásba Jokić érkezése után, a csapat és az ő személyes teljesítménye szezonról szezonra javult. A következő, 2016-2017-es idényben meglett az első tripla-duplája is a Milwaukee Bucks elleni mérkőzésen, amit 121-117-re nyertek meg. A meccsen 20 pontot dobott, 13 lepattanót szedett össze és 11 asszisztot adott. (A tripla-dupla röviden annyit tesz, hogy egy játékos három mutatóban is kétszámjegyű értéket ér el.)

A 2018-2019-es bajnokságra annyira belejött az egész csapat, hogy másodikként jutottak be a Nyugati főcsoport rájátszásába, ahonnan aztán a második fordulóban estek ki a Portland Trail Blazers elleni szoros, 4-3-as csatában. Nikola Jokić is annyira belemelegedett, hogy a 2019-es All-Star gálára már őt is meghívták (azóta is minden All-Star gálán ott van, és a csapata is rendre bejut a rájátszásba).

Az NBA legviccesebb játékosának tartott, ezért Joker becenévre hallgató Jokić első All-Star bevonulása is emlékezetes volt. A lenti videóban látható, hogy az addigra mémmé vált fortnite-os táncot nyomva és dabelve ment fel a pályára, a koreóba pedig az őt felvezető gyereket is bevonta.

A tripla-duplák mellett azonban nem mehetünk el ilyen könnyedén, hiszen Jokić olyan megbízhatóan szállítja ezeket, hogy ő az egyetlen európai, aki felfért az NBA történetének 10 legtöbbet tripla-duplázó játékosának a listájára. Ráadásul a leggyorsabban elért tripla-dupla 1955-ben beállított, 17 perces rekordját is megdöntötte még 2018-ban azzal, hogy 14 perc 33 másodperc alatt érte el ezt a mérföldkövet a Milwaukee Bucks elleni februári meccsükön, amit 134-123-ra meg is nyertek.

Jokić élete egyik legjobb teljesítményét nyújtotta ezen a mérkőzésen: 30 pontot dobott, 15 lepattanót szerzett, és 17 asszisztot adott. Rajta kívül ez a kiváló statisztika eddig csak Magic Johnsonnak sikerült egyszer 1981-ben, valamint James Hardennek  2016-ban.

20 év után az első center, aki a szezon MVP-je lett

A Nuggets a 2020-as rájátszásban egyenesen a főcsoport döntőig menetelt, ahonnan a LeBron James vezette Los Angeles Lakers ejtette ki őket. A csapat teljesítménye nemcsak azért nagyon figyelemreméltó, mert két évvel korábban még a rájátszásba sem jutottak be, hanem azért is, mert az első két ellenfelüket a Utah Jazzt, és a Los Angeles Clipperst úgy győzték le a hétmeccses párharcban, hogy 3-1-es állásról sikerült fordítaniuk, Ilyen duplázás pedig még egy csapatnak sem sikerült a rájátszásban előttük.

A denveriek az idei rájátszásba is bejutottak, az első ellenfelüket, a Portland Trail Blazerst 4-2 legyőzték, de aztán a Phoenix Suns kisöpörte őket a második körben, Jokić számára pedig egy kiállítással ért véget a szezon.

https://www.youtube.com/watch?v=Rn7ZgCW9SqI

Nikola Jokić természetesen a 211 centijével és a 129 kilójával center poszton játszik, ezért sokakat váratlanul érhetett, hogy az NBA legutóbbi alapszakasza végén őt választották a 2021-es év legértékesebb játékosának, azaz MVP-jének.

Legutoljára ugyanis Shaquille O’Neal nyerte el ezt a címet centerként még 2000-ben.

„Ez volt a legjobb idény az életemben és a cseresznye a trófea tetején, hogy megkaptam a díjat” – így reagált Jokić a díjazására, kivételesen nem elmókázva a dolgot.

Az NBA szó szerint legnagyobb mókamestere

Jokić sokszínű teljesítményét a pályán és a védjegyévé vált bohóckodását remekül érzékelteti az NBA Youtube-jára feltöltött videó, amiben az MVP idei 10 legszebb megmozdulását gyűjtötték össze. Nem akarjuk lelőni a nagyszerű, többi között vízilabdásokat idéző fej fölött, háttal átadott vagy az amerikai focit idéző egészpályás passzokat, de Jokić még az ilyen asszisztok végén is képes úgy beállni poénból, mint egy bíró, amikor touch downt lát.

Ráadásul a liga hivatalos összeállításában az első helyen egy ezeknél is bravúrosabb pontszerzést eredményező passz szerepel, amit egy lepattanó megszerzése után indított, szóval a videót erősen ajánlott megnézni.

A pályán kívül is különc és imádnivaló

Jokić a neve annyira összekapcsolódott a bolondozással, hogy az NBA hivatalos Youtube-csatornájának április elsejei videója is egy összeállítás volt az ilyen jelenetekből. Egyébként a szerb center annyira nem szívbajos, hogy az első All-Star meccsén még LeBron Jamesből is képes volt tréfát csinálni. (Az összeállításban természetesen ez is szerepel.)

Ráadásul nemcsak a pályán, hanem azon kívül is olyan embernek tűnik, aki nem veszi túl komolyan a dolgokat, csak éppen annyira, amennyire kell. Ha cserére vár, van, hogy ráül a közvetítők asztalára (mint a fenti képen is látszik), a meccsek utáni sajtótájékoztatókon pedig rendszeresen tönkreteszi a mikrofonokat.

Természetesen ezt nem direkt csinálja, és kellő öniróniával is áll saját magához, ezért még azoknak is örömteli perceket okozhat a szerencsétlenkedésével, akik kevésbé beszélnek folyékonyan angolul, mint ő. Az egyik 2019-es rájátszásbeli meccs sajtótájékoztatójának a videója rögtön ilyen momentumokkal indul.

Sikeres NBA-játékosként pedig a gyerekkori szenvedélyéről, a lóversenyzésről sem kellett lemondania. Mármint nem szerencsejátékfüggő lett, hanem megteheti, hogy továbbra is lovakat tartson, és azt is, hogy ezzel a különös szokásával poénkodjon.

Az első All-Star gálája után megkérdeztek, mit adna Michael Jordannek a szülinapjára (ami a mérkőzés utáni napokban volt). Erre a szerb center, akinek szintén a gála után pár nappal volt a szülinapja, csak annyit tudott mondani, hogy egy lovat. (Mire a riporter vissza is kérdezett, hogy egy lovat, nem egy kecskét?  A kecske angol megfelelője, a goat szó ugyanis egy szleng is, ami a minden idők legjobbja [greatest of all time] szókapcsolat rövidítése.)

Zomboron is rendszeresen lovagol, vagy hajt lovas fogatot, ha éppen otthon jár.

Ráadásul nemcsak a szülőföldjéhez hű – amit a 2016-os riói olimpián a szerbeknek bezsebelt ezüstéremnél kevés dolog bizonyít jobban –, hanem középiskolai szerelméhez, Natalija Maćešićhez is, akivel még 2013-ban ismerkedett meg, és 2020 őszén kelt egybe Zomboron.

A magánéletükről egyébként nem túl sokat lehet tudni, mert Nikola Jokić azon kevés NBA-sztárok egyike, aki nem túl aktív a közösségi médiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik