Sport

Testszégyenítés, ordibálás, csúfolódás – gyermekbántalmazások az ausztrál tornasportban

YE AUNG THU / AFP
YE AUNG THU / AFP
Miután világszerte egyre több botrány robban ki a tornasportban tapasztalt visszaélések és abúzusok miatt, az ausztrál szövetség egy független bizottságot kért fel a helyi viszonyok áttekintésére. Az elemzésből az derült ki, hogy a helyi tornasportban is felfedezhető a testi, érzelmi és szexuális bántalmazás kultúrája, amelyet a legtöbben mérgezőnek neveztek.

Az Ausztrál Emberi Jogi Bizottság (AHRC) által készített jelentés 12 ajánlást tett öt kulcsmegállapítás köré, amelyekben többségében a fiatal, profi tornászok negatív tapasztalatait részletezték.

Kapcsolódó
A győzelem ára: addig ütötték, amíg eleredt az orra vére
Új könyv jelent meg Nadia Comaneci és Károlyi Béla kapcsolatáról – a Securitate aktái alapján.

A jelentés feltárta a sportolók és az edzők közötti erőkülönbséget, a testszégyenítést (azaz valakinek a kinézete, testalkata, testsúlya vagy más testi tulajdonsága miatti kritikát) és a zaklatásokat, amelyek egy olyan környezetben alakulhattak ki, amelyben virágozhatott a bántalmazás.

Kapcsolódó
„Megdöbbentően magas szám” – 25 holland tornaedző ellen indítottak vizsgálatot bántalmazás miatt
Hollandiában hatalmas botrány tört ki, az érintettek a gyanú szerint pszichológiailag és fizikailag is bántalmazták tanítványaikat.

Válaszul az Ausztrál Torna Szövetség azt írta, elnézést kér minden olyan sportolótól és családtagtól, aki bármilyen formában visszaélést tapasztalt.

„Bár az elmúlt években sok munkát végeztünk az oktatási és támogatási mechanizmusok javításán, a gyermekbiztonság terén egyértelműen még többet kell tenni” – áll az irányító testület közleményében.

Kapcsolódó
Évekig kínozták a német válogatott tornászokat
A svájci botrány után itt a német: fájdalomküszöbön túli edzés, mentális megaláztatás, vényköteles gyógyszerkúra.

Az AHRC jelentése nem vizsgált semmilyen konkrét visszaélést.

Ugyanakkor megállapította, hogy

  • a jelenlegi edzői gyakorlatok visszaélések kockázatot jelentettek a sportolók számára
  • a „minden áron győzelem” növelte a kockázatot, és a sportolók elhallgattatásához vezetett
  • nem fordítottak kellő figyelmet a gyermekbántalmazások megelőzésére
  • az „ideális testre” nevelés étkezési rendellenességek kialakulását eredményezte, amelyek gyakran a visszavonulás után is folytatódtak
  • a sportág irányító testületei nem foglalkoztak megfelelően az atlétákkal való visszaélésekkel kapcsolatos panaszokkal, és a fiatal tornászokat – többnyire gyerekeket – nem védték meg
Kapcsolódó
A félelem kultúrája elviselhetetlen – megalázták a svájci tornászlányokat
A helyi sportminisztert, Viola Amherdet sokkolták a történtek.

A szexuális diszkriminációért felelős miniszteri biztos, Kate Jenkins méltatta mindazok bátorságát és elszántságát, akik megosztották a tapasztalataikat.

Elmondta, a bizottság nem fogadja el, hogy az alapvető emberi jogok megsértése szükséges a sportsikerekhez.

Ellenkezőleg, a siker csak akkor lehetséges, ha a sportolók emberi jogait tiszteletben tartják és védik.

Az 57 sportoló bevonásával készített jelentés megállapította, hogy a sportágban továbbra is elfogadott, hogy egy női versenyző a pubertáskort megelőző években éri el csúcspontját. Vagyis a fiatal lányokat az élsport világába taszítják azt megelőzően, hogy fizikailag és érzelmileg felnőnének erre a feladatra.

A 321 ezer ausztrál tornász 77 százaléka nő, 91 százaléka pedig 12 évesnél fiatalabb. 2017-ben az összes sportoló átlagéletkora nyolc év volt.

„A bántalmazások mindvégig elterjedtek voltak. A kiskorúaknak napokig vagy hetekig nem volt szabad kommunikálniuk szüleikkel; az erősítést és a kondicionáló edzéseket gyakran büntetésként használták.

Elfogadott volt az ordibálás, a csúfolódás, a sportolókat rendszeresen arra kényszerítették, hogy sérülten is eddzenek és versenyezzenek

– mesélte az egyik interjúalany.

A jelentés megállapította, hogy a bántalmazás és a nyomás, különösen a fiatal lányoknál, oda vezetett, hogy sokukban a gyűlölet érzetét keltette a sport iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik