Sport

Álomszerűen indult, keserédes lett a győri kézisek szezonja

Kisbenedek Attila / AFP
Kisbenedek Attila / AFP

Hat éve fordult elő legutóbb a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapatával, hogy mindössze egy Magyar Kupa-elsőséggel zárta a bajnokságot. Sorozatban hét bajnoki cím és két Bajnokok Ligája-elsőség után mondhatni, bele is fért egy kis lazítás. Akkor Ambros Martin még összekapta a társaságot, a 2015-16-os idényben már bajnok, a következő két idényben ismét BL-győztes lett a csapat.

Kapcsolódó
Drámai meccsen, hetesekkel bukta a BL-elődöntőt a Győr
A gyenge első félidő után feltámadt a Győr, le is zárhatta volna a meccset, de nem sikerült. Végül hetespárbaj döntött, ahol a franciák voltak a higgadtabbak és pontosabbak.

A megfáradó kapcsolatból 2018-ban búcsú lett, a spanyol szakember helyét addigi segítője, Danyi Gábor vette át, aki folytatva a megkezdett munkát 2018-19-ben triplázott.

Tavaly ugyancsak az ETO-nak állt a zászló, a pandémia miatt lefújt bajnokságban magabiztosan vezetett (egyetlen vereségét Siófokon szenvedte el), a Bajnokok Ligájában veretlenül várhatta a CSM Bucuresti elleni negyeddöntőt, végül az ismert okok miatt semmit sem nyerhetett meg.

„30-40 százaléknyit még javulhatunk”

„A legutóbbi idényben nem tudtuk lemérni, mennyit léptünk előre, hiszen nem tudtuk befejezni az idényt, ám továbbra is úgy hiszem és vallom, hogy 30-40 százaléknyit még javulhatunk. Ez a javulás az eddigi teljesítményünk hatékonyságának növelésével és az új elemek, variációk beépítésével érhető el.

Bennünk kell, hogy legyen a további előrelépés, mert ami az előző két idényben elég volt, az új kiírásban már nem lesz az

– nyilatkozta augusztusban Danyi a Nemzeti Sportnak.

Kiss Éva és Kari Aalvik Grimsbö visszavonult, Bódi Bernadett és Jana Knedliková távozott, a kapuba érkezett a norvég Silje Solberg és a francia Laura Glauser, jobbszélső posztra pedig Lukács Viktória.

A játék nem volt olyan sima, mint korábban, a Bajnokok Ligájában becsúszott négy döntetlen – kettő a Brest ellen –, ugyanakkor a veretlenség megmaradt, de a háttérből, a folyosói pletykákból azért érződött, hogy nincs minden rendben.

Amíg Martín idején a biztos védekezésre épült a játék, addig ez eltűnni látszott, néha nehéz volt felfedezni, hogy mi is a pontos terv egy-egy mérkőzésen belül, de mindig akadt olyan játékos – többnyire Stine Bredal Oftedal –, aki kirángatta a bajból a csapatot. Bár a csapat kerete jó volt, a kispadról nem mindig érkezett meg az a plusz, ami kellett volna.

Növekvő feszültség

A helyzet azonban olyannyira feszültté vált, hogy információnk szerint novemberben a légiósok levelet írtak a klubelnök Bartha Csabának, hogy nem szeretnék ebben a felállásban folytatni. Illetve volt egy elnökségi, amelyen szavazásra bocsátották a kérdést, menesszék-e Danyit azonnal vagy csak a nyáron. Ezt akkor állítólag 11:1 arányban megúszta az edző.

Hogy valami lehetett a levegőben, arra példa Amanda Kurtovic esete: a norvég jobbátlövő a sérülése után nem tudott formába lendülni, így aztán a klub kölcsönadta Törökországba. Amikor aztán a Fradi elleni súlyos vereség után Danyit menesztették, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kézilabdázó az Instagramon trágár üzenettel fejezte ki örömét.

De ne szaladjunk ennyire előre: a szakmai stáb keményen dolgozott, és bár januárban kiderült, nem marad, és a nyártól Siófokon folytatja, semmi sem utalt arra, hogy ezt a szezont ne vele fejezze be a csapat.

Kapcsolódó
Danyi Gábor: Ha az elért eredmények után magyarázkodnom kell, akkor nagyon furcsa világban élünk
Győrből menesztették, de kikéri magának, hogy bukott edző lenne.

Az FTC elleni 31-22-es vereség azonban tökéletes indok volt arra, hogy a vezetőség végre indokoltan léphessen, a bajnokság elvesztésének ténye – ha matematikailag nem is, de valójában igen – megpecsételte Danyi sorsát.

Az edző úgy távozott, hogy majdnem három idény alatt mindössze két vereséget szenvedett. Nem véletlenül mondta, hogy kikéri magának, hogy bukott edző lenne.

Martín és a felkötendő gatya

Ambros Martínról már tudni lehetett, hogy a nyáron jön, de a spanyol hősiesen elvállalta a beugrást és belevetette magát a munkába. Ám csodát tenni ő sem tudott. A Brest elleni újabb döntetlen (az elmúlt öt, egymás elleni mérkőzésből negyedszer!) és az azt követő hetespárbajban elszenvedett vereség egy álmot foszlatott szerteszét – más kérdés, hogy ezt valószínűleg Danyi Gáborral is hozta volna a Győr.

Kapcsolódó
Drámai meccsen, hetesekkel bukta a BL-elődöntőt a Győr
A gyenge első félidő után feltámadt a Győr, le is zárhatta volna a meccset, de nem sikerült. Végül hetespárbaj döntött, ahol a franciák voltak a higgadtabbak és pontosabbak.

Bár pontos összegeket nem tudunk, de nem nagyon lövünk félre, ha azt mondjuk az idei BL-döntőt két olyan csapat vívta, amelyek összértékét lehet csak összehasonlítani az ETO-éval. És így már valóban olyan szívderítő a kép.

Hogy mit hoz a jövő? Martínnak fel kell kötnie a gatyáját.

Görbicz Anita visszavonulását túléli a csapat, de a világ egyik legjobb hármas védője, Eduarda Amorim, illetve Béatrice Edwige távozása meggyengíti a keretet.

Kapcsolódó
Görbicz: Furcsa érzés, hogy vége
A BL-bronzmeccs volt pályafutása utolsó nemzetközi meccse.

A Fradiból érkező Schatzl Nadine, Háfra Noémi kettős mellett azonban jön pár olyan légiós (Jelena Despotovic, Rju Eun Hi, Linn Blohm, Crina Pintea), akik azért nem biztos, hogy hozzák azt a szintet, amelyet az elmúlt években megszokhattak a győriek.

Aztán lehet, tévedünk, és Martín újra felvillantja azt a csapatépítő stratéga zsenialitását, amelyre egykoron az ETO vezetése felfigyelt az Itxako csapatánál, és amit pár éven át hozott Győrben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik