Sport

„A seggét kinyaltam, de két rendes edzést nem csinált végig” – keményen leszólták a horvát kézist

MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MARIUS BECKER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Eléggé leszerepelt a horvát kézilabda-válogatott az egyiptomi világbajnokságon januárban, mert bár a csoportjából továbbjutott, a középdöntős szakaszban elvérzett és mindössze a 15. helyen zárt. A szövetségi kapitány, Lino Cervar csalódottságában már a torna közben lemondott, igaz, a vébét azért még végigvitte.

Kapcsolódó

Azóta kinevezték már az utódját is, Hrvoje Horvatot. Az ő egyik első lépése volt, hogy kirúgta a csapat fizioterapeutáját, Damir Kajbát, aki, miután távozott a szövetség kötelékéből, a Facebookon írta le, milyen problémák voltak a válogatottnál. Ezután nyilatkozott a net.hr-nek, ahol a kirúgásáról azt mondta, nem azért van benne sértettség, mert elküldték, hanem ahogyan, szerinte Horvattól egyáltalán nem volt korrekt, hogy viccelődve közölte vele a döntést, ráadásul úgy, hogy a munkatársai közül és a szövetségben sem mindenki tudott arról, hogy lecserélik.

A nyilatkozata legérdekesebb része ugyanakkor az, amikor Luka Cindricről, a horvátok sztárjátékosáról beszélt.

Kajba Facebook-bejegyzésében ugyanis megpendítette, hogy van olyan tagja a válogatottnak, aki nem érdemli meg, hogy viselje a horvát mezt. Most megnevezte, hogy Cindricről van szó, aki az első meccs után sérültet jelentett és nem is játszott többet a vébén.

Kajba azt mondta, a horvát kézilabda sikeressége mindig is abban rejlett, hogy hősök léptek pályára a válogatottban, akiket sokszor úgy kellett összedrótozni egy-egy mérkőzésre. Felsorolt egy rakás példát, megemlítve azt is, hogy Marin Sego, amikor még a Szeged kapusa volt, azt mondta, ha bokasérülése ellenére sem engedik el egy tornára a válogatotthoz, akkor inkább bontsák fel a szerződését. Ugyanezt az elhivatottságot viszont hiányolja Cindricből.

„Január elsején csatlakozott hozzánk. Mindenki láthatta a Bajnokok Ligája négyes döntőjében, hogy semmi baja. Nem volt csúcsformában, de játszott. Egészségesen érkezett, ezt ő is elmondta. Ezek után két rendes edzést nem tudott végigcsinálni. Feküdt a matracon, nyomkodta a telefonját, nyújtott valamennyit és ücsörgött a szobabiciklijén. Megbeszéltük, hogy szükségünk van rá így is.

52 éves vagyok, ő 27, nyolc napon át – elnézést, de – a seggét kinyaltam a csapatért, a társaiért, a jó szereplésért. És két rendes edzést nem csinált végig

– mondta Kajba, aki szerint bár egy sérülésre panaszkodott a játékos a felkészülés végén, de a vizsgálatok nem mutattak ki semmit és Cindric is vállalta a játékot, azt mondta, bírni fogja a vébét.

Egyiptomban aztán csak egy edzésen vett részt a nyitómeccs előtt, majd a japánok elleni döntetlent követően sérültet jelentett, elhagyta a csapatot, hogy klubcsapatánál, a Barcelonánál vegyen részt vizsgálatokon. Innentől kezdve Kajba szerint elsősorban a játékos részéről ment a ködösítés arról, milyen problémája is van, ugyanis az ő vizsgálatuk nem mutatott ki semmilyen sérülést. Az irányító ugyan visszatért a csapat mellé, a világbajnokságon viszont már nem lépett pályára.

Luka Cindric csütörtökön Veszprémben járt a Barcelonával, öt gólt dobott a katalánok 37-34-es győzelmével zárult meccsen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik