Sport

Nagyon úgy néz ki, hogy nem védi meg olimpiai címét Caster Semenya

Visszautasította Caster Semenya fellebbezését a Svájci Szövetségi Bíróság, amelyet azért nyújtott be a kétszeres olimpiai bajnok atléta, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteronszintjét.

Semenya a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) után ezzel a legfelsőbb bíróságnál is hoppon maradt, ennek ellenére még mindig nem adja fel a harcot.

Tovább harcolok a női atléták jogaiért mindaddig, amíg mindannyian olyan szabadon nem futhatunk, amilyennek születtünk

– jelentette ki szerdán a dél-afrikai futó.

Semenya 2012 és 2016 után jövőre nyerhetné meg sorozatban harmadszor is a női 800 méter olimpiai aranyérmét, de már 2018-ban jelezte, hogy nem hajlandó gyógyszereket szedni.

Semenya kicselezné a világot, mégis indulna Tokióban
A 800 méter kétszeres olimpiai bajnoka sprinttávra váltana.

A női atlétika ikonikus alakja hiperandrogenizmussal küzd, ami nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteronszint. Ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, az állóképességet befolyásoló hemoglobinszintet és emiatt áll szemben a WA és Semenya.

Strasbourgban az Emberi Jogok Európai bíróságánál még fellebbezhet a futó, de egyelőre nem tudni, hogy ezt is meglépi-e Semenya.

Kiemelt kép: Francois Nel/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik