Sport koronavírus

„A vírus sem kivételezik veled, így mi sem” – Djokovicot keményen kiosztották Ausztráliában

Brenton EDWARDS / AFP
Brenton EDWARDS / AFP

A világelső Novak Djokovic elutasítást és éles kritikát kapott azt követően, hogy levélben kért engedményeket a február 8-án kezdődő ausztrál nyílt teniszbajnokságra érkezett azon játékosoknak, akik teljes karanténba kényszerültek.

Több mint 70 teniszező 14 napot a hotelszobájában kénytelen tölteni, mert az őket szállító charterjáratokon koronavírusos eseteket találtak. Ezt követően a szerb világelső – sajtóinformációk szerint – írásban kérte az ausztrál szövetség vezetőjét, Craig Tileyt, hogy különböző engedményeket adjanak ezeknek a játékosoknak, a listán például szerepelt a rövidebb karanténidőszak, a jobb étel és a magánház teniszpályával tétel is. Az Australian Open a tervek szerint február 8-án kezdődik Melbourne-ben.

Victoria állam miniszterelnöke, Daniel Andrews határozottan visszautasította Djokovic kéréseit.

Az embereknek természetesen joguk van ilyen listákat összeállítani, de a válasz: nem. Tudom, hogy a játékosok közül néhányan nehezményezik a szabályokat. Nos, a szabályok rájuk is vonatkoznak, mint mindenki másra, és erről tájékoztatást is kaptak az érkezésük előtt. Itt nincs különleges bánásmód. A vírus sem kivételezik veled, így mi sem

– hangzott Andrews válasza.

Andrews bejelentette azt is, hogy további négy pozitív esetet regisztráltak a charterjáratokhoz kötődően, közülük az egyik egy játékos. Az Ausztráliába érkező teniszezőket 14 nap karanténra kötelezték azzal az engedménnyel, hogy naponta néhány órára kimehetnek edzeni. A pozitív személyeket és azok kontaktjait azonban megfosztották ez utóbbi lehetőségtől is.

Tavaly Melbourne 4,9 milliós lakossága 112 napig szigorú elzártságban élt, hogy megakadályozza a pandémia második hullámát. Az intézkedéseken októberben lazítottak. Hétfőn 12. napja nem regisztráltak új Covid-19-es eseteket, ez alól csak az a kilenc személy volt kivétel, aki a három, Australian Openre érkezett járaton utazott.

Az ausztrálok korábbi Davis Kupa-játékosa, Sam Groth egy újság hasábjain kritizálta Novak Djokovicot.

Ezt komolyan gondolta? Ez egy önző politikai lépés volt, hogy növelje a népszerűségét

– írta Groth a The Herald Sun című lapban. Arra is emlékeztetett, hogy a szerb játékos tavaly júniusban tornát szervezett, az Adria Tourt, amelyen több résztvevő is koronavírusos lett, és ezért a teniszező sok bírálatot kapott.

Kapcsolódó
Horrorshow lett Djokovic álomtornájából
Nem lett volna rossz ötlet Novak Djokovictól az Adria Tour elnevezésű teniszsorozat létrehozása, de sikerült olyan felelőtlenül megszervezni az egészet, hogy ki tudja, mikor látunk újra topteniszt.

„A javaslat, hogy a játékosok karanténja rövidebb legyen, egyszerűen nevetséges, ráadásul sérti is az ausztrálokat, akik ezt átélték és teljesítették. Mégis mit gondolt? Hogy Dan Andrews majd azt mondja: »persze, Novak, amit csak akarsz?« Ugyan kérem!” – írta a volt teniszező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik