Sport koronavírus

„Olyan, mintha börtönben lennénk, csak van wifi”

Elmar Kremser / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Elmar Kremser / SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Ki jobban, ki rosszabbul viseli a karanténban töltött időt az ausztrál nyílt teniszbajnokságra Melbourne-be érkezett játékosok közül.

A férfiaknál a spanyol Roberto Bautista Agut nemes egyszerűséggel börtönhöz hasonlította a bezártságot.

Pont olyan, mintha rácsok mögött lennénk, csak van wifi. Ezeknek az embereknek fogalmuk sincs a teniszről, az edzésekről, teljes a katasztrófa

– mondta a világranglistán 13. teniszező egy izraeli televíziós csatornának, hozzátéve, az irányítás nem az ausztrál szövetség, hanem a kormányzat kezében van.

A spanyol játékos később a közösségi oldalán elnézést kért a szavaiért, mint írta, köszönetet mond mindenkinek, aki lehetővé teszi, hogy ismét teniszezzenek. A 2019-ben negyeddöntős Bautista Agut megjegyezte, a körülmények mentálisan és fizikálisan is nagy megterhelést jelentenek a játékosoknak.

Korábban a világelső Novak Djokovic hivatalos levélben fordult Victoria állam vezetőihez, hogy adjanak engedményeket a játékosoknak, ám falakba ütközött: az állam miniszterelnöke, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djokovic kéréseit, mondván, az országba érkezők tisztában voltak a szabályokkal, és azért, mert ők teniszezők, nem fognak kivételezni velük.

Kapcsolódó
„A vírus sem kivételezik veled, így mi sem” – Djokovicot keményen kiosztották Ausztráliában
Hiába próbált engedményeket kérni a karanténba tett teniszezőknek.

A női játékosok közül többen is békességre, türelemre intik társaikat. A 2019-ben wimbledoni elődöntős cseh Barbora Strycova például azt mondta, felkészült a mostani körülményekre: napi kétszer erősít, olvas, a közösségi oldalakon tartja a kapcsolatot mindenkivel, illetve tévézik.

„Nem igazán tudok panaszkodni. Ezen át kell esnünk, igyekszem pozitív maradni”– tette hozzá.

A torna kétszeres bajnoka, a teljes karanténban lévő fehérorosz Viktorija Azarenka közösségi oldalán üzent társainak.

Világjárvány van, tavaly jól láttuk, senkinek nincs világos forgatókönyve arról, hogyan kellene mindennek teljes kapacitással, hiba nélkül működnie. Néha a dolgok megtörténnek, ezeket el kell fogadnunk, alkalmazkodnunk kell és tovább kell lépnünk

– írta Twitteren a korábbi világelső, együttműködést, megértést és empátiát kérve játékostársaitól.

Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. Hétfőn 12. napja nem regisztráltak új koronavírusos esetet, ez alól csak az a kilenc személy volt kivétel, aki a három, Australian Openre érkezett járaton utazott.

A versenyigazgató Craig Tiley kedden azt közölte, nem módosítanak a férfiverseny lebonyolításán, azaz maradnak a három nyert szettig tartó mérkőzések.

Grand Slam-tornán vagyunk

– jelentette ki nemes egyszerűséggel a viadal első számú embere, aki azt is megemlítette, hogy mintegy 500 játékos vett részt azon a videokonferencián, amin világosan ismertették a beutazási szabályokat. Elmondása szerint a nagy többség megértette a helyzetet és így is boldog volt, hogy ott lehet az év első GS-versenyén.

Később egy másik interjúban hozzátette, a pozitív mintát adó sportolók már nem fertőznek – vélhetően korábban átestek a betegségen –, így nekik nem kellett a speciális karanténhotelbe vonulniuk.

A versenyigazgató felhívta a figyelmet, hogy az érkezők közül mindössze hatan bizonyultak pozitívnak, ami „kezelhető mennyiség”.

Az ide érkezők nagy része fantasztikusan viseli a helyzetet, nagyon támogatók

– mondta Tiley, aki szerint azokat, akik negatívan reagálnak, vélhetően annak ellenére is sokkolta a szigorúság, hogy szóban felkészítették rá őket.

A sportvezető kiemelte, amennyiben sikerül különösebb problémák nélkül megrendezni a viadalt, az az idénre halasztott tokiói olimpia szervezőinek is pozitív visszajelzés lesz. „Bízom abban, hogy tudunk nekik önbizalmat adni, és ők is biztosabbak lesznek abban, hogy meg lehet rendezni az olimpiát.”

A február 8-án kezdődő Grand Slam-tornára érkezőkre rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak, a játékosok és kísérőik csak negatív teszt birtokában léphettek be Ausztráliába, ahol így is 14 napos karantén vár rájuk. Ezt csak napi öt órára, az edzésük idejére hagyhatják el.

A játékosok közül 72-en így is teljes karanténba kényszerültek, ugyanis olyan járaton utaztak Ausztráliába, melyen volt koronavírus-fertőzött, ők egyáltalán nem hagyhatják el szobáikat. A karanténszabályok megszegéséért 20 ezer ausztrál dolláros (4,5 millió forint) büntetés jár.

A teljes bezártságra kötelezettek között van mások mellett a női címvédő amerikai Sofia Kenin, illetve a korábbi bajnokok közül Azarenkán kívül a német Angelique Kerber is.

Vasárnapig mintegy 1200 teniszező, edző, kísérő és hivatalos személy érkezett 15 különgéppel a Grand Slam-tornára, őket a 14 napos karantén alatt naponta szűrik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik