Sport koronavírus

Horrorshow lett Djokovic álomtornájából

Nem lett volna rossz ötlet Novak Djokovictól az Adria Tour elnevezésű teniszsorozat létrehozása, de sikerült olyan felelőtlenül megszervezni az egészet, hogy ki tudja, mikor látunk újra topteniszt.

Viktor Troicki a legutóbbi teniszező, aki pozitív koronavírustesztet produkált az Adria Tour indulói közül – a terhes felesége szintén elkapta a COVID-19-et. Grigor Dimitrovval kezdődött a sor, majd a bolgár szombati ellenfele, Borna Coric is közölte, hogy megfertőződött. Novak Djokovic erőnléti edzőjénél, Marko Panikinél és Dimitrov edzőjénél, Chris Grónál is kimutatták már a vírust.

Játszott Djokovicék tornáján, kiderült, hogy koronavírusos
Még szombaton is volt meccse, vasárnap jelentette be, hogy pozitív lett a tesztje.

Djokovicot is tesztelték, az eredményére még várni kell, az Adria Tour szervezői közleményben annyit már elárultak, tüneteket nem produkál, jól érzi magát. Ilyen történések után nem csoda, hogy lefújták az Adria Tour további meccseit.

Frissítés: kiderült, hogy Djokovic is megfertőződött

Novak Djokovic is koronavírusos lett a saját tornáján
A saját tornáján fertőződhetett meg.

Nem volt alapvetően rossz ötlet Djokovictól a sorozat létrehozása. Korábban az olasz sportminisztérium, valamint az ország olimpiai bizottsága készített egy listát arról, mely sportágakban minimális a továbbfertőzés lehetősége. Nem meglepő, hogy a tenisz az élmezőnyben végzett (a vitorlázással és a golfozással együtt), hiszen a játékosok messze állnak egymástól a pálya két végén, és ha nem pacsiznak meccs előtt és után, akkor egyáltalán nem is érintkeznek egymással.

A világjárvány miatt hónapok óta áll a teniszélet is, és bár már megvannak a tervek a visszatérésre – a US Opent például az eredeti időpontban szeretnék megtartani –, sok kérdőjel maradt még a folytatást illetően. Közben azt látni, hogy a futballban a legtöbb bajnokság már újraindult, más sportágak is kezdenek visszatérni, jogos felvetés, hogy ugyanezt a teniszben is meg lehetne tenni, példát mutatva ezzel a nagy szervezeteknek.

De biztosan nem úgy, ahogy az az Adria Touron történt, amit annyira felelőtlenül szerveztek meg, hogy ki tudja, mikor látunk újra topteniszt.

Már eleve az problémás, hogy tömegek előtt rendezték a meccseket, Djokovicék semmibe vették egy világjárvány alatt a távolságtartásra vonatkozó egészségügyi előírásokat. Az első, belgrádi állomáson külön focimeccset szerveztek maguknak, a gólok után ölelkeztek, majd a torna végén még belementek az éjszakába is: egy bárban látták őket táncolni és bulizni. A horvátországi Zadarban kosarazni álltak össze, aminél szintén nehéz tartani a távolságot, mint ahogy az Dimitrov és Djokovic közös fotóján is jól látható.

Novak Djokovic és Grigor Dimitrov kosaraznak, utóbbinál már kimutatták a koronavírust. Fotó: STRINGER / AFP

A történteket nem hagyta szó nélkül a teniszvilág, kritizálta már Novak Djokovicékat Nick Kyrgios, Andy Murray és Dan Evans is, utóbbi szerint a szerb klasszisnak, aki ráadásul az ATP játékostanácsának elnöke is, vállalnia kell a felelősséget a történtekért. John McEnroe is bevitt egy fájó ütést a szerinte felelőtlen Djokovicnak: nem gondolja, hogy a többi nagy sztár, Rafael Nadal, Roger Federer vagy Serena Williams belevágott volna egy ilyen torna megrendezésébe egy világjárvány alatt. A legerősebb szavakat alighanem a brazil Bruno Soares használta, aki szintén tagja a játékostanácsnak:

Az egész egy horrorshow volt. Óriási felelőtlenség, hatalmas éretlenség. Nem is találom a szavakat a nemtörődömségükre.

Nick Kyrgios beszólt a koronavírusos teniszjátékosoknak
És még csak azt sem mondhatjuk, hogy nincs igaza.

Novak Djokovic az Adria Tour szerbiai állomásán még amiatt állt könnyezve a pályán, mert büszke és boldog volt, hogy sikerült összehoznia a sorozatot. Alig egy héttel később pedig nem csak ezt a versenyt kellett lefújnia, de az is elképzelhető, hogy hónapokra visszavetette a teljes profi tenisz visszatérését. És persze most mindenki magyarázatot vár tőle.

Kiemelt kép: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik