Sport

Semenya: Keresztre feszítettek, de nem adom fel a harcot

Caster Semenya vasárnap megnyerte a női 800 métert az atlétika Gyémánt Liga-sorozat stanfordi állomásán 1:55.70 perces idővel. Ez volt a kétszeres olimpiai bajnok első versenye azóta, hogy a svájci szövetségi bíróság június 3-án felfüggesztette a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) döntését, így Semenya egyelőre nem köteles betartani a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) női versenyzőkre vonatkozó tesztoszteronszabályozását.

Döntöttek a férfias futónőkről, Semenyáéknak gyógyszert kell szedniük
Ha ott akarnak lenni a vébén, akkor már a jövő héten el is kell kezdeniük a kezeléseket az érintett sportolóknak.

„A célom, hogy megvédjem a világbajnoki címemet, de ha nem engedik nekem, akkor elmegyek nyaralni”

– mondta a verseny után a dél-afrikai atléta, aki a szeptemberi, dohai vébén is gyógyszerek nélkül szeretne futni.

Az IAAF fellebbezett a svájci döntés ellen, így még nem tiszta, hogy mi lesz majd Semenya sorsa, ám a futó a végsőkig harcolni fog majd.

Itt emberi jogokról van szó, diszkriminációról és arról, hogy az embereket megosztják. Nem számít, hogy különbözünk egymástól, mindannyian emberek vagyunk. A sportnak az lenne a feladata, hogy összehozza az embereket, nem az, hogy megossza őket. Nem hallottam még olyat sehol, hogy gyógyszert kelljen valakinek szednie, hogy befogadják. Azt érzed ilyenkor, hogy nem látnak szívesen. Nem minden atléta olyan mint én, sokan nem tudnak kiállni magukért úgy, ahogyan én

– mondta a kialakult helyzetről Caster Semenya a BBC-nek.

Nem mondom, hogy áldozat lettem, szerintem jó példát mutattam. Hiszem, hogy okkal vagyok a világon, megváltóként, aki kiáll másokért. Ha olvasták a bibliát, tudják, mire gondolok. Akár Jézushoz is hasonlítanám az életem, keresztre feszítettek és gúnyoltak, akadályoztak mindenhol. Mégis itt vagyok, még élek és az utolsó pillanatig küzdök, nem csak magamért, hanem azokért, akik nem tudnak harcolni magukért.

Semenya egy hónapig biztos pihenni fog, utána kezdi el a felkészülést a világbajnokságra, amelyen csak akkor indul majd 800 és 1500 méteren, ha nem kell gyógyszert szednie.

Kiemelt kép: Francois Nel/Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik