Sport

Semenya nem törődik bele a kedvezőtlen ítéletbe

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) 2018 áprilisában jelentette be, hogy a jövőben szigorúbb szabályok vonatkoznak majd a női versenyzők tesztoszteron-szintjére, a végső döntés azonban csak idén született meg májusban.

Döntöttek a férfias futónőkről, Semenyáéknak gyógyszert kell szedniük
Ha ott akarnak lenni a vébén, akkor már a jövő héten el is kell kezdeniük a kezeléseket az érintett sportolóknak.

Caster Semenya olimpiai bajnok futó hiperandrogenizmussal küzd, amely a nők esetében akkor diagnosztizálható, amikor a szervezetben a férfi hormonok aktivitása a normál érték fölé kerül. Egyik legfontosabb tünete a szokásosnál magasabb tesztoszteron-szint, ez a hormon növeli az izomtömeget, az erőt, illetve az állóképességet befolyásoló hemoglobin-szintet.

Az IAAF nem fog se gyógyszerezni, se megállítani abban, hogy az legyek, aki vagyok

– jelentette ki a dél-afrikai futó, aki megfellebbezte a dönzész az alapvető emberi jogokra hivatkozva.

Az új szabályok választás elé állítják Semenyát: vagy gyógyszerekkel korlátozza a tesztoszteron-szintjét, vagy csak hosszabb távon indulhat a továbbiakban, ugyanis a 400, 800 és 1500 méteren versenyzők esetében a vér tesztoszteron-szintje nem érheti el az 5 nanomolt literenként.

Semenya a 2012-es, londoni és a 2016-os, riói olimpián is megnyerte a 800 méteres síkfutást, ezen a távon további három alkalommal, 2009-ben, 2011-ben és 2017-ben világbajnok lett.

Kiemelt kép: Francois Nel/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik